din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3154 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Investirea cu formula executorie a biletului de ordin

Investirea cu formula executorie a biletului de ordin

  Publicat: 27 Sep 2012       5325 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


La data de 06.03.2012, pe rolul Judecatoriei O a fost inregistrata cererea formulata de creditoarea B investirea cu formula executorie a biletului la ordin seria BRDE3AM nr.0085573 emis de P in suma de 33.400 RON scadent la 24.09.2010, in favoarea SC F.

Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Este un instrument de transfer credit, prin care o persoana numita emitent, se obliga sa plateasca la o anumita data, o anumita suma de bani fixata, care este datorata unei persoane numita beneficiar.
Act prin care un organ de jurisdictie se recunoaste competent sa rezolve cererea ce i-a fost adresata
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Sume pastrate in conturile din banci sau in casieriile agentilor economici, persoane juridice si fizice, fara destinatie de moment, tinute la dispozitia acestora pentru acoperirea cheltuielilor legate de activitatea si afacerile pe care le intreprind.
Cont destinat inregistrarii resurselor obtinute in urma exploatarii capitalului.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Persoana fizica sau juridica care a primit o suma de bani sau alte valori de la creditor,
Suma de bani sau alte valori care trebuie platite de catre un debitor unei alte persoane,
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Parte dintr-un proces
Persoana care, in cadrul unui raport juridic de obligatie este indreptatita sa pretinda unei alte persoane, denumita debitor, executarea unei prestatii determinate; de a da, de a face ori de a nu face ceva.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Realizarea veniturilor bugetare si folosirea lor pentru acoperirea cheltuielilor aprobate de buget.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Act prin care un organ de jurisdictie se recunoaste competent sa rezolve cererea ce i-a fost adresata
Hotarare prin care instanta rezolva unele probleme ridicate in cursul judecatii,
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Act prin care un organ de jurisdictie se recunoaste competent sa rezolve cererea ce i-a fost adresata
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.

In drept, cererea a fost intemeiata pe dispoz. art.374, art.376 fiind legal timbrata cu suma de 4 lei reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar in valoare de 0,15 lei.
Creditoarea a depus la dosar bilet la ordin a carui investire o solicita.
Solutionand cauza, Judecatoria C prin incheierea din 9.03.2012 a admis cererea formulata de creditoarea B si a dispus investirea cu formula executorie a biletului la ordin seria BRDE3AM nr.0085573 emis de P in suma de 33.400 RON scadent la 24.09.2010, in favoarea SC F.
Pentru a solutiona astfel, instanta a constatat ca, la data de 21.07.2010 a emis biletului la ordin seria BRDE3AM nr.0085573 emis de P in suma de 33.400 ron scadent la 24.09.2010, in favoarea SC F.
Creditoarea a prezentat biletul la ordin pentru efectuarea platii la data de 27.10.2010 fiind refuzat motivat de lipsa totala de disponibilitati in cont .
In conditiile in care, biletul la ordin indeplineste cerintele impuse de art.104 din Legea nr.58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, date fiind si dispozitiile art.107 si art.61 alin.2 din acelasi act normativ, instanta a admis cererea si a dispus investirea cu formula executorie a biletului la ordin seria BRDE3AM nr.0085573 emis de P in suma de 33.400 RON scadent la 24.09.2010, in favoarea SC F.
Impotriva acestei incheieri a declarat recurs in termen legal debitor P, care a criticat-o pentru netemeinicie, in sensul ca nu are nici o datorie de care sa fie legal acest ordin pentru ca marfa pentru care a fost emis a fost returnata, ca nu a fost notificata in legatura cu transmiterea acestui ordin altei persoane .
Au fost invocate dispozitiile art.312 si urm.din c.p.civila.
In contradictoriu, intimat creditor a solicitat respingerea recursului, apreciindu-l ca nelegal, debitorul neavand la dispozitie calea recursului, ci pe aceea a opozitiei la executare .
Au fost invocate dispozitiile art.373 ind.3 al.1 c.p.civila si ale art. 62 din legea nr.58/34.
In aplicarea dispozitiilor art.299 si urm. Cpcivila analizand recursul de fata prin prisma motivatiilor sale, a probatoriului administrat si a dispozitiilor legale incidente, se constata ca se impune solutionarea cu prioritate a exceptiei nelegalitatii recursului, conform art.137 din c.p.civila.
Sub aspectul legalitatii recursului declarat, se constata aplicabilitatea in cauza a dispozitiilor speciale ale Legii nr.58/34-art.61, potrivit carora incheierea de investire cu formula executorie este supusa recursului, motiv pentru care apreciem ca aceasta incheiere este supusa unei cai de atac, anume exclusiv caii de atac a recursului-pe de o parte, iar pe de alta-si la dispozitia debitorului, atat timp cat legea tace sub acest aspect. Asadar, exceptia nelegalitatii recursului de fata este nefondata.
Pe fond, recursul se dovedeste nefondat si urmeaza a fi respins in considerarea motivatiei sale, in sensul ca in solutionarea cererii de investire cu formula executorie nu pot fi analizate decat aspectele legate de aparenta drepturilor astfel cum rezulta ele din titlu, nu si in fondul lor, ultimele putand fi analizate in alt context procesual. Aceasta rezulta din economia textelor legale-art.373 c.p.civila si art.61 si urm. din Legea nr. 58/34.
Prin urmare, recursul se dovedeste nefondat, astfel ca, in aplicarea art. 312 c.p.civila urmeaza a fi respins.




Pronuntata de: Tribunalul Calarasi - Decizie nr. 288 din data 02.05.2012


Citeşte mai multe despre:    Tribunalul Calarasi    Bilet de ordin    Formula executorie    Titlu executoriu    Judecatoria Calarasi    Creditori    Exceptia nelegalitatii    Debitori    Legea 58/1934    Cambie
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Recuperarea prejudiciului cauzat angajatorului de un salariat. Termenul de prescriptie.
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL BUCURESTI � Decizia nr. 4376/ 09.10.2019

Convocarea nelegala a salariatului la cercetarea disciplinara atrage nulitatea deciziei de sanctionare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 2834 din 27.05.2019

Elementele obligatorii ale deciziei de sanctionare nu pot fi complinite prin referiri la acte emise in cursul cercetarii disciplinare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 2871/2019

Caracterul inform si nelegal al deciziei de sanctionare disciplinara
Pronuntaţă de: Tribunalul Calarasi - Sentinta civila nr. 69/2019

Necompetenta instantei in avizarea locurilor de munca ce se incadreaza in conditii deosebite/speciale de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 2770 din data de 11 septembrie 2020

Dovada calitatii de salariat - suficienta pentru recuperarea drepturilor salariale restante. Sarcina probei in conflictele de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Calarasi - Sentinta civila nr. 286/2019 din data de 09 Aprilie 2019

ICCJ. Fals in inscrisuri sub semnatura privata. Continutul infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect procesual la care hotararea atacata se refera
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ - Decizia nr. 14/2019 dispozitiile art. 43 alin. (2) din Codul penal presupun ca toate infractiunile concurente sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia nr. 3/2019 privind solutionarea sesizarilor formulate prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie