Q: Masurile de sprijin privind somajul tehnic pot fi accesate de orice societate comerciala, indiferent de marime (nr. de angajati)?
A: DA. Accesarea masurii de sprijin privind indemnizatia pentru somaj tehnic suportata de Stat nu este conditionata de marimea firmei sau de numarul de angajati.
Q: Cuantumul indemnizatiei pentru somajul tehnic, suportata de catre Stat, este de 75% din salariul brut sau din salariul net?
A: Cuantumul indemnizatiei pentru somajul tehnic este de 75% din salariul BRUT, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat .
Q: Cine solicita indemnizatia pentru somajul tehnic suportata de Stat? Angajatorul sau angajatul?
A: Angajatorul va face toate demersurile privind somajul tehnic, conform Codului_Muncii, si se va adresa agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca pentru a primi fondurile necesare platii indemnizatiilor pentru somajul tehnic destinate angajatilor.
Q: Care este perioada in care plata indemnizatiei pentru somajul tehnic este suportata de Stat?
A: Indemnizatiile pentru somajul tehnic sunt suportate, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada starii de urgenta.
Q: Plata somajului tehnic este virata de catre Stat in contul angajatorului sau cel al angajatului?
A: Plata aferenta indemnizatiilor pentru somaj tehnic ale angajatilor se face in contul ANGAJATORULUI, urmand ca acesta sa achite contributiile aferente indemnizatiilor si sa faca platile in conturile ANGAJATILOR.
Q: Poate un angajator sa recurga la concedierea tuturor angajatilor, fara a apela mai intai la varianta somajului tehnic?
A: Angajatorul, daca decide sa recurga la concediere, nu este obligat sa apeleze mai intai la varianta somajului tehnic, dar concedierea se va face doar in conformitate cu prevederile Codului Muncii, mai exact, respectand art. 75 alin. (1) din Legea nr. 53/2002- Codul_Muncii, care stipuleaza ca in cazul concedierii, angajatul trebuie sa beneficieze de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. ( a se vedea siEvitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca!)
Q: In situatia in care angajatorul a suspendat contractele de munca ale angajatilor, in urma instituirii starii de urgenta prin Decretul Presedintelui Romaniei din data 16.03.2020, acesta este acoperit de masura de sprijin privind somajul tehnic pentru perioada dintre instituirea starii de urgenta si publicarea in Monitorul Oficial a OUG nr. 30/2020?
A: DA, in cazul angajatorilor afectati direct de deciziile emise de autoritatile publice competente potrivit legii, pe perioada starii de urgenta. Schema de sprijin privind somajul tehnic acopera intreaga perioada a starii de urgenta instituita prin Decretul Presedintelui Romaniei, pentru salariatii angajatorilor a caror activitate a fost afectata direct de deciziile emise de autoritatile publice competente potrivit legii, pe perioada starii de urgenta. Astfel, este prevazut la art. XI alin. (2) lit. a) dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru somaj tehnic, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, singura conditie fiind obtinerea unui certificat de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
In schimb, in situatia salariatilor angajatorilor care si-au redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19, art. XI alin. (2) lit b) si alin. (3) prevede dreptul acestora de a beneficia de indemnizatia pentru somaj tehnic suportata de Stat, conditia fiind depunerea de catre angajator a unei declaratii pe proprie raspundere prin care arata ca inregistreaza o diminuare a incasarilor din luna anterioara depunerii declaratiei, cu un procent de minimum 25% fata de media incasarilor din perioada ianuarie-februarie 2020 si ca nu are capacitate financiara pentru a plati toti salariatii.
Mentiunea IMPORTANTA, in acest caz, este ca angajatorii pot beneficia de plata acestor indemnizatii pentru cel mult 75% dintre angajatii care au contracte individuale de munca ACTIVE la data intrarii in vigoare a OUG nr. 30/2020. Asadar, pentru angajatorii prevazuti de art. XI lit. b) care au suspendat contractele de munca ale angajatilor anterior publicarii in Monitorul Oficial a OUG nr. 30/2020, perioada dintre instituirea starii de urgenta prin Decretul Presedintelui Romaniei si data publicarii OUG nr. 30/2020 in Monitorul Oficial nu este acoperita de masura de sprijin privind somajul tehnic.
Q: Persoanele fizice autorizate a caror activitate a fost afectata de instituirea starii de urgenta beneficiaza de vreo masura de sprijin din partea Statului?
A: DA. Persoanele fizice autorizate se incadreaza in categoria descrisa de art. XV al OUG nr. 30/2020, mai exact ``alti profesionisti, astfel cum sunt reglementati de Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, care nu au calitatea de angajatori``. In situatia in care acestia intrerup activitatea total sau partial, in baza deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii, beneficiaza, pe perioada starii de urgenta, de o indemnizatie egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit pentru anul 2020, acordata din bugetul general consolidat.
Dialogurile MCP (V) � Legea Kurzarbeit (a somajului tehnic). Avantaje si lipsuri Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II � pe durata starii de urgenta) Sursa: avocat Irina Maria Diculescu
Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu
Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca! Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana
Beneficiarii si procedura de atribuire a somajului tehnic pe perioada starii de urgenta Sursa: MCP Cabinet avocati
Pastrati-va si protejati-va salariatii! Veti avea din nou nevoie de ei! Sursa: avocat Irina Maria Diculescu
Salariatul aflat in somaj tehnic avea obligatia de a se prezenta la serviciu si de a indeplini sarcinile trasate de conducerea societatii Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna - Sentinta civila nr. 1119 din data de 23 noiembrie 2017