Art. 325. Contributia sotilor. (1) Sotii sunt obligati sa isi acorde sprijin material reciproc.(2) Ei sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casatoriei, daca prin conventie matrimoniala nu s-a prevazut altfel.(3) Orice conventie care prevede ca suportarea cheltuielilor casatoriei revine doar unuia dintre soti este considerata nescrisa.Art. 326. Munca in gospodarie. Munca oricaruia dintre soti in gospodarie si pentru cresterea copiilor reprezinta o contributie la cheltuielile casatoriei.Art. 327. Veniturile din profesie. Fiecare sot este liber sa exercite o profesie si sa dispuna, in conditiile legii, de veniturile incasate, cu respectarea obligatiilor ce ii revin privind cheltuielile casatoriei.Art. 328. Dreptul la compensatie. Sotul care a participat efectiv la activitatea profesionala a celuilalt sot poate obtine o compensatie, in masura imbogatirii acestuia din urma, daca participarea sa a depasit limitele obligatiei de sprijin material si ale obligatiei de a contribui la cheltuielile casatoriei.
Note si Comentarii!
Noul Cod civil reglementeaza in materia familiala, asa numitul drept la compensatie, in cadrul articolului 328. In baza sa, ``sotul care a participat efectiv la activitatea profesionala a celuilalt sot poate obtine o compensatie, in masura imbogatirii acestuia din urma, daca participarea sa a depasit limitele obligatiei de sprijin material si ale obligatiei de a contribui la cheltuielile casatoriei.``
Dreptul la compensatie prevazut de articolul 328 este diferit de dreptul la prestatia compensatorie prevazut in articolele 390-395 din Noul Cod.
Primul se refera la dreptul pe care il are unul dintre soti in timpul casatoriei, conform reglementarilor privind drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor, iar prestatia compensatorie are in vedere un eventual dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care poate astfel sa solicite prestatia.
Conform acelorasi principii, sub titulatura de ``prestation compensatoire``, Codul civil din Quebec creaza in articolul 427 bazele celor doua drepturi . In aliniatul 1 vorbeste despre compensatia ce poate fi primita in moment de divort, separare sau nulitate a casatoriei, iar in aliniatul al doilea reglementeaza prestatia compensatorie fondata pe baza contributiei regulate a unuia dintre soti la activitatea celuilalt.
Apreciem deosebit de utila prezentarea din partea legiuitorului roman a celor doua notiuni, in cadrul a doua categorii distincte de articole, ceea ce conduce la evitarea confuziilor ce s-ar putea crea.