din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3317 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Eurydice: Primele salarii ale profesorilor nu sunt atractive

Eurydice: Primele salarii ale profesorilor nu sunt atractive

  Publicat: 04 Oct 2011       2510 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In aproape toate tarile europene, salariile brute de baza pentru profesorii aflati in primii ani ai carierei sunt mai scazute decat PIB-ul national pe cap de locuitor � iar remuneratia lor nici macar nu se va dubla pe parcursul vietii active, cu exceptia catorva state membre.

Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Capacitatea unuia sau a mai multor cumparatori, bazata pe importanta lor economica pe piata relevanta, de a obtine de la furnizorii lor conditii de cumparare avantajoase.

Acestea sunt principalele constatari ale unui raport care compara salariile profesorilor si directorilor de scoli din sectorul public in cele 27 de state membre ale UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Turcia. Datele, bazate pe anul scolar 2009/10, cuprind educatia de la nivelul prescolar si pana la cel secundar. Atunci cand sunt disponibile cifre si luand in considerare atat nivelurile salariale, cat si sporurile, profesorii cel mai bine platiti din Uniunea Europeana sunt in Luxemburg, Danemarca si Austria. Cel mai prost platiti sunt in Bulgaria si Romania. Sase milioane de profesori sunt angajati in prezent in statele membre. Raportul, realizat de reteaua Eurydice a Comisiei, se publica astfel incat sa coincida cu Ziua Mondiala a Profesorilor (5 octombrie).

Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret a declarat: ``Admir sincer profesorii nostri care isi aduc o contributie esentiala la vietile copiilor si la societatea noastra. Ei modeleaza talentele noastre viitoare si se afla in inima eforturilor Comisiei de a ajuta statele membre sa imbunatateasca calitatea sistemelor lor de educatie si formare . Trebuie sa incurajam cei mai buni absolventi sa isi aleaga profesia de educator si sa ramana in aceasta profesie. Salariile si conditiile de lucru reprezinta o prioritate, daca dorim sa atragem si sa pastram cei mai buni profesori.``

Raportul arata ca, la inceputul carierelor lor, salariile brute de baza ale profesorilor sunt mai scazute decat PIB-ul national pe cap de locuitor in toate tarile, cu exceptia Germaniei, Spaniei si Portugaliei. Numai in trei tari (Cipru, Portugalia si Romania) este posibil ca profesorii sa isi dubleze salariile de baza pe parcursul carierei. Cu toate acestea, chiar si in aceste tari, este nevoie de mai bine de 20 de ani pentru a progresa catre varful scalei salariale.

In majoritatea tarilor europene se ofera o gama larga de sporuri in plus fata de salariile de baza, dar numai jumatate dintre tari acorda sporuri speciale pentru continuarea calificarii profesionale si pentru excelenta in predare.

Salariile reale ale profesorilor, inclusiv suplimentele, se afla in multe tari aproape de varful scalei de salarizare. Aceasta se datoreaza unei populatii de profesori imbatranite si sporurilor pe care le pot primi profesorii. In Danemarca (61 804 EUR), Grecia (22 817 EUR), Finlanda (44 775 EUR) si Anglia (35 580 EUR), venitul net al profesorilor este, in medie, mai ridicat pe scala de venituri datorita acestor sporuri.

In general, profesorii din Europa si-au mentinut puterea de cumparare pe parcursul anului 2009, iar criza economica a avut un impact asupra salariilor lor in numai cateva tari in 2010 (Irlanda, Grecia, Spania, Letonia si Romania). Pe parcursul aceleiasi perioade, Tarile de Jos si Polonia au crescut salariile profesorilor. In multe tari, masurile de austeritate mai recente si viitoare pot afecta salariile profesorilor si cheltuielile cu educatia in general. Cu toate acestea, numeroase guverne europene plaseaza sectorul educatiei in centrul programelor lor de reforma.

Raportul este realizat de Reteaua Eurydice a Comisiei Europene, care ofera informatii si analize cu privire la sistemele si politicile europene de educatie. Incepand din 2011, ea consta din 37 de unitati nationale bazate in toate cele 33 de tari participante la Programul UE de invatare pe tot parcursul vietii (statele membre UE, Croatia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si Turcia). Reteaua este coordonata si gestionata de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura a UE de la Bruxelles, care realizeaza proiectele de studii si ofera o gama de resurse online.



Citeşte mai multe despre:    Eurydice    Salarii    Profesori

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

15 noiembrie 2024 - data limita pana la care Romania trebuie sa implementeze salariul minim european
13 Jun 2024 | 845

Formularul 230 pe 2023 editabil si PDF
26 Dec 2022 | 55601

Formularul 230 editabil 2022 pdf pentru redirectionarea a 2 sau 3,5 la suta din impozitul datorat
27 Dec 2021 | 56901

15 iunie 2021 este data limita pana la care se pot depune declaratiile de avere si de interese anuale
13 Jun 2021 | 1665

Ministerul Economiei incurajeaza angajatorii sa ofere vouchere de vacanta
23 Jun 2020 | 1311

Beneficiarii OUG 92/2020 privind sprijinirea angajatorilor si salariatilor afectati de CoVid-19
31 May 2020 | 2008



Articole Juridice

Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale
Sursa: MCP avocati

Valorificarea veniturile nepermanente de la 1 septembrie 2024. Principiul contributivitatii conform noii legi a pensiilor
Sursa: MCP avocati

Declaratia unica (212) pe 2024. Model Declaratia unica pe 2024
Sursa: EuroAvocatura.ro

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Angajatorul are dreptul de a-si organiza activitatea insa aceasta nu inseamna ca prin reorganizare se poate modifica contractul individual de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.569/04.10.2017 a Curtii de Apel Galati

Reducerea programului de lucru si a salariului in contextul reducerii temporare a activitatii impune existenta unor motive obiective care nu depind de vointa exclusiva a angajatorului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr.135/2020

Despagubirile pe perioada suspendarii neintemeiate a contractului de munca. Renuntarea la judecata nu inlatura posibilitatea salariatului de a solicita despagubiri pe cale separata.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 87/16.01.2020