Este important a se clarifica, inca de la inceput, faptul ca demisia reprezinta un act unilateral al salariatului. Prin urmare, demisia nu poate sa reflecte decat vointa reala si neviciata a acestuia. Intr-adevar, demisia salariatului poate fi influentata intr-o anumita masura de actiunile angajatorului: spre exemplu, in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, insa, sub nicio forma, demisia nu poate reprezenta exclusiv vointa angajatorului.
In acest context, care este forma pe care ar trebui sa o imbrace demisia unui salariat si cum se poate asigura un salariat ca demisia sa a fost inregistrata?
Intr-adevar, de foarte multe ori in practica apar situatii in care angajatorul determina salariatul sa isi depuna demisia prin diverse metode sau, angajatorul obtine o semnatura a salariatului pe care o aplica pe un document, asa numita ``demisie in alb``.
Astfel, salariatul trebuie sa constientizeze faptul ca nu se poate lasa determinat de angajator pentru a inceta contractul individual de munca, demisia fiind manifestarea de vointa a salariatului, iar daca angajatorul doreste incetarea raporturilor de munca, acesta are posibilitatea de a dispune in acest sens printr-o desfiintare de post, printr-o cercetare disciplinara, sau printr-o alta modalitate.
De asemenea, in practica mai apare situatia in care angajatorul, obiectiv sau subiectiv, recurge la a nu-si mai indeplini obligatiile stabilite prin contractul individual de munca si prin lege. In aceasta situatie, vazand ca angajatorul nu-si mai respecta aceste obligatii, salariatul are posibilitatea de a-si depune demisia fara respectarea unui termen de preaviz, aspect stabilit si reglementat cu rigoare prin dispozitiile Codului muncii.
Demisia trebuie sa imbrace o forma scrisa, sa fie expres stabilita prin documentul care se depune la angajator .
In ceea ce priveste inregistrarea demisiei, un aspect esential care conduce la incetarea contractului individual de munca, salariatul trebuie sa depuna suficiente diligente pentru a o aduce la cunostinta angajatorului.
Daca angajatorul refuza, prin departamentul de resurse umane, sa inregistreze demisia, atunci salariatul are posibilitatea de a o transmite prin intermediul executorului judecatoresc, sau poate sa recurga la transmiterea acestui inscris prin care se evidentiaza initiativa incetarii contractului individual de munca prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire si continut declarat, pentru a se asigura ulterior ca aceasta manifestare de vointa a fost transmisa in scris angajatorului.
Sublinierea acestor aspecte este esentiala, dat fiind faptul ca tot mai des, in practica, se intalnesc situatii in care angajatorii fie nu au inregistrat, fie nu au inregistrat corespunzator demisia salariatului, dupa trecerea unei perioade de timp salariatii constatand ca au in continuare un contract individual de munca activ, despre care stiau ca a incetat ca urmare a demisiei pe care au inregistrat-o, fiind impiedicati sa beneficieze de anumite drepturi, cum ar fi cel la indemnizatia de somaj.
Pentru a evita astfel de situatii, salariatul are posibilitatea ca, dupa ce a depus diligentele aratate anterior, sa solicite de la angajator, in scris, un raport REVISAL (per salariat) care sa ateste incetarea contractului individual de munca .
Aceasta incetare poate avea loc fie imediat dupa ce salariatul si-a depus demisia, in situatia in care angajatorul nu isi respecta obligatiile asumate prin contractul individual de munca - demisia fara preaviz (demisie care trebuie motivata,in sensul de a indica in cuprinsul respectivului inscris care sunt obligatiile nerespectate de angajator), fie la sfarsitul perioadei de preaviz.
In cazul in care salariatul, in urma acestei solicitari, observa ca demisia nu a fost inregistrata, iar angajatorul, din varii motive, nu inregistreaza demisia, salariatul are posibilitatea de a se adresa instantei de judecata, solicitand a se constata incetarea contractului individual de munca, cu data la care angajatorul a primit notificarea privind incetarea contractului individual de munca transmisa de catre salariat .
Exista o situatie justificata in care angajatorul sa refuze inregistrarea demisiei salariatului? Care sunt consecintele pentru angajator in ipoteza in care nu inregistreaza demisia salariatului?
