din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2684 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Sanatate si Securitate in munca (SSM). Accidente de munca » Hartuirea in cadrul colectivului. Hiperactivitatea, munca in contratimp, epuizarea

Hartuirea in cadrul colectivului. Hiperactivitatea, munca in contratimp, epuizarea

  Publicat: 20 Oct 2010       3826 citiri       Sursa: Av. Costel Gilca        Secţiunea: Sanatate si Securitate in munca (SSM). Accidente de munca  


Agathe este ajutor de ingrijitor in serviciul de reanimare de peste 25 de ani, insa munca sa a devenit dificila odata cu restrangerile de personal si cu ingreunarea procedurilor de lucru.

Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Forma a vinovatiei , reglementata in cap. I , t. II, art. 19, C. pen., partea generala.Legea arata ca fapta este savarsita cu intentie cand infractorul:
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.

"Toata lumea avea de suferit", declara ea, "dar ne ajutam unii pe ceilalti, exista o colaborarea". Epuizarea profesionala a dus insa la situatia in care multi dintre colegii ei erau frecvent in concedii medicale care dezorganizau echipa si asa redusa.
Aceste dificultati organizationale au dat nastere unor discutii in urma carora s-a decis crearea unui post specific, ce presupunea o infirmiera si un ajutor de ingrijitor pentru a asigura mentenanta aparaturii medicale. In cadrul acestui post orarul era fix, intre 9 si 17, diferit de programul obisnuit de la reanimare. Niciun membru al echipei nu a dorit sa ocupe noul post, in final fiind Agathe cea care s-a decis.
Inca de la preluarea postului au aparut probleme in ce priveste ora de venire si de plecare, organizarea noului post fiind dificila pentru Agathe, in conditiile in care nu mai fusese numita nicio alta infirmiera.
Astfel, in sarcina ei era sa demonteze, sa curete si sa remonteze aparatele respiratorii, materialul de drenaj, lucruri care, in mod normal, erau in sarcina unei infirmiere. Sarcinile de lucru si responsabilitatea asigurarii mentenantei unor aparate vitale sunt generatoarele unei incarcaturi psihice si etice dificil de suportat.
Colegii sai au inceput sa-I spuna ca "stai toata ziua in sala de ingrijire, nu stim niciodata ce faci". Simtind ca particularitatile postului sau, desi discutate in echipa, dau nastere unei rivalitati, Agathe, foarte atasata de colegi, decide ca pe langa munca sa, sa-i ajute si pe ei. Aceasta situatie a dus insa la aparitia unor discutii in cadrul colectivului, unii fiind contrariati, motiv pentru care Agathe se concentreaza asupra muncii sale.
Ea se concentreaza asupra sarcinilor noului post, confruntandu-se cu o pseudo legalitate in privinta regulilor ce guverneaza meseria sa, ceea ce a impus o crestere a vigilentei. Acest lucru a marit insa presiunea psihica, ulterior Agathe descoperind erori in montajul aparatelor respiratorii, pe fondul neatentiei sale.
Hiperactivitatea tuturor, munca in contratimp, epuizarea duc la scaderea competentelor profesionale si cognitive de o gravitate extrema in cazul unor astfel de servicii .
Agathe, a carei izolare era tot mai mare, incepe sa se simta persecutata. Daca aparatele respiratorii erau montate invers, baloanele de oxigen erau inversate, insemna ca e vorba de intentie rauvoitoare, cu atat mai mult cu cat nimeni nu ii mai vorbea.
In final, supraveghetoarea sesizeaza grava disfunctie organizatorica din echipa sa si o cheama pe Agathe sa-i spuna ca nu se integreaza suficient.
Dezorganizarea muncii continua si toate disfunctiile ii sunt reprosate lui Agathe. De cate ori lipseau materiale, supraveghetoarea ii reprosa lipsurile din comanda, iar Agathe era nevoita sa se justifice, indicand materialele care erau pe rafturi, insa pe care nimeni nu le verificase.
Parea ca suferinta intregului colectiv, legata de conditiile de munca, era pusa pe umerii unei singure persoane .
Situatia lui Agathe s-a agravat in momentul in care a fost mutata pe un alt post, moment in care sentimentul de a fi fost persecutata s-a accentuat, Agathe ajungand in situatia in care sa aiba nevoie de ajutor psihiatric.


(Sursa: Guvernul francez)





Citeşte mai multe despre:    SSM    Sanatate si securitate in munca    Protectia salariatilor    Accidente de munca    Daune morale accidente de munca    Imbolnavire profesionala    Despagubiri accidente de munca    Accidente de munca    Hartuire morala    Angajat    Angajator    Epuizarea la locul de munca    Hiperactivitate    Munca in contratimp

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Dialogurile MCP (ep. 18): Norma de munca a salariatilor. Notiune si aspecte practice
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Dialogurile MCP (VII): Legalitatea testarii obligatorii a salariatilor pentru prezenta la locul de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Raspunderea juridica a unui editor care emite un sfat inexact privind sanatatea umana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Repartizarea normei de munca si a timpului de lucru al medicilor. Dispozitii legale incidente
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

Certificat de incadrare in grad de handicap. Autism infantil. Recunoasterea dreptului la asistent personal. Necesitatea protectiei de catre stat a persoanelor vulnerabile care sufera de boli mintale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 646/7.09.2020

Achitarea taxei de timbru ulterior primului termen de judecata. Anularea apelului ca netimbrat. Nelegalitate. Incalcarea dreptului de acces la justitie
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 485 din 19 februarie 2020

Admiterea cererii de inscriere la concurs nu putea avea semnificatia unui acord tacit din partea angajatorului pentru incheierea contractului de munca in conditiile vizate de candidat
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 227 din data de 4 Februarie 2020

Salariatul aflat in somaj tehnic avea obligatia de a se prezenta la serviciu si de a indeplini sarcinile trasate de conducerea societatii
Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna - Sentinta civila nr. 1119 din data de 23 noiembrie 2017

Documentele mentionate in decizia de sanctionare disciplinara nu scutesc angajatorul de a descrie fapta ce reprezinta abaterea disciplinara
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Pitesti - Decizia civila nr. 4973 din data de 11 decembrie 2019