din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3714 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » Cum interpretati articolul 48 din Codul Muncii? Angajatorul poate face concedieri in baza lui?

Cum interpretati articolul 48 din Codul Muncii? Angajatorul poate face concedieri in baza lui?

  Publicat: 07 Apr 2020       2564 citiri       Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Raspuns avocat Marius-Catalin Predut:

Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
(Force majeure) Clauza intr-un contract care exonereaza de raspunderea contractuala acea parte la contract care nu si-a putut indeplini, partial sau integral,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
(Force majeure) Clauza intr-un contract care exonereaza de raspunderea contractuala acea parte la contract care nu si-a putut indeplini, partial sau integral,


Intai de toate, este necesar a cita dispozitiile acestui articol pentru a da o interpretare si a avea o aplicare in litera si spiritul sau. Astfel, art. 48 din Codul_Muncii stabileste ca ``angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod``.


Asadar, acest articol ofera posibilitatea angajatorului de a modifica unilateral, in caz de forta majora, doar locul si felul muncii. Mai mult, aceasta modificare trebuie sa aiba un caracter temporar. Legiuitorul stabileste, deci, in mod expres limitele in care angajatorul poate actiona fara consimtamantul salariatului in caz de forta majora. Prin urmare, nu pot fi modificate alte elemente ale contractului individual de munca si, a fortiori, angajatorul nu poate dispune in mod unilateral incetarea contractului individual de munca in temeiul acestui text de lege.


Caracterul exceptional al acestui articol are in vedere apararea interesului vital, in fata bolii si a mortii al salariatului, care poate sa nu constientizeze situatiile de forta majora ce ar putea afecta sanatatea sau chiar viata acestuia. In acest context angajatorul are posibilitatea de a modifica locul muncii salariatului (de exemplu, de la sediul angajatorului la domiciliul salariatului) sau felul muncii (de exemplu, sa limiteze activitatile salariatului care ar viza legaturi directe fizice cu publicul).


A se vedea si:


In aceasta perioada inregistrati o crestere a solicitarilor pentru consiliere cu privire la modul de incetare a contractelor de munca pe perioada starii de urgenta?


Concedierea pe motiv de forta_majora este mai usor de contestat decat concedierea individuala si decat concedierea colectiva?


Ce sfatuiti un anngajat care a fost concediat pe motiv de forta_majora?


Este legala concedierea pe motiv de forta_majora?



Este Starea de Urgenta un caz de forta_majora?




Citeşte mai multe despre:    concediere 2020    concedeire    desfiintare post    desfiintare post 2020    desfiintare posturi 2020    organigrama    codul muncii    codul muncii 2020    concediere carantina    reorganizare activitate carantina    desfiintare post carantina

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual platit
Sursa: EuroAvocatura.ro

Motivarea decizie de concediere versus Oportunitatea acesteia. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II � pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

In aceasta perioada inregistrati o crestere a solicitarilor pentru consiliere cu privire la modul de incetare a contractelor de munca pe perioada starii de urgenta?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concedierea pe motiv de forta majora este mai usor de contestat decat concedierea individuala si decat concedierea colectiva?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Ce sfatuiti un angajat care a fost concediat pe motiv de forta majora?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut



Jurisprudenţă

Contestare decizie de concediere. Solictare plata drepturi banesti si a indemnizatiei de concediu
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CLUJ - DECIZIA CIVILa Nr. 993 din 9 septembrie 2019