Aceste conditii includ: specificarea modului in care va avea loc misiunea, durata acesteia, identitatea si sediul utilizatorului, precum si cuantumul si modalitatile de plata a remuneratiei salariatului temporar. Astfel, acest tip de munca implica o colaborare intre trei entitati: agentul de munca temporara, utilizatorul si salariatul temporar.
In afara de aceste particularitati, fiind un contract individual de munca, contractul de munca temporara se incheie si inceteaza in conformitate cu dispozitiile generale aplicabile tuturor contractelor individuale de munca, tinand cont si de cazurile speciale de incetare reglementate de legislatie, care reflecta natura sa specifica.
Potrivit Codului muncii, contractul de munca temporara inceteaza in urmatoarele situatii:
a. la finalizarea misiunii: In cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o durata determinata, fie pentru o misiune unica, fie pentru mai multe misiuni succesive, contractul inceteaza la expirarea termenului stabilit sau la finalizarea misiunii specifice, conform clauzelor stipulate in contractul individual de munca, conform art. 95 alin. (4) din Codul muncii.
b. ca urmare a renuntarii utilizatorului: in cadrul unui contract de munca temporara pentru mai multe misiuni sau pentru durata nedeterminata, legislatia a reglementat un caz special de incetare a acestuia inainte de finalizarea misiunii, in situatia in care utilizatorul decide sa intrerupa colaborarea cu salariatul temporar, conform art. 95 alin. (4) din Codul muncii.
Incetarea opereaza fara a fi necesara justificarea deciziei de incetare a misiunii de catre utilizator sau agentul de munca temporara, prin notificarea salariatului temporar. Astfel, se ofera flexibilitate pentru utilizator, dar, in acelasi timp, salariatul temporar poate fi pus intr-o situatie de incertitudine profesionala, avand in vedere ca nu exista o procedura formala de notificare a motivelor de incetare a misiunii.
c. la initiativa agentului de munca temporara: agentul de munca temporara poate decide incetarea contractului in urmatoarele situatii:
A� pentru motive care tin de persoana salariatului: Daca salariatul temporar comite fapte care constituie abateri disciplinare, aplicandu-se procedura disciplinara prevazuta de art. 247 si urmatoarele din Codul muncii. In acest caz, agentul de munca temporara are obligatia de a respecta normele procedurale pentru sanctionarea disciplinara a salariatului.
A� pentru motive care nu tin de persoana salariatului: potrivit art. 100 din Codul muncii, agentul de munca temporara poate decide incetarea contractului inainte de termen, pentru motive care nu tin de comportamentul salariatului, cum ar fi necesitatea de restructurare a activitatii.
In aceasta situatie, agentul de munca temporara trebuie sa respecte reglementarile legale privind concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului, inclusiv obligatia de a demonstra ineficienta postului ocupat, conform art. 65 si urmatoarele din Codul muncii.
d. prin acordul partilor: atunci cand ambele parti decid incetarea contractului inainte de termen.
e. la initiativa salariatului, prin demisie: salariatul temporar poate decide sa inceteze contractul de munca prin demisie, respectand procedurile prevazute de dreptul comun, potrivit art. 81 si urmatoarele din Codul muncii.
In concluzie, in cazul in care nu sunt respectate cerintele legale de fond sau de forma pentru incetarea unui contract de munca temporara, salariatul are dreptul sa conteste decizia de incetare a acestuia. Acest drept poate fi exercitat de salariatul temporar prin actiune in instanta, in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei, la instanta competenta .
Contractul de munca temporara: avantaje si dezavantaje Sursa: MCP avocati
Relatia dintre utilizator, salariatul temporar si agentul de munca temporara Sursa: MCP avocati
Salariile compensatorii la concediere. Reglementare, criterii de acordare si restituire Sursa: MCP avocati
Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei Sursa: MCP avocati
Perioada de disponibilitate vs. perioada de repaus in activitatea de transport rutier Sursa: MCP avocati
Telemunca, noul regim de munca in era digitala Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti