din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1724 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 150 de functionare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

150 de functionare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

  Publicat: 28 Mar 2012       2211 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Discursul ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sustinut cu ocazia implinirii a 150 de functionare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie:

Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Roman Cristian-Constantin - membru al Parlamentului Romaniei.
Roman Cristian-Constantin - membru al Parlamentului Romaniei.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Acte juridice si operatiuni prevazute de Codul Comercial si calificate ca atare. Prin savarsirea de fapte de comert se nasc raporturi juridice specifice, de comert, reglementate tot de Codul Comercial
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului civil.
Instanta judecatoreasca, ce functioneaza in unele state si are competenta de a judeca faptele penale cele mai grave.
Este inscris in Costitutia Romaniei si reglementat in detaliu in legea pentru organizarea judecatoreasca.
Act procesual in care se consemneaza pe scurt rezumatul deliberarii completului de judecata

Doamna Presedinte al Inaltei Curti de Casatie,
Onorat prezidiu,
Doamnelor si domnilor,

Sunt foarte onorat sa fiu astazi aici si sa vorbesc in fata dumneavoastra.

In urma cu mai multi ani, in calitate de avocat, am refuzat sa intru intru-un dosar in fata Inaltei Curti, pentru ca am considerat ca in general nu sunt suficient de pregatit sa vin sa pledez in fata Instantei Supreme.

Iata ca hazardul face ca, la 150 de ani de la infiintarea acestei Instante, sa ma adresez dumneavoastra intr-o alta calitate, care se sprijina evident, pe calitatea anterioara, si sa fiu tot nepregatit, pentru ca niciodata nu poti sa fii complet pregatit sa vorbesti in fata Inaltei Curti. Pentru ca Inalta Curte e deasupra tuturora�� Nu insa si deasupra legii. Nimeni nu e deasupra legii. Indiferent ce a fost, ce este sau ce ar putea sa fie, si dumneavoastra stiti foarte bine acest lucru.

Cand va spun ca sunt nepregatit, vreau sa spun ca sunt la modul propriu nepregatit in sensul ca nu mi-am pregatit un discurs. Pentru ca am vrut astazi sa va vorbesc mai mult cu inima decat cu ratiunea, chiar daca aceasta ar putea sa faca discursul sa para usor incoerent si mai putin limpede decat o decizie a Inaltei Curti intr-un recurs in interesul legii.

Si, vorbind cu inima, va rog cand priviti la mine sa nu vedeti ministrul, sa nu vedeti avocatul, sa vedeti cetateanul. In aceasta calitate, de cetatean, va spun ca am gasit extrem de inspirat modul in care aceasta ceremonie a inceput, cu intonarea imnului national, pentru ca el ne aduce mereu aminte ca suntem parte toti din acelasi stat, din Statul roman . Care, e adevarat, s-a fondat si pe eforturile inaintasilor dumneavoastra, dupa cum ne-a demonstrat extrem de elocvent in discursul sau doamna Presedinte. Si nu trebuie sa uitati, cred eu, de faptul ca puterea judecatoreasca impreuna cu celelalte puteri formeaza Statul roman .

De faptul ca fara bunastarea statului roman nu poate exista bunastarea niciuneia din cele trei puteri, a celor care le compun, ca si a celorlalti cetateni.

De asemenea, tot in calitate de cetatean cred ca nu poti sa traiesti relativ normal daca nu crezi in ceva si, daca vorbim de Justitie, nu poti sa crezi in Justitie daca nu crezi in Inalta Curte si, cum bine s-a spus mai inainte, nu poate exista credinta daca nu exista fapte .

Si vorbind de aceste fapte ma bucur sa constat faptul ca, in ultima perioada, Inalta Curte da dovezi ca devine intr-adevar un vector de progres al puterii judecatoresti.

Sigur ca mai avem multe de facut, parte din ceea ce se numeste reforma, oricat de mult ar speria acest cuvant, dar sunt convins ca impreuna, doamna Presedinte, impreuna, dragi colegi, le putem savarsi. Am trecut momente grele in 2011, am avut momente delicate legate de diverse acte normative, mentionez cu titlu de exemplu doar promovarea la Inalta Curte, raspunderea magistratilor, dar important este faptul ca le-am trecut.

Ceea ce mai avem in fata sunt chestiuni legate de implementarea sistemului legislativ. Este adevarat, 2012 este anul in care vom pune in aplicare Codul de procedura civila. Stiu ca exista o oarecare preocupare din partea dumneavoastra legata de institutia intrebarii prealabile si procedura aferenta, dar va asigur ca lucram sa gasim o solutie atat impreuna cu Consiliul Superior, cu conducerea dumneavoastra, cat si cu Executivul si Legislativul.

Stim exact ce mai trebuie sa facem pentru a va usura munca, stiu ca, desi situatia e mai buna, nu aveti inca un local pe masura importantei si prestigiului institutiei dumneavoastra, de aceea va incurajez, doamna Presedinte, sa continuam si in 2012 eforturile pentru gasirea acestuia ! Si mai stiu ca trebuie, intr-adevar, sa umblam la schemele de personal. Cum stiu mai bine ca etapa prealabila, si anume aceea a unei regandiri rationale a alocarii resurselor in sistem, nu neaparat la nivelul Inaltei Curti, este, dupa parerea mea, nerezolvata, dar vom incerca sa mergem in paralel cu cele doua.

In incheiere, reintrand putin in haina de ministru, as vrea sa-l linistesc pe domnul Presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, in sensul ca nu mai initiem alte mari reforme in 2012, ne vom concentra mai mult pe partea de implementare, de logistica, pe implementarea studiilor de impact si, in acelasi timp, as vrea sa va asigur de tot sprijinul meu in continuare in perioada de mandat care a mai ramas.

Nu am reusit tot ce mi-am propus in raport de Inalta Curte . Imi propusesem sa vorbesc prima data in fata dumneavoastra intr-un sediu pe masura visurilor noastre, nu am reusit acest lucru. Dar, glumind putin, trebuie sa faca ceva si cei care vin dupa mine la minister .

O sa inchei spunand ca am incercat sa fiu foarte scurt, aproape la fel de scurt cat o minuta judecatoreasca, nu stiu daca am reusit, si, de asemenea, am incercat sa fiu limpede, cum va spuneam.

Ramane sa judecati dumneavoastra.

Va multumesc!



Citeşte mai multe despre:    Inalta Curte de Casatie si Justitie    Catalin Predoiu    ICCJ

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

ICCJ (RIL): Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se implineste in ultima zi a termenului
20 May 2024 | 545

ICCJ: Termenul din Legea 50/1991 stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei este unul de recomandare
01 Jul 2021 | 1971

ICCJ: Actele procedurale depuse prin fax sau email dupa terminarea programului instantei sunt depuse in termen
24 Jun 2020 | 3133

ICCJ: Hotararea pronuntata in prima instanta in procesele si cererile care decurg din executarea contractelor administrative se ataca cu recurs
25 May 2020 | 1449

ICCJ: Titular unei intreprinderi individuale poate avea calitatea de functionar public
13 May 2020 | 2687

ICCJ: Veniturile la Fondul pentru mediu nu constituie obligatie fiscala
08 Apr 2020 | 1640



Articole Juridice

Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024
Sursa: MCP avocati

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Inlaturarea inechitatilor salariale dintre functionarii publici. Anularea hotararilor Consiliilor Locale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Dreptul utilizatorului de a dispune incetarea contractului individual de munca a salariatului temporar pentru motive disciplinare
Pronuntaţă de: Curtea de apel Bucuresti

Momentul de la care curge termenul de prescriptie al dreptului material la actiune privind plata despagubirilor pentru pagubele produse de salariati
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges

Rambursarea retroactiva a somajului eronat de catre autoritatea publica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO