din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2051 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » Practici de mobbing. Punerea in imposibilitate de a presta munca

Practici de mobbing. Punerea in imposibilitate de a presta munca

  Publicat: 11 Jan 2020       2689 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Reprezentare grafica, sintetica, a structurii organizatorice a unei unitati, cuprinzand compartimentele ei
Angajatorul doreste sa modifice sarcinile si sa ma mute de pe postul pe care sunt angajat de mai multi ani pe un post inexistent pana acum in organigrama - un post pe o pozitie inferioara.


1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

Neprimind acceptul meu, a inceput hartuirea prin ridicarea masinii de serviciu, redirectionarea apelurilor telefonice, redirectionarea receptionarii e-mail-urilor, amenintari, solicitarea demisiei in schimbul unei prime.


Toate acestea se intampla in timpul concediului de odihna si a concediilor medicale luate din cauza complicatiilor fizice si psihice aparute ca urmare a acestei situatii.


Inca din primele zile de concediu (de la inceputul acestei situatii) a fost angajat o alta persoana - prezentata intregii companii ca ocupand pozitia mea, persoana care a primit sarcinile si responsabilitatile fisei postului pe care il detin.


Timp de aproape doua luni, am fost platite doua persoane pe acelasi post. Ulterior, noul angajat pe postul meu a fost data afara, in acest moment figurand doar eu pe aceasta functie (scriptic) dar fara responsabilitati (subordonatii au fost instiintati ca odata venita noua persoana, eu nu voi mai avea responsabilitati in acest sens)


Raspuns avocat specializat in dreptul muncii:



Buna ziua,


O astfel de modificare nu poate avea loc fara consimtamantul dumneavoastra (art. 41 din Codul_muncii). Cu toate acestea, in situatia in care angajatorul considera ca nu sunteti potrivit pentru postul pe care il ocupati, poate initia procedura concedierii pentru necorespundere profesionala. Atat temeinicia unei eventuale decizii in acest sens, cat si practicile de mobbing la care apreciati ca ati fost supus, pot fi atacate in instanta atata timp cat exista suficiente probe pentru a va sustine afirmatiile. O alta posibilitate este aceea a desfiintarii postului dvs., situatie in care poate fi contestata in instanta temeinicia unei astfel de reorganizari.


De asemenea, in situatia de fata, puteti notifica, in scris, angajatorul, cu privire la imposibilitatea de a va exercita atributiile, solicitand ca acesta sa va asigure conditiile necesare prestarii muncii, cu indicarea demersurilor ce se impun.


Citeşte mai multe despre:    organigrama    mobing    mobbing    avocat mobbing    avocat mobbing bucuresti    modificare contract individual de munca    avocat litigii de munca    avocat hartuire salariati

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Lipsa caracterului efectiv al desfiintarii postului ca urmare a infiintarii de catre angajator a altor posturi
Sursa: MCP avocati

Oportunitatea - prerogativa angajatorului de a-si organiza activitatea. Rolul activ al instantei de judecata in aflarea adevarului
Sursa: MCP avocati

Dialogurile MCP (XVI): Concedierea salariatului pentru inaptitudine fizica sau psihica
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (XIII) - Incetarea contractului de munca temporara
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual platit
Sursa: EuroAvocatura.ro

Motivarea decizie de concediere versus Oportunitatea acesteia. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II � pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu



Jurisprudenţă

In ce masura (doar) forta majora poate fi motiv de concediere a salariatului?
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Temeinicia concedierii care in aparenta nu are la baza motive care tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Hartuirea morala la locul de munca. Atingerea personalitatii, demnitatii sau integritatii unei persoane
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Angajatorul are dreptul de a-si organiza activitatea insa aceasta nu inseamna ca prin reorganizare se poate modifica contractul individual de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.569/04.10.2017 a Curtii de Apel Galati

Stabilirea salariului la nivelul maxim aflat in plata prin raportare la indemnizatiile de care beneficiaza personalul cu atributii in domeniul asistentei sociale
Pronuntaţă de: Decizia nr. 484/9 martie 2018 a Curtii de Apel Galati