In nicio situatie angajatorul nu are posibilitatea de a refuza inregistrarea demisiei, pentru ca demisia este un act care nu poate fi ingradit sau limitat de catre angajator . In situatia in care angajatorul refuza inregistrarea demisiei, salariatul se poate adresa Inspectoratului Teritorial de Munca, iar Inspectoratul, verificand daca angajatorul si-a indeplinit obligatia, poate aplica o sanctiune contraventionala.
In ceea ce priveste termenul de preaviz in cazul demisiei, regula este aceea ca, in functie de pozitia ocupata de salariat, de executie sau de conducere, acesta este obligat sa respecte un anumit termen de preaviz.
Care ar fi situatiile in care salariatul ar fi indreptatit sa refuze respectarea acestui termen de preaviz?
Sunt situatii in care, intr-adevar, angajatorul isi respecta obligatiile principale, esentiale, stabilite prin contractul individual de munca, cum ar fi plata salariului si respectarea perioadei de repaus, in schimb, in scop sicanatoriu, angajatorul il izoleaza pe salariat, sau nu ii mai da anumite sarcini de serviciu, cu alte cuvinte nu isi mai executa o obligatie generala stabilita in sarcina acestuia, de a asigura conditiile de munca salariatului. Si aceasta obligatie poate fi avuta in vedere de salariat pentru a solicita incetarea contractului individual de munca fara preaviz.
O alta situatie este cea in care, din diferite motive subsumate sicanarii salariatului, angajatorul stabileste in sarcina salariatului atributii si sarcini de serviciu care exced fisei postului acestuia. Este evident ca salariatul nu poate fi obligat sa duca la indeplinire alte sarcini de serviciu decat cele determinate prin fisa de post, subsumate functiei stabilite prin contractul individual de munca . Si in aceasta situatie, aparuta frecvent in practica, salariatul poate sa depuna demisia fara respectarea unui termen de preaviz.
Ce se intampla cu termenul de preaviz pe perioada in care salariatul se afla in concediu de odihna? Poate fi utilizata perioada de concediu de odihna de catre salariat ca un tertip pentru a nu mai respecta termenul de preaviz?
Salariatul poate sa solicite angajatorului ca pe durata preavizului sa-i fie acordat concediul de odihna, insa acest aspect depinde de vointa angajatorului, pentru ca, pe de o parte, angajatorul are posibilitatea de a programa, cu un an in urma, perioada concediului de odihna, nefiind obligat sa-l acorde atunci cand solicita intempestiv salariatul, iar, pe de alta parte, angajatorul are posibilitatea de a achita contravaloarea zilelor de concediu de odihna neefectuate la incetarea contractului individual de munca .
Concluzionand, nu, salariatul nu poate impune angajatorului ca durata concediului de odihna sa-i fie acordata pe perioada preavizului.
Dar in situatia unui concediu medical?
Daca intervine un concediu medical, atunci, aceasta perioada se asimileaza perioadei de preaviz, neexistand, similar altor situatii, o suspendare a termenului de preaviz.
In ipoteza in care salariatul doreste sa-si revoce demisia, este posibil acest lucru si cum ar putea sa aiba loc?
Fiind un act unilateral, da, poate avea loc revocarea demisiei, insa, numai pana la momentul la care a fost adusa la cunostinta angajatorului. Odata ce a intrat in circuitul civil, fiind adusa la cunostinta angajatorului, respectiva demisie nu mai poate fi revocata de salariat fara acordul angajatorului.
Dar, daca angajatorul este de acord, aceasta poate fi ignorata. Numai angajatorul este cel care poate da curs solicitarii salariatului de revocare, de ineficacitate a demisiei.
Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice Sursa: MCP avocati
Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor Sursa: MCP avocati
Incetarea contractului de munca temporara Sursa: MCP avocati
Contractul de munca temporara: avantaje si dezavantaje Sursa: MCP avocati
Relatia dintre utilizator, salariatul temporar si agentul de munca temporara Sursa: MCP avocati
Salariile compensatorii la concediere. Reglementare, criterii de acordare si restituire Sursa: MCP avocati
Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti