Eu lucrez cu norma intreaga, ceea ce nu inteleg este de ce nu am salariul la fel, poate fi vorba de discriminare? Ce as putea face? Multumesc anticipat.
Raspuns avocat specializat in dreptul muncii:
Buna ziua!
Legislatia in vigoare (art. 5 din Codul_muncii) prevede ca la stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
Prin urmare, la munca egala, salariatii au dreptul la un salariu egal. Cu toate acestea, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca salariul reprezinta contraprestatia muncii salariatului si se calculeaza dupa criterii stabilite de angajator, proportional cu munca prestata si cu functia ocupata de salariat . In cazul personalului platit din fonduri publice, treapta profesionala reprezinta nivelul de ierarhizare in cadrul functiilor cu studiimedii.
Prin urmare, situatia dvs. poate fi considerata discriminare, insa doar in conditiile in care ceilalti salariati primesc salarii mai mari pentru aceeasi munca, in aceleasi conditii si ocupand aceeasi functie sau functii similare cu cea pe care o ocupati dumneavoastra.
In cazul in care aceste conditii sunt indeplinite, puteti formula o actiune in instanta, solicitand salarizarea corespunzatoare.
Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice Sursa: MCP avocati
Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor Sursa: MCP avocati
Incetarea contractului de munca temporara Sursa: MCP avocati
Contractul de munca temporara: avantaje si dezavantaje Sursa: MCP avocati
Relatia dintre utilizator, salariatul temporar si agentul de munca temporara Sursa: MCP avocati
Salariile compensatorii la concediere. Reglementare, criterii de acordare si restituire Sursa: MCP avocati
Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti