din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2797 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Penal » Plangere impotriva incheierii judecatorului delegat

Plangere impotriva incheierii judecatorului delegat

  Publicat: 19 Jul 2011       3509 citiri        Secţiunea: Drept Penal  


Principiu de baza al procesului penal, prevazut in cap. I, t. I, C. porc. pen., partea generala, consta in prerogativele
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Referitor la imprejurarea ca petentului nu i s-a respectat dreptul la aparare in cadrul anchetei administrative prin aceea ca nu a fost asistat de catre un aparator, instanta apreciaza ca aceasta sustinere este neintemeiata (petentul insusi nu a indicat dispozitie legala care ar fi facut obligatorie asistarea sa pe parcursul unei proceduri administrative).

Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Termen sinonim cu arestarea preventiva,
Termen sinonim cu arestarea preventiva,
Exceptio non adimpleti contractus este expresia latina ; dreptul oricareia din partile unui cotract bilateral, sinalagmatic, de a refuza indeplinirea obligatiilor pe care si le-a asumat, atata vreme cat cealalta parte nu-si indeplineste propriile sale obligatii.

Sub aceste aspect, instanta retine ca art. 171 C.p.p. stabileste situatiile in care asistenta juridica este obligatorie, denumirea marginala a textului fiind de altfel clara - asistenta invinuitului sau inculpatului.
Acuzatia adusa petentului - comiterea unei abateri administrative, prin gravitatea sa si severitatea sanctiunilor posibil a fi aplicate, nu constituie o acuzatie in materie penala astfel incat in cauza nu sunt incidente dispozitiile art. 6 din Conventia EDO.
(a��..)
Petentul a mai sustinut ca a fost sanctionat de 3 ori pentru aceeasi fapta, respectiv i s-a suspendat dreptul de a mai participa la activitati culturale si sportive, s-a intrerupt vizita intima si s-a refuzat reluarea acesteia. Instanta retine insa ca petentului i s-a aplicat o singura sanctiune disciplinara, respectiv i s-a suspendat dreptul de a mai participa la activitati culturale si sportive. Intreruperea vizitei intime nu constituie o sanctiune disciplinara, art. 71 din Legea 275/2006 stabilind in mod expres si limitativ sanctiunile disciplinare aplicabile.
Nefiind vorba de o sanctiune disciplinara ci de o masura administrativa, nici respingerea cererii de reluare a vizitei intime nu constituie sanctiune disciplinara.
In cauza s-a mai sustinut ca sanctiunea aplicata este nelegala intrucat nu a fost elaborat regulamentul de acordare a vizitei intime si deci nu sunt aplicabile dispozitiile privind regulamentul de ordine interioara a penitenciarului care stabileste programul zilnic pe sectii.
Instanta retine ca, intr-adevar, ministrul justitiei nu a elaborat regulamentul prevazut la art. 16 din Legea 275/2006. Acest aspect nu este de natura insa a crea un vid legislativ, respectiv a exonera persoana privata de libertate de obligatia de a se supune rigorilor regimului carceral. Petentului i s-a adus la cunostinta modalitatea de efectuare a apelului pe parcursul vizitei intime, gardienii solicitandu-i si cu alta ocazie sa astepte efectuarea apelului in afara camerei, potrivit regulamentului de ordine interioara pentru detinutii aflati pe sectii. Aceste reguli au un caracter general intrucat detinerea pe sectie o constituie regula, iar detinerea in regim de izolare sau efectuarea vizitei intime caracter de exceptie . In concluzie, in lipsa unei norme derogatorii, raman aplicabile regulile cu caracter general.




Pronuntata de: JUDECATORIA VASLUI - Sentinta penala 79 din 18.03.2010


Citeşte mai multe despre:    Legea 275/2006    Judecator delegat    Sanctiune disciplinara
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Respingere cerere de liberare conditionata
Pronuntaţă de: Judecatoria Braila - Sentinta penala nr. 866 din data 27.04.2012

Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. Incalcarea masurilor de supraveghere
Pronuntaţă de: Judecatoria Medias - Sentinta penala nr. 70 din data 04.04.2012

Reducerea pedepsei. Liberare conditionata
Pronuntaţă de: Judecatoria Focsani - Sentinta penala nr. 479 din data 19.03.2010

Liberare conditionata. Elaborarea unei lucrari stiintifice publicata. Consecinte cu privire la fractiunea de pedeapsa considerata ca executata
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala, Decizia nr. 213/R din 5.02.2010, definitiva

Contestatie impotriva incheierii judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate. Instanta competenta
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - sectia penala, incheierea nr. 1606 din 8 octombrie 2009

Competenta de solutionare a plangerii impotriva hotararii comisiei de disciplina din cadrul penitenciarului. Judecator delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - sectia penala, incheierea nr. 63 din 19 ianuarie 2009



Articole Juridice

Administrarea interogatoriul in procesul civil
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Primirea intr-o unitate penitenciara a unei persoane private de libertate si activitatile generate de aceasta situatie
Sursa: EuroAvocatura.ro