din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3652 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comercial » Corespondenta prin e-mail. Semnatura electronica. Creanta nelichida

Corespondenta prin e-mail. Semnatura electronica. Creanta nelichida

  Publicat: 29 Mar 2010       9489 citiri        Secţiunea: Drept Comercial  


1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Reprezinta date in forma electronica care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare.
In corespondenta prin e-mail dintre parti nu este specificat exact cuantumul debitului. Acest tip de corespondenta nu poate fi avut in vedere ca proba, fata de dispozitiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, intrucat inscrisului prezentat nu i s-a incorporat, atasat sau asociat o semnatura electronica extinsa.

Data la care o obligatie devine exigibila si la care trebuie sa se plateasca o anumita suma, sa se presteze un serviciu,
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatiile posibile din practica, acestora din urma li se aplica legislatia dreptului comun.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Ansamblu de masuri prevazute de lege prin care creditorul realizeaza, cu ajutorul constrangerii de stat, drepturi patrimoniale recunoscute prin hotararea unui organ de jurisdictie sau prin alt titlu, daca debitorul nu-si indeplineste de buna voie obligatiile.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului si care se acorda sub forma de:
Sintagma ce desemneaza creanta ce are o existenta neindoielnica in sensul ca asupra ei nu s-a conturat un litigiu.
Drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Persoana fizica sau juridica care a primit o suma de bani sau alte valori de la creditor,
Creante de recuperat de catre unitate in urma vanzarii pe credit a bunurilor sau a avansurilor de fonduri.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Reprezinta date in forma electronica care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare.
1. Datoria persoanei creditate.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
1. Datoria persoanei creditate.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, sectia a VI-a comerciala, la data de 21 decembrie 2006 sub nr. 43787/3/2006, creditoarea G.M.N.D. SRL in contradictoriu cu debitoarea C.S.C.O.P. S.Y. SRL a solicitat emiterea unei ordonante prin care acesta sa fie somat la plata sumei de 2.692.875.278 lei, din care 2.176.324.881 lei reprezentand facturi neachitate si 516.550.397 lei penalitati de intarziere calculate de la data scadenta a facturilor neachitate pana la data introducerii actiunii.
In motivarea cererii, creditoarea arata ca intre parti au existat raporturi comerciale, debitul inregistrat la sfarsitul anului 2003 fiind de 4.176.387.023 lei, iar pe parcursul anului curent debitoarea a facut mai multe plati. Incepand cu 24 septembrie 2004, creditoarea a sistat furnizarea de marfuri catre debitoare, punandu-i in vedere sa achite mai intai facturile restante.
Dovada livrarii marfurilor se face anexand facturile aferente anului 2004, marfurile fiind acceptate si nefiind formulate obiectiuni.



In drept, cererea se intemeiaza pe dispozitiile O.G. nr. 5/2001, art. 43 C. com.



La dosar au fost depuse: taxa de timbru, timbru judiciar, corespondenta, facturi fiscale.
La 24 ianuarie 2007, debitoarea a formulat intampinare, solicitand respingerea cererii ca neintemeiata. Se invoca imprejurarea ca nu este indeplinita conditia caracterului cert al creantei, debitoarea efectuand plati esalonate, astfel ca aceasta nu datoreaza decat suma de 1700,23 lei. Penalitatile solicitate rezulta dintr-un calcul unilateral al creditoarei si prin urmare au caracter contencios, putand fi pretinse in cadrul unei actiuni de drept comun.
Analizand cererea cu care a fost investita si inscrisurile anexate, instanta a retinut urmatoarele:
Potrivit art. 1 din O.G. nr. 5/2001 procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura or in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii .
In speta, s-a retinut ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 1 din O.G. nr. 5/2001, nefiind dovedit caracterul cert al creantei pretinse.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 379 alin. (3) C. pr. civ. creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de acesta.
In speta, creditoarea a invocat in sustinerea cererii o serie de facturi emise in perioada 12 martie 2004-31 mai 2004, care nu sunt insusite de reprezentantii debitoarei prin semnare sau prin orice alt mod. Creditoarea a mai invocat corespondenta dintre parti purtata in perioada august-septembrie 2004 prin care debitoarea ar recunoaste existenta unor debite. In aceasta corespondenta, nu este specificat exact cuantumul debitului, iar corespondenta prin e-mail nu poate fi avuta in vedere ca proba, fata de dispozitiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, intrucat inscrisului prezentat nu i s-a incorporat, atasat sau asociat o semnatura electronica extinsa (art. 5 si urm. din lege).
Nu s-a retinut nici recunoasterea implicita a unui de debit de 1700,23 Ron de catre debitoare prin intampinare, intrucat din probele administrate nu rezulta ca acest debit se include in cel pretins de creditoare prin prezenta actiune si ca priveste facturile invocate de creditoare si anexate la dosar.
Nefiind intrunite conditiile impuse de art. 1 alin. (1) din O.G. nr. 5/2001, instanta a respins cererea privind emiterea unei somatii de plata ca neintemeiata.




Pronuntata de: Tribunalul Bucuresti, sectia a VI-a comerciala, sentinta nr. 1077 din 5 ianuarie 2007


Citeşte mai multe despre:    E-mail    Proba e-mail    Corespondenta    Semnatura electonica    OUG 5/2001    Legea 455/2001    Art. 43 Codul comercial    Facturi    Proba
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

In ce masura (doar) forta majora poate fi motiv de concediere a salariatului?
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Dreptul utilizatorului de a dispune incetarea contractului individual de munca a salariatului temporar pentru motive disciplinare
Pronuntaţă de: Curtea de apel Bucuresti

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Reorganizarea activitatii prin desfiintarea doar a postului de director. Angajatorul nu a reusit sa dovedeasca masura reorganizarii societatii doar prin desfiintarea unui singur post de director
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 53/12.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Paratul care a recunoscut pretentiile la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 64/15.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Actiunea clientului bancii impotriva bancii avizatoare a acreditivului, iar nu impotriva bancii confirmatoare sau a partenerului contractual. Continutul hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 43/A/13.03.2018 a Curtii de Apel Galati

Stingerea litigiului prin tranzactie. Conditii si efecte
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1042 din 17 iunie 2020

Sarcina probei in litigiile de munca. Salariatului caruia i se imputa un fapt negativ ii revine sarcina probei faptului pozitiv contrar
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Suceava - Decizia civila nr. 996/2013 din 18.09.2013

Rolul activ al instantei de judecata in litigiile de munca. Constatarea din oficiu a nulitatii deciziei de sanctionare disciplinara pentru lipsa descrierii faptei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizia civila nr. 1222/2017 din 13.10.2017



Articole Juridice

Portal.Just.ro - Dreptul justitiabilului de a ii fi sterse datele cu caracter personal
Sursa: MCP avocati

Obtinerea unei copie a datelor cu caracter personal impune punerea la dispozitie a unei reproduceri fidele si inteligibila a tuturor acestor date
Sursa: MCP Cabinet avocati

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Transmiterea unor date personale in cadrul unui dosar aflat pe rolul instantelor de judecata
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Transmitere de mesaje de catre o banca, desi relatia contractuala aceasta entitate era incheiata
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Accesul neautorizat si divulgarea neautorizata a datelor cu caracter personal prin postarea codului sursa al website-lui
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Divulgarea neautorizata de date cu caracter personal prin intermediul platformei informatice utilizate pentru inscrierea participantilor la evenimente
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP