din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1483 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Penal » Reducerea pedepsei. Liberare conditionata

Reducerea pedepsei. Liberare conditionata

  Publicat: 09 Aug 2012       2939 citiri        Secţiunea: Drept Penal  


Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Debitor care se angajeaza alaturi de debitorul initial (numit delegant) sau in locul acestuia sa execute obligatia pe care delegantul o are fata de creditorul delegatar.
Prin sentinta penala nr.479/19.03.2010 a Judecatoriei Focsani s-a admis contestatia formulata de condamnatul B.L. impotriva Incheierii Judecatorului delegat din cadrul Penitenciarului Focsani si s-a constatat ca acesta beneficiaza de dispozitiile art.76 al.1 lit.e din Legea 275/2006, cu referire la art.190 al.2 si 3 din H.G.1897/2006, in sensul reducerii pedepsei in executarea careia se afla, cu fractiunea pedepsei care este considerata ca executata pe baza instruirii scolare sub forma cursurilor de invatamant universitare.

Debitor care se angajeaza alaturi de debitorul initial (numit delegant) sau in locul acestuia sa execute obligatia pe care delegantul o are fata de creditorul delegatar.
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,

Prin Incheierea judecatorului delegat din cadrul Penitenciarului Focsani s-a apreciat ca legislatia in vigoare nu include cursurile universitare in instruirea scolara obligatorie, astfel ca normele specifice privind acordarea unei remuneratii si a zilelor considerate ca executate, ca urmare a instruirii scolare, nu se acorda si in cazul absolvirii cursurilor universitare ci doar in cazul cursurilor de scolarizare pentru ciclul primar, gimnazial si liceal.
Instanta a apreciat ca instruirea scolara la care se refera dispozitiile legale in materie cuprinde si cursurile universitare, astfel ca beneficiaza de dispozitiile art. 76 al.1 lit.e din Legea 275/2006 privind reducerea pedepsei cu fractiunea din pedeapsa considerata ca executata pe baza instruirii scolare, toti detinutii care participa la cursuri de scolarizare, respectiv pentru ciclul primar, gimnazial, liceal si invatamant universitar.
S-au avut in vedere urmatoarele:
Art.65 din Legea 275/2006 este intitulat ,,Instruirea scolara`` si cuprinde 5 alineate.
Astfel, conform aliniatului 1 - in penitenciare se organizeaza cursuri de scolarizare pentru ciclul primar, gimnazial si liceal.
Potrivit aliniatului 4 - persoanele condamnate la pedepse privative de libertate pot urma cursuri de invatamant universitar in forma frecventei redusa. Diferenta dintre cele doua dispozitii nu consta decat in modul in care sunt organizate aceste cursuri: cele pentru ciclul primar, gimnazial si liceal - se organizeaza in penitenciare, iar cele de invatamant universitar - in afara acestora (pe cheltuiala persoanei interesate, existand in acest sens protocoale cu diferite universitati).
Ori ambele forme de cursuri fac parte din instruirea scolara.
Mai mult, pentru detinutii adulti ambele forme de cursuri sunt facultative (participa doar cei care doresc), asa cum rezulta din formularea textului de la art.76 al.1 lit.e din Legea 275/2006 - ,, in cazul participarii a��``
In art.190 al.2 din HG 1897/2006 - Regulamentul de aplicare a Legii 275/2006 se enumera cursurile care fac parte din instruirea scolara, incluzandu-le si pe cele universitare.
Astfel, ,,persoanele private de libertate care au lucrat, au participat la cursuri de alfabetizare ori instruire scolara - primara, gimnaziala, liceala sau universitara, in conformitate cu dispozitiile art.65 al.1-4 din Lege pot benefica de liberare conditionata dupa executarea fractiunilor din pedeapsa prevazuta de Codul penal``.
La aliniatul 3 din acelasi articol se arata modul de calcul in ceea ce priveste partea din pedeapsa care se considera executata pe baza instruirii scolare, respectiv conform art. 76 din Legea 275/2006.
In consecinta, dispozitiile art.76 se aplica si celor care au urmat cursuri de invatamant universitar.
Nu se poate retine ca intr-un text notiunea de ,,instruire scolara`` se refera doar la aptitudinile si comportamentul persoanelor private de libertate pentru a beneficia de liberare conditionata si astfel, nu s-ar aplica dispozitii,e art.76 al.1 lit.e, iar in alt text (art.65 din lege) sa se refere la cursuri care ar permite aplicarea dispozitiilor art.76 al.1 lit.e (pentru ciclul primar, gimnazial si liceal).
Neacordarea de facilitati egale (in sensul reducerii fractiunii de pedeapsa pe baza cursurilor efectuate) tuturor celor care participa la cursuri de instruire scolara(indiferent de forma de invatamant - ciclul primar, gimnazial, liceal sau universitar) constituie o incalcare atat a dispozitiilor art. 16 al.1 din Constitutie, care consacra egalitatea in drepturi a cetatenilor, fara privilegii si discriminari, cat si a dispozitiilor art.14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice cu desavarsire discriminarea.




Pronuntata de: Judecatoria Focsani - Sentinta penala nr. 479 din data 19.03.2010


Citeşte mai multe despre:    Judecatoria Focsani    Legea 275/2006    HG 1897/2006    CEDO    Cursuri de scolarizare    Detinut    Pedeapsa privativa de libertate    Liberare conditionata    Cursuri de invatamant universitar
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Conflict negativ de competenta intre sectiile civile ale aceluiasi tribunal
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 48 din 30 mai 2018 a Curtii de Apel Galati

Decizia ICCJ nr. 16/2019 - O hotarare judecatoreasca in materie civila, referitoare la restituirea despagubirilor acordate in baza Legii nr. 10/2001 este asimilata, in vederea executarii, unui titlu executoriu referitor la creante bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Reclamantul a urmarit in esenta transformarea cererii de ordonanta presedintiala in actiune de drept comun, chiar daca a indicat gresit dispozitiile art. 104 Cod procedura civila
Pronuntaţă de: Tribunalul Vrancea Sectia I Civila, Decizia civila nr. 393/2016, in sedinta publica din 31 mai 2016

Acord de mediere privind desfacerea casatoriei, incredintarea minorului, stabilirea pensiei de intretinere si partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei
Pronuntaţă de: Judecatoria Focsani, Sentinta civila nr. 5760 din 04.11.2010

Acord de mediere privind stabilirea cuantumului pensiei de intretinere a minorului
Pronuntaţă de: Judecatoria Focsani, Sentinta civila nr. 2937 din 05.05.2011

Plata amenda penala. Purtare fara drept arma alba
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr. 600 din data 08.10.2009

Tentativa de furt calificat. Schimbare incadrare juridica fapta
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr. 61 din data 07.05.2009

Incredintare spre crestere si educare minor
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr.6 din data 06.01.2009

Actiune oblica. Iesire din indiviziune. Antecontract de vanzare-cumparare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr. 314 din data 08.09.2010

Furt calificat. Solutia data este nelegala si netemeinica sub aspectul individualizarii pedepselor aplicate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr.7 din data 08.01.2010



Articole Juridice

Exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre unul dintre parinti in contextul divortului
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Primirea intr-o unitate penitenciara a unei persoane private de libertate si activitatile generate de aceasta situatie
Sursa: EuroAvocatura.ro