din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2605 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Dreptul Familiei » Paternitatea copilului nascut in afara casatoriei

Paternitatea copilului nascut in afara casatoriei

  Publicat: 01 Jan 2008       20385 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Dreptul Familiei  


Exista din ce in ce mai multe cazuri in care barbatii nu vor sa recunoasca copii nascuti in urma unor relatii pasagere sau intamplatoare sau chiar copii care au venit pe lume in urma unor relatii stabile si deloc intamplatoare.

Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Urma lasata prin presare pe o suprafata.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
(termen CNA) Drepturile obtinute de catre un radiodifuzor, �n temeiul unui contract, de la organizatorul unui eveniment si/sau de la proprietarul ori, dupa caz, administratorul locului unde se desfasoara evenimentul, de la autori si de la alti detinatori de drepturi vizati,
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Este vorba de asa numitele relatii neoficializate. De regula, filiatia fata de mama se dovedeste usor. Situatia este oarecum diferita cand este vorba despre filiatia fata de tata.

Tatal isi poate recunoaste paternitatea printr-o declaratie la serviciul starii civile sau printr-un inscris autentic in fata notarului sau la judecatorie, ori o poate tagadui.

Legiuitorul acorda mamei posibilitatea de a introduce actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, de regula, in termen de 1 an de la data nasterii copilului. Anterior acestui moment orice cerere introdusa in acest sens va fi respinsa ca prematura.
Art. 60 alin. 1 Codul Familiei: "actiunea pentru stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi intentata inainte sau dupa nasterea copilului, dar cel mai tarziu in termen de un an de la nasterea copilului."

In cazul in care tatal nu recunoaste copilul se apeleaza la probe pentru dovedirea filiatiei: martori, inscrisuri, marturii, teste serologice (grupe de sange) precum si genetice (profil ADN - amprenta genetica).

Pentru admiterea actiunii trebuie sa se dovedeasca: nasterea copilului, relatiile intime in timpul conceptiei dintre pretinsul tata si mama, precum si faptul ca din aceste relatii a rezultat copilul.

Indiferent ca paratul recunoaste copilul ca fiind al sau la prima zi de infatisare, fie ca nu face o astfel de recunoastere, sunt aplicabile dispozitiile Codului de Procedura Civila, potrivit carora cheltuielile de judecata vor fi suportate de parat pentru ca el se afla in culpa procesuala: nu si-a recunoscut copilu,l ceea ce a dus la cheltuieli in vederea recunoasterii filiatiei, cheltuieli suportate de mama copilului.

Hotararea judecatoreasca prin care se stabileste paternitatea din afara casatoriei produce efecte si pentru trecut: de la conceptie copilul este considerat al tatalui.

Daca paternitatea a fost stabilita, copilul va avea aceeasi situatie legala fata de parinte si fata de rudele lui ca si un copil din casatorie, de unde si urmatoarele efecte cu privire la nume, locuinta, succesiune, obligatia de intretinere, exercitarea drepturilor parintesti precum si alte drepturi .

Copilul nascut din parinti necasatoriti va purta numele de familie al parintelui fata de care filiatia a fost mai intai stabilita sau parintii vor hotari daca va lua numele unora dintre ei sau numele lor reunite.




Citeşte mai multe despre:    Filiatie    Codul Familiei    Stabilirea paternitatii    ADN

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Cum isi pot schimba cetatenii romani numele pe cale administrativa?
Sursa:

Despre regimul matrimonial, in general
Sursa: avocat STOICA IOANA

Administrarea interogatoriul in procesul civil
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Autopsia medico-legala a fetusului sau a nou-nascutului. Art. 187 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Competenta teritoriala a instantelor judecatoresti in reglementarea Noului Cod de procedura civila
Sursa: EuroAvocatura.ro

Filiatia paterna in contextul reproducerii asistate
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

Conventia de rezolutiune a unui contract de vanzare incheiata in temeiul prevederilor art. 1550 din Codul civil este un act de administrare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 525 din 17 februarie 2015

RIL admis. Exercitarea autoritatii parintesti ca urmare a divortului. Aplicarea legii in timp
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia 4/2013

Adoptie. Refuzul de acordare a consimtamantului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.330 din data 24.03.2011

Act de recunoastere paternitate emis in Olanda. Recunoastere efecte pe teritoriul Romaniei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.384 din data 04.04.2011

Desfacere casatorie. Incredintare spre crestere si educare a minorului. Reluarea numelui avut anterior casatoriei
Pronuntaţă de: Judecatoria Buzau - Sentinta civila nr. 10347_142 din data 04.04.2011