din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1143 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei

Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei

  Publicat: 12 Jan 2025       44 citiri       Sursa: MCP avocati        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Dovada pe care o poate face cel chemat sa raspunda pentru insulta sau calomnie, in scopul de a stabili adevarul afirmatiei sau imputarii facute si a inlatura astfel caracterul penal al faptei.
Art. 32 alin. (1) din Codul muncii instituie regula potrivit careia �Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba .�

Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

Cu toate acestea, alin. (2) introduce o exceptie de la aceasta regula, stipuland ca: ``Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.``


Aceasta exceptie este importanta pentru ca ofera angajatorului posibilitatea de a verifica adaptabilitatea si competentele salariatului in noile circumstante, fie ca acestea sunt legate de schimbarea functiei sau profesiei, fie ca apar in contextul desfasurarii activitatii in conditii speciale de munca .


Un aspect important al aplicarii art. 32 alin. (2) il reprezinta corelatia cu prevederile art. 31 alin. (3), care dau dreptul angajatorului ca pe durata perioadei de proba sa dispuna incetarea contractului individual de munca printr-o simpla notificare scrisa, fara preaviz, si fara a fi necesara motivarea acesteia.


Art. 32 alin. (2) din Codul muncii permite angajatorului sa instituie o noua perioada de proba atunci cand salariatul schimba functia, profesia sau conditiile de munca, oferind astfel posibilitatea incetarii contractului fara o motivare, in perioada de proba, conform art. 31 alin. (3). Totusi, acest drept este conditionat de stabilirea explicita a unei (noi) perioade de proba prin actul aditional la contractul individual de munca . Lipsa unei astfel de prevederi face inaplicabil dreptul prevazut de art. 31 alin. (3) din Codul muncii, obligand angajatorul sa respecte procedurile generale de incetare a contractului individual de munca .


Asadar, in contextul art. 32 alin. (2), dreptul angajatorului de a inceta contractul individual de munca in baza art. 31 alin. (3) este aplicabil doar daca noua perioada de proba este explicit prevazuta prin actul aditional la contractul individual de munca, care consemneaza modificarea functiei, ci nu implica inceperea curgerii in mod automat a unei noi perioade de proba, doar prin prisma modificarii functiei.


In lipsa stabilirii unei noi perioade de proba, angajatorul nu poate utiliza prevederile art. 31 alin. (3) pentru incetarea contractului. Aceasta inseamna ca, in cazul in care un salariat este transferat pe o alta functie, fara sa i se stabileasca o noua perioada de proba, incetarea contractului va trebui sa respecte reglementarile generale privind incetarea raporturilor de munca, care poate necesita parcurgerea unei anumite proceduri, motivarea deciziei si acordarea unui termen de preaviz, dupa caz.


In situatia in care angajatorul dispune incetarea contractului individual de munca in lipsa stabilirii unei (noi) perioade de proba, notificarea de incetare a contractului individual de munca este nula. In acest caz, instanta care va anula notificarea, va dispune si reintegrarea salariatului in functia detinuta anterior si acordarea de despagubiri pentru perioada in care contractul de munca a fost considerat incetat in mod nelegal.





Citeşte mai multe despre:    Codul muncii    contract de munca pe durata determinata    Codul muncii 2025    contract individual de munca 2025    modificarea functiei    perioada de proba

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Incetarea contractului de munca temporara
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca temporara: avantaje si dezavantaje
Sursa: MCP avocati

Relatia dintre utilizator, salariatul temporar si agentul de munca temporara
Sursa: MCP avocati

Salariile compensatorii la concediere. Reglementare, criterii de acordare si restituire
Sursa: MCP avocati

Perioada de disponibilitate vs. perioada de repaus in activitatea de transport rutier
Sursa: MCP avocati

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti