din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1665 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor. Repunere in drepturi

Nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor. Repunere in drepturi

  Publicat: 02 Aug 2012       10747 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Prin cererea inregistrata sub nr. 86/330 din 06 ianuarie 2009 reclamantul Ionita Ion a chemat in judecata pe parata Gavrila Liliana, pentru ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor nr. 432 din 14.12.1989.

Proprietate pe cote parti avand ca obiect o universalitate juridica,
Este acel act juridic prin care o persoana (testatorul) dispune de patrimoniul sau, in tot sau in parte, dupa incetarea sa din viata.
Persoana care primeste un legat.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Este un titlu �n temeiul caruia persoana pentru care s-a emis face dovada calitatii sale de mostenitor.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
1. (ca probe noi in apel si recurs) orice inscrisuri avand legatura cu obiectul litigiului si fiind de natura sa lamureasca anumite aspecte ale raporturilor dintre impricinati, dar pe care partea interesata, indiferent din ce motive, nu le-a infatisat primei instante pentru ca aceasta sa le poata lua in considerare cu ocazia solutionarii pricinii.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Este acel act juridic prin care o persoana (testatorul) dispune de patrimoniul sau, in tot sau in parte, dupa incetarea sa din viata.
Mijloc de proba in procesul civil, si, in mod corespunzator, in litigiul de munca, constand in intrebari formulate de una din parti sau de instanta, din oficiu, pentru obtinerea marturisirii celeilalte parti, cu privire la faptele care fac obiectul judecatii.


S-a motivat ca la 20.04.1950 numitii Ionita Constantin si Ionita Iordana, parintii reclamantului, au achizitionat in indiviziune si in parti egale un teren in suprafata de 1.050 m.p. in intravilanul comunei Manasia, judetul Ialomita, teren pe care au construit o casa .
La scurt timp, mama reclamantului a decedat, iar tatal sau s-a recasatorit cu Ionita Leontina, in favoarea careia a intocmit testamentul nr. 311 din 13.05.1978, instituind-o pe aceasta ca legatar universal.
La data de 30.09.1988, Ionita Constantin a decedat, iar la 14.12.1989 Notariatul de Stat Local Urziceni a emis certificatul de mostenitor prin care se constata ca masa succesorala este formata din casa de locuit si terenul aferent, cumparat la 20.04.1950, iar ca unic mostenitor - sotia supravietuitoare Ionita Leontina, reclamantul fiind considerat strain de succesiune prin neacceptare in termenul legal.
Reclamantul a luat la cunostinta de existenta acestui certificat de mostenitor abia la data de 07.04.2006 cand, printr-o adresa a Consiliului Local Manasia, a fost informat ca suprafata de teren pe care o solicita (1.050 m.p. teren intravilan) a intrat in posesia numitei Ionita Leontina. Reclamantul arata ca succesiunea a fost dezbatuta in timp ce el era imbarcat pe un vas ca marinar, iar pe de alta parte certificatul de mostenitor este nul absolut, deoarece in masa succesorala a intrat si cota de 1/2 din terenul aferent casei de locuit, ce apartinuse numitei Ionita Iordana, mama reclamantului.
In anul 2005 a decedat si Ionita Leontina, mostenitoare a acesteia fiind parata Gavrila Liliana.
In dovedire s-au depus inscrisuri .
Actiunea a fost timbrata cu suma de 12 lei.
Parata Gavrila Liliana nu a depus intampinare, insa la interogatoriul luat la propunerea reclamantului a recunoscut ca la momentul dezbaterii succesiuni lui Ionita Constantin, reclamantul era plecat din tara si nu a avut cunostinta de dezbaterea succesiunii tatalui sau.
Parata a declarat ca este de acord cu admiterea actiunii reclamantului.
Din analiza probelor instanta a retinut ca prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 133 din 20.04.1950, numitii Ionita Constantin si Ionita Iordana au cumparat suprafata de 1.050 m.p. teren intravilan in comuna Manasia, judetul Ialomita, pe care si-au construit ulterior o casa .
Prin testamentul autentificat sub nr. 311 din 13.05.1978, numitul Ionita Constantin a testat intreaga sa avere mobila si imobila in favoarea celei de a doua sotii a sa - Ionita Leontina.
La data emiterii certificatului de mostenitor nr. 432 din 14.12.1989 de catre Notariatul de Stat Local Urziceni, reclamantul era imbarcat ca marinar pe un vas, conform adeverintei nr. 718 din 20.10.2008 emisa de ``CNM Navrom`` S.A. Constanta si nu a avut cunostinta despre dezbaterea succesiunii tatalui sau, aspect recunoscut si de parata la interogatoriu.
Prin omisiunea de citare, reclamantul a fost vatamat in drepturile lui prin emiterea certificatului de mostenitor, motiv pentru care instanta, in baza art. 88 din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici, a admis ca fondata actiunea reclamantului si a constatat nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor nr. 432 din 14.12.1989 eliberat de fostul Notariat de Stat Local Urziceni.





Pronuntata de: Judecatoria Urziceni - Hotarare nr. 536 din data 05.03.2009


Citeşte mai multe despre:    Certificat de mostenitor    Nulitate absoluta    Legea 36/1995    Judecatoria Urziceni    Indiviziune    Testament    Legatar universal    Masa succesorala    Mostenitor    Succesiune    Contract vanzare-cumparare
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Desfiintarea locului de munca presupune probleme financiare reale ale angajatorului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Necitare mostenitor prezumtiv la dezbaterea succesiunii. Sanctiune. Principiul rolului activ al judecatorului. Calificarea exacta a actiunii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 176/17.03.2020

Suspendarea de drept a raportului de serviciu nu poate opera in cazul in care este necesar a se evalua de catre angajator infractiunea pentru care s-a dispus trimiterea in judecata
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges - Sentinta civila nr. 292/2020

Stabilirea unei clauze penale prin Contractul individual de munca. Nulitate absoluta partiala
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL PITESTI - DECIZIA CIVILA nr. 2493/20.05.2019

Raportul de audit al Curtii de Conturi nu reprezinta titlu executoriu pentru recuperarea prejudiciului de la salariat
Pronuntaţă de: Tribunalul Brasov - Sentinta civila nr. 1053/2020

Viciile de nelegalitate ale deciziei de sanctionare nu pot fi complinite prin trimitere la acte exterioare deciziei de sanctionare
Pronuntaţă de: Tribunalul Galati - Sentinta civila nr. 56/2019

Constituie abuz de drept anularea deciziei de concediere pe motiv ca salariatul se afla in concediu medical. Necomunicarea dovezii concediului medical
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 2342/2020

Omisiunea inscrierii in concret a motivelor de fapt si de drept. Nulitatea absoluta a deciziei de concediere
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 3581/2019

Descrierea faptei trebuie sa corespunda necesitatii de a se aprecia, prin prisma acesteia, legalitatea si temeinicia sanctiunii disciplinare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 5976/2019

Pentru a fi considerata abatere disciplinara, fapta salariatului trebuie sa se rasfranga negativ asupra relatiilor de munca, ordinii si disciplinei la locul de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizia civila nr. 640/2020



Articole Juridice

Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale
Sursa: MCP avocati

Oportunitatea - prerogativa angajatorului de a-si organiza activitatea. Rolul activ al instantei de judecata in aflarea adevarului
Sursa: MCP avocati

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Despagubirile acordate pentru exproprierea pentru cauza de utilitate publica
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Deschiderea succesiunii si dezbaterea succesiunii. Modalitati de dezbatere a succesiunii
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Motivarea decizie de concediere versus Oportunitatea acesteia. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca!
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana