Comisarul va fi insotit de o delegatie formata din 30 de directori de companii producatoare de alimente si de bauturi din intreaga Uniune Europeana, ce reprezinta o varietate atractiva de produse renumite pe plan mondial. Cu ocazia intalnirilor cu administratia chineza, comisarul va analiza si posibilitatile de recunoastere reciproca a produselor alimentare si a bauturilor cu indicatie geografica din China si din Europa . Comisarul Ciolos va participa de asemenea la intalniri intre intreprinderi si autoritati pe tema agriculturii si a indicatiilor geografice, si va lansa oficial Proiectul emblematic privind schimburile comerciale dintre UE si China, unul dintre cele mai mari programe realizate vreodata de UE in domeniul schimburilor comerciale. Impreuna cu reprezentantii companiilor, comisarul va vizita Shanghai, Hangzhou, Suzhou si Beijing, inclusiv o regiune in care se cultiva ceaiul Long Jing, celebru in toate lumea, pentru a afla mai multe despre traditiile gastronomice renumite ale Chinei si pentru a descoperi bogatia mediului rural chinez.
Inaintea acestei vizite de referinta, comisarul UE Dacian Ciolos a declarat: ``Scopul vizitei noastre este acela de a suscita interesul consumatorilor chinezi pentru produsele de calitate europene. Avem acum peste 3 200 de produse alimentare, vinuri si bauturi spirtoase inregistrate carora li s-a acordat un statut special, acela de indicatii geografice, deoarece au fost partial sau integral produse intr-o anumita zona geografica in care se recurge la traditii si knowa��how recunoscute. Din nefericire, adesea numai cunoscatorii stiu de existenta lor. Sper ca datorita vizitei noastre acest lucru sa se schimbe.``
China are la randul sau o multime de produse traditionale, iar comisarul Ciolos ii va intalni pe omologii sai din cadrul guvernului chinez pentru a discuta in legatura cu modul optim de a proteja reciproc aceste denumiri si de a promova comercializarea lor pe pietele din UE si din China. Comisarul se va intalni cu inalti demnitari din guvernul chinez, inclusiv cu viceprim-ministrul Hui Liangyu (responsabil cu agricultura), cu ministrul agriculturii, Han Changfu, cu cel al comertului, Chen Deming, cu ministrul Zhi Shuping din cadrul Administratiei generale chineze pentru controlul calitatii, inspectie si carantina, precum si cu ministrul adjunct al Administratiei de stat pentru industrie si comert, Fu Shuangjian.
Bucataria chinezeasca se bucura de o foarte mare popularitate in Europa . Un studiu din 2006 arata ca mancarea chinezeasca si cea cu specific oriental se bucura, in Uniunea Europeana, de cea mai mare popularitate in randul mancarurilor straine, detinand o cota de piata de 42%, ceea ce demonstreaza gradul ridicat de entuziasm fata de produsele chinezesti in Europa . Intensitatea schimburilor comerciale cu produse agricole dintre UE si China a crescut substantial in ultimii ani, exporturile din UE fiind in 2010 cu 50 % peste nivelul din 2009 (a se vedea tabelul din anexa 1).
La Shanghai, domnul Ciolos va acorda un premiu unora dintre cei mai buni bucatari sefi din oras in cadrul unei demonstratii de gatit unde acestia se vor intrece in a oferi creatii originale care sa imbine influentele europene cu cele chinezesti. De asemenea, comisarul Ciolos va anunta o saptamana de promovare a produselor europene cu indicatie geografica in mai multe restaurante celebre din Shanghai.
In 2013 UE aloca 500 mil. de euro pentru alimente destinate persoanelor celor mai defavorizate 11 Oct 2012 | 1863
Sigla ecologica a UE va fi complet functionala incepand cu 1 iulie 2012 28 Jun 2012 | 2197
Uniunea Europeana si Statele Unite incheie un parteneriat domeniul comertului cu produse ecologice 15 Feb 2012 | 1784
Noi norme UE pentru vinul bio 08 Feb 2012 | 2040
Agricultorii care nu-si lucreaza pamantul ar putea fi exclusi definitiv de la subventii 17 Oct 2011 | 1949
Comisia Europeana a prezentat un proiect de reforma a PAC pentru perioada de dupa 2013 12 Oct 2011 | 2363