din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1809 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » ANPC a prins supermarketurile cu ocaua (prea) mica

ANPC a prins supermarketurile cu ocaua (prea) mica

  Publicat: 23 Mar 2011       2320 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
In perioada 01-11.02.2011, din ordinul secretarului de stat Constantin Cerbulescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, a fost verificat modul in care se respecta prevederile legale referitoare la incadrarea in cantitatea neta a unor produse alimentare ambalate, de larg consum (zahar, faina, orez, sare, malai) comercializate in supermarketuri, depozite en-gros si lanturi de magazine.

Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
In categoria activelor circulante, post ce se refera la creantele salariale, sociale si fiscale determinate
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
In iunie 1993, Consiliul European de la Copenhaga a recunoscut dreptul tarilor din Europa Centrala si de Est de a adera la Uniunea Europeana , daca indeplinesc trei criterii:
Reprezinta consimtamantul dat de cumparator pentru o valoare sau o cantitate de bunuri mai mica decat cea inscrisa in documentul de decontare, prin care banca este autorizata sa plateasca numai contravaloarea acestora.
Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,
Data-limita de consum pana la care produsul alimentar
Suma de bani aflata intr-un depozit la tras-banca-, pe baza careia titularul contului poate emite un cec sau o cambie,
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Materiale care invelesc un produs sau un ansamblu de produse in timpul manipularii, transportului,
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Materiale care invelesc un produs sau un ansamblu de produse in timpul manipularii, transportului,
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)

Au fost controlati 443 de operatori economici constatandu-se abateri la 189 dintre acestia. Au fost verificate circa 775 tone de produse (285 tone zahar, 173 tone faina, 139 tone orez, 31 tone sare iodata, 148 tone malai), din care circa 150 tone (19%) nu indeplineau prevederile actelor normative in vigoare (63 tone zahar - 22%, 18,5 tone faina - 11%, 29 tone orez - 21%, 2,5 tone sare - 8%, 37 tone malai - 25%).


Au fost prelevate peste 355 de probe, Laboratorul LAREX, prin sediul central din Bucuresti si filialele din tara, confirmand prin analize neincadrarea in cantitatea declarata.


Pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor, comisarii ANPC au dispus oprirea definitiva de la comercializare a circa 25 tone zahar, 5,5 tone faina, 3,5 tone orez, o tona sare iodata si 26 tone malai, alte 87,6 tone produse au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea deficientelor. Totodata, au fost aplicate 139 de amenzi contraventionale in valoare totala de 584.500 lei si 63 de avertismente.


Abateri constatate:


