Cu precadere, discutiile au avut in vedere incetarea contractului de munca temporara, conditiile in care aceasta poate avea loc si cuprinsul deciziei de concediere .
Munca prin agentul de munca temporara, sau leasingul profesional, astfel cum mai este denumita, implica anumite raporturi juridice specifice care se rasfrang si in cazul concedierii salariatului temporar.
De multe ori, in practica, incetarea contractului individual de munca temporara are loc in mod abuziv sau cu necunoasterea si nerespectarea dispozitiilor legale, ajungandu-se ca salariatul temporar sa primeasca o decizie de concediere pentru faptul ca a incetat misiunea sau pentru faptul ca utilizatorul a renuntat la serviciile salariatului temporar fara a se motiva in vreun fel, similar modului in care contractul individual de munca inceteaza, printr-o simpla notificare, in timpul perioadei de proba .
Astfel, avand in vedere raportul triunghiular specific muncii prin agent de munca temporara, care sunt modalitatile si cine poate inceta contractul individual de munca temporara?
Inainte de toate trebuie precizat faptul ca, in acest domeniu al leasing-ului profesional exista o punere la dispozitie a salariatului temporar de catre angajatorul acestuia, catre un utilizator unde salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea . Astfel, in cadrul acestui raport triunghiular, cel care va dispune, in conditiile Codului muncii, incetarea contractului individual de munca este insusi angajatorul salariatului temporar, nicidecum utilizatorul la care salariatul temporar isi desfasoara activitatea .
Evident ca toate deciziile pe care angajatorul le ia in legatura cu salariatul temporar au legatura cu activitatea utilizatorului. De aceea, Codul muncii stabileste expres ca incetarea contractului individual de munca temporara are loc, cum este firesc, la incetarea misiunii sau, la momentul la care utilizatorul care are incheiat un contract comercial cu agentul de munca temporara, renunta la serviciile salariatului temporar si este precizat in mod expres, in conditiile contractului de punere la dispozitie.
Astfel, in decizia prin care salariatul temporar este concediat, trebuie sa se arate indeplinirea conditiilor care au fost stabilite prin contractul incheiat intre agentul de munca temporara si utilizator, de incetare a misiunii in alte situatii decat ajungerea la termen.
In acest sens, este posibil ca in cadrul activitatii desfasurate de catre utilizator sa se stabileasca anumite conditii in care salariatul temporar sa isi desfasoare activitatea . Atat conditii care nu tin de persoana salariatului temporar, cum ar fi dificultatile, fluctuatiile, in activitatea utilizatorului, sau conditii care ar viza insusi comportamentul si disciplina in munca a salariatului temporar.
Astfel, decizia de incetare a contractului de munca temporara, in afara situatiilor in care se ajunge la termen, trebuie sa aiba o minima motivare prin raportare la conditiile stabilite de agentul de munca temporara cu utilizatorul in ceea ce priveste activitatea desfasurata de catre salariatul temporar.
Cu alte cuvinte, aceste conditii de incetare a contractului de munca temporara trebuie sa fie prevazute expres in contractul de punere la dispozitie, insa ar putea utilizatorul sa renunte la serviciile salariatului temporar pentru simplul motiv ca nu este multumit de modul in care salariatul isi indeplineste atributiile sau pentru motive legate de comportamentul acestuia?
Da, dar toate aceste conditii trebuie prevazute in decizia de incetare a contractului de munca temporara . Si, in primul rand, anterior incetarii contractului de munca temporara si salariatul trebuie sa fie informat cu privire la conditiile in care ar avea loc renuntarea din partea utilizatorului la serviciile prestate de catre acesta, pentru ca prezentarea conditiilor in care ar avea loc incetarea contractului individual de munca temporara reprezinta uneori cauza determinanta pentru un salariat sa incheie un contract si sa isi desfasoare activitatea la un anumit agent de munca temporara care, fiind informat in prealabil, ii invedereaza un anumit utilizator unde sa isi desfasoare activitatea .
Avand in vedere obiectul unic si specific al unui agent de munca temporara, acela de a-si pune salariatii la dispozitia utilizatorului, este posibila concedierea salariatului temporar si pentru motive care nu tin de persoana sa, adica prin desfiintarea postului?
Nu exista o desfiintare a postului prevazut in organigrama agentului de munca temporara, pentru ca agentul de munca temporara nu are o organigrama prin care salariatul de munca temporara sa fie inclus in activitatea angajatorului - agent de munca temporara . Desfiintarea postului in aceasta situatie este asimilata cu renuntarea de catre utilizator la serviciile prestate de catre salariatul temporar. Astfel, aceasta desfiintare a postului nu este privita in contextul activitatii desfasurate de agentul de munca temporara ci trebuie analizata in conditiile stabilite prin contractul incheiat intre utilizator si agentul de munca temporara, prin prisma utilizatorului.
Utilizatorul este cel care se supune unor reorganizari, unor dificultati economice, care se rasfrang asupra contractului de munca temporara .
Pe langa incheierea contractului de munca temporara, intre agentul de munca temporara si salariatul temporar mai e posibila si incheierea unui contract individual de munca-cadru, care sa stabileasca faptul ca la incetarea unei misiuni salariatul ramane la dispozitia agentului de munca temporara pana la gasirea unui noi misiuni, fiind in continuare remunerat. In aceasta situatie, incetarea contractului individual de munca temporara determina si incetarea contractului de munca-cadru? Dar invers?
Da, conduce, pentru ca nu se poate asuma un risc continuu din partea agentului de munca temporara in a nu gasi utilizatori la dispozitia carora sa fie pus salariatul temporar.
Evident ca astfel de situatii se analizeaza de la caz la caz si nu putem privi aceasta situatie dupa o regula absoluta. Daca are loc incetarea contractului individual de munca-cadru ca urmare a refuzului agentului de munca temporara sa puna la dispozitia salariatului o misiune, este evident ca poate fi contestata incetarea contractului individual de munca tocmai ca urmare a netemeiniciei dispozitiei date de catre agentul de munca temporara, aratandu-se ca da, existau misiuni in care salariatul temporar sa isi desfasoare activitatea, insa, fara nici o justificare, agentul de munca temporara a dispus incetarea contractului individual de munca .
O conventie colectiva care micsoreaza remuneratia lucratorilor care isi desfasoara activitatea prin agent de munca temporara fata de lucratorii recrutati direct trebuie sa prevada avantaje compensatorii Sursa: MCP Cabinet avocati
Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere Sursa: MCP Cabinet avocati
Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor Sursa: MCP Cabinet avocati
Codul muncii aplicabil 2023 | Descarca integral PDF Sursa: MCP Cabinet avocati
Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice Sursa: MCP Cabinet avocati
Dreptul utilizatorului de a dispune incetarea contractului individual de munca a salariatului temporar pentru motive disciplinare Pronuntaţă de: Curtea de apel Bucuresti
Contract de munca temporara. Calitatea procesuala a utilizatorului chemat in garantie de catre salariatul temporar Pronuntaţă de: Curtea de Apel BACAU - DECIZIE Nr. 376 din 21 Septembrie 2020
Actiune in constatare. Incetarea nelegala a contractului individual de munca incheiat cu un agent de munca temporara Pronuntaţă de: Curtea de Apel BACAU - DECIZIE Nr. 703 din 21 Octombrie 2019
Contract de munca temporara. Plata orelor suplimentare. Renuntarea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin Pronuntaţă de: TRIBUNALUL GORJ - Sentinta Nr. 33 din 17 Ianuarie 2020
Contract de munca temporara. Angajarea muncitorilor pusi la dispozitie. Plata de daune compensatorii Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL CLUJ - DECIZIA CIVILa Nr. 473 din 18 Septembrie 2019