din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1069 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » Detasarea

Detasarea

  Publicat: 01 Jan 2008       33367 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


Consta in schimbarea temporara a locului de munca si, in mod exceptional (cu consimtamantul scris al salariatului) si a felului muncii, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia (art.45-47 Codul muncii).

Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Modificare temporara a contractului de munca, prin trimiterea persoanei incadrate sa presteze munca la o alta unitate, intr-o perioada de pana la 6 luni,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Suma de bani ce se acorda unei persoane pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare (de deplasare, detasari etc) sau pentru efectuarea de activitati in afara programului obisnuit de lucru
Modificare temporara a contractului de munca, prin trimiterea persoanei incadrate sa presteze munca la o alta unitate, intr-o perioada de pana la 6 luni,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Detasarea are un caracter temporar, ea putand fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
Exceptional, perioada detasari poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispud detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni. Codul muncii nu limiteaza, insa numarul acestor prelungiri, ceea ce in prectica va genera ambiguitati si dificultati.

Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatoprul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.

Detasarea consta intr-o dislocare temporara a salariatului din unitatea care-l detaseaza, ceea ce implica suspendarea contractului individual de munca, cel detasat facand obiectul unei cesiuni partiale si temporare intre cele doua unitati.
Salariatul poate refuza ordinul de detasare, exceptional si pentru motive temeinice.
Exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Spre deosebire de delegare, daca detasatul consimte, poate exercita o functie superioara, desigur, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, caz in care va avea dreptul la un salariu corespunzator.
Detasatului nu i se poate crea o situatie mai dezavantajoasa, prin incadrarea intr-un post inferior, cu salariul mai mic.
Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea. Mai mult, pe durata detasarii, salariatul beneficiaza de veniturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu-si indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea (art.47 din Codul muncii).
Pe de alta parte, in perioada detasarii, cel detasat este subordonat conducerii unitatii cesionare care executa puterea disciplinara.
Totusi, unele sanctiuni disciplinare nu pot depasi durata detasarii.
Aceste sanctiuni nu pot fi aplicate decat cu acordul unitatii care a dispus detasarea. Totodata, numai aceasta unitate are si dreptul sa dispuna desfacerea disciplinara a contractului de munca .
Pe durata detasarii salariatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare in conditiile stabilite de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil (art.46 alin.4).
Detasarea inceteaza la expirarea duratei pentru care a fost dispusa. Mai poate inceta prin revocarea ei de catre unitatea care a dispus-o, precum si prin incetarea contractului de munca .

In dreptul comunitar al muncii a fost adoptata Directiva 96/71/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 decembrie 1996 privind detasarea lucratorilor efectuata in cadrul unei prestari de servicii care se refera, insa, spre deosebire de Codul muncii roman, si la detasarile salaritilor la unitati din spatiul economic european.




Citeşte mai multe despre:    Detasare    Indemnizatie    Detasare    Transport    Cazare    Contract de munca

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale
Sursa: MCP avocati

Punctele de stabilitate in Noua lege a pensiilor. Clarificari si Reglementari
Sursa: MCP avocati

Activarea clauzei de neconcurenta in contextul incetarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Salariatii cu mai multe CIM-uri. Reglementari legale si limitari
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut



Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati

Indemnizatie pentru cresterea copilului. Venituri din activitati independente. Mod de calcul. Stabilirea venitului net prin scaderea impozitului pe venit. Data incetarii realizarii veniturilor din avocatura
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 640/7.09.2020

Refuz nejustificat. Indemnizatia pentru cresterea copilului. Notiunea de venituri realizate. Recalcularea indemnizatiei. Adeverinta emisa ulterior de angajator cuprinzand un cuantum diferit al veniturilor salariale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 134/27 ianuarie 2021

Indemnizatie de concediu de odihna. Stabilirea prin luarea in considerare a sporului pentru conditii deosebite de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 254/14.07.2020