1. Neincadrarea continutului real al loturilor de produse preambalate in limitele erorilor negative tolerate cu afectarea interesului economic al consumatorilor
Pentru o cantitate neta de 500-1000 grame (inclusiv) - cea mai frecvent intalnita pe piata - eroarea negativa admisa este de maxim 15 grame. In acest sens, preambalatul ce prezinta ``o lipsa fata de cantitatea neta inscrisa pe ambalaj`` mai mare de 15g reprezinta un produs neconform care afecteaza interesul economic al consumatorilor. De asemenea, niciun preambalat care are o eroare negativa mai mare decat dublul erorii negative tolerate nu trebuie sa poarte simbolul ``e`` si nu trebuie sa fie comercializat.
S-au depistat la comercializare circa 14,2 tone de produse (9,1 tone zahar, 0,3 tone faina, 0,9 tone orez, 0,1 tone sare iodata, 3,8 tone malai) necorespunzatoare deoarece apartineau unor loturi in care s-au gasit un numar mare de preambalate a caror eroare negativa tolerata depasea dublul valorii maxime admise. Alte circa 37,2 tone de produse erau necorespunzatoare deoarece apartineau unor loturi in care numarul de preambalate a caror eroare negativa tolerata, mai mare decat valoarea maxim admisa, depasea criteriile de acceptare . Abateri constatate in judetele Arges, Gorj, Prahova, Constanta, Bacau, Sibiu, Ilfov, Vaslui, Cluj, Neamt, Mures, Timis, Bihor, Bucuresti etc.
Alte 7,5 tone zahar, comercializate in judetele Brasov, Iasi, Teleorman si Bucuresti prezentau lipsa de la cantitatea neta cuprinsa intre 27,5g si 83,5g la kilogram.
Circa 5,5 tone malai prezentau abateri de la cantitatea neta declarata la kilogram cuprinse intre 23,5g si 78g la loturile de malai comercializare in judetele Bistrita Nasaud, Giurgiu, Ialomita, Maramures, Neamt, Sibiu, Suceava, iar 1,7 tone zahar comercializate in judetele Constanta si Maramures, prezentau abatereri de 21g pana la 28,2g la kg.
In cateva magazine din judetele Dambovita si Sibiu au fost identificate 3 tone de zahar avand abateri negative ale cantitatii nete declarate cuprinse intre 19,2 si 52 g la kg si 3 tone de malai cu minusuri intre 20,3 si 31 g la kg.
Circa 3,5 tone de zahar comercializate in judetele Bihor, Galati, Ilfov, Vrancea apartineau unor loturi pentru care analizele de laborator au pus in evidenta abateri in minus la cantitatea neta declarata de la 16g pana la 35g la kg.
In judetele Buzau, Constanta, Gorj si Vaslui se comercializau produse ambalate (faina, zahar si orez) ce prezentau lipsa la cantitatea neta declarata cuprinsa intre 20g si 49g la kilogram.
Nerespectarea incadrarii in eroarea negativa admisa pentru cantitatea neta declarata si inscrisa pe eticheta s-a constatat si la o serie de produse distribuite sub marca proprie de unele mari lanturi de magazine din judetele Timis, Constanta, Dambovita (faina cu minusuri cuprinse intre 44g si 62g la kg, orez cu abateri negative de la 31,5g la 55,5g la kg), Vrancea (faina cu minusuri cuprinse intre 22g si 23g la kg), Brasov si Ilfov (faina 37,1 pana 49,1 g la kg si malai cu abateri negative de 53g pana la 68 g la kg), Buzau (malai, provenienta Ungaria, cu minusuri cuprinse intre 27g si 35g la kg), Timis (malai cu minusuri cuprinse intre 28,5g si 32,4g la kg).
La circa 1,25 tone de zahar, comercializate intr-un lant de magazine din judetele Galati si Giurgiu, eroarea negativa tolerata depasea dublul valorii maxime admise pentru un kg, fiind cuprinsa intre 38g si 46g.
Aceeasi situatie s-a intalnit si la cantitatea de 0,5 tone de orez, comercializata in judetul Bihor, pentru care eroarea negativa tolerata depasea dublul valorii maxime admise pentru un kg, fiind cuprinsa intre 37g si 37,5g.
Alte 368 kg de faina, comercializate in judetul Hunedoara, aveau abateri negative cu mult peste cea minima tolerata (15g) si chiar peste dublul ei: 87,8g, 89,7, 98,8, 90,8g.


2. Ambalaje deteriorate, neetanse, care permiteau scurgeri de continut
Abatere constatata in judetele Neamt (zahar si sare iodata, in ambalaje de polipropilena inchise la partea superioara prin termosudare ce nu asigurau integritatea produsului, existand pierderi de continut, malai grisat in ambalaje nesigure), Mures (malai, faina in ambalaje nesigure), Olt (orez in pungi friabile), Satu Mare (zahar), Botosani (zahar).


3. Etichetare incompleta, incorecta sau lipsa elementelor de identificare obligatorii
- lipsa denumirii si/sau a sediului producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului la faina alba din grau, provenienta Ungaria, comercializata in judetul Arad;
- inscrierea unor informatii prin care se sugera ca un anumit tip de orez ar avea caracteristici speciale, cum ar fi: ``fara colesterol``, ``fara conservant``, ``bogat in fibre``, desi acestea sunt caracteristici comune ale orezului (Satu Mare);
- zahar si orez cu elemente de identificare netraduse in limba romana (Mures, Satu Mare);
- neindicarea clasei de calitate pentru orezul cu bob rotund si pentru cel cu bob lung (Teleorman si Ialomita);
- tiparirea pe ambalaje a erorilor privind cantitatea neta, contrar prevederilor legale, la zaharul si orezul comercializat in judetele Bihor si Salaj;
- nerespectarea inaltimii minime a cifrelor care indica pe ambalaje cantitatea nominala, reglementata prin HG 530/2001, la sarea iodata si zaharul comercializate in judetul Mures;
- neinscrierea in acelasi camp vizual a denumirii sub care se vinde produsul, a cantitatii nete si a datei durabilitatii minimale, contrar prevederilor legale, la zahar, malai si faina comercializate in judetul Bistrita, orez si sare iodata (Calarasi), faina (Constanta), orez (Ilfov), sare iodata si diverse sortimente de zahar si malai (Mehedinti), malai (Mures), orez, sare iodata gema si malai (Tulcea), orez, sare iodata, faina (Giurgiu), faina (Iasi) etc.


4. Alte abateri
- infestare masiva cu paraziti (forme adulte vii si moarte) s-a constatat la orezul comercializat in judetul Satu Mare (1050 kg);
- sare iodata expirata din 2010, comercializata in judetul Giurgiu si pesmet expirat, comercializat in judetul Ilfov;
- orez comercializat in judetul Sibiu care avea data durabilitatii minimale 07.01.2011, modificata prin acoperire cu o supraeticheta pe care era inscrisa data de 07.01.2012;
- sortiment de orez care avea inscris pe ambalaj ``a se consuma de preferinta inainte de 29.01.2013`` desi, conform documentelor de provenienta, orezul avea data expirarii ``11.2012`` (Bucuresti);
- lipsa afisarii codului unic de inregistrare la Registrul Comertului (Ilfov);
- orez comercializat in judetul Sibiu care avea inscris pe ambalaj acelasi lot (D0 869), dar date ale durabilitatii minimale diferite: 15.07.2011, 15.07.2012, 28.07.2012;
- neafisarea pretului sau inscrierea acestuia intr-o forma greu vizibila sau ilizibila (Satu Mare, Giurgiu);
- mijloace de cantarire neomologate sau avand verificarea metrologica expirata (Vrancea, Giurgiu).


Sfaturi pentru consumatori


-refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind incadrarea in cantitatea neta declarata de producator prin etichetare;
-refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
-la cumpararea produselor alimentare, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
-nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.



Citeşte mai multe despre:    ANPC    Amenzi    Cantar

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[Vatra MCP] Schimbarile vizate de Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
23 Feb 2022 | 1578

14 � 26.06.2021: ITM a aplicat amenzi de aproximativ 10 mil. de lei aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca
01 Jul 2021 | 2750

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 1230

Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste 3 mil. de lei de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 55/2020
21 Oct 2020 | 1885

Peste 4500 de angajatori au fost verificati de inspectorii de munca in ultima saptamana
30 Sep 2020 | 1769

CNCD: Includerea criteriului de varsta la angajare incalca dreptul la egalitate de tratament
13 Aug 2020 | 1689



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri
Sursa: MCP Cabinet avocati

Transportatorii rutieri nu pot transfera unor terte persoane responsabilitatea de a respecta perioadele de conducere si perioadele de repaus ale conducatorilor auto
Sursa: MCP Cabinet avocati

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

CEDO: Pfenning Distributie SRL impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil. Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Csiszer si Csibi impotriva Romaniei. Libertatea de intrunire si de asociere
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Procedurile de control ale ITM nu trebuie sa fie insotite de o sanctiune care sa fie atat de disproportionata fata de gravitatea incalcarii
Pronuntaţă de: Judecatoria Campina - Sentinta civila nr. 1062 din data de 01 Aprilie 2019

Obligarea salariatului, conducator auto, la plata catre angajator a contravaloarii amenzii de circulatie aplicate salariatului in exercitarea atributiilor de serviciu. Raspunderea patrimoniala a salariatului.
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES � Sentinta civila nr. 3073/13.11.2020