De la instituirea lor in 1992, sistemele UE de acest tip au inregistrat produse agricole si alimentare de calitate provenind din intreaga UE si din tarile terte. In ultimii ani, numarul cererilor de inregistrare a crescut ca urmare a valurilor de extindere a UE si a interesului crescand al producatorilor non-UE din tari precum India, China, Thailanda si Vietnam.Dacian CIOLOS, comisarul european pentru Agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: ``Inregistrarea denumirii cu numarul 1 000 reprezinta o piatra de hotar pentru sistemele de calitate . Potentialul ramane mare in cazul acestor sisteme care confera vizibilitate produselor europene de calitate si care valorifica traditiile agricole si mostenirea rurala.`` Comisarul a adaugat: ``Sistemele de calitate ale UE reprezinta piatra de temelie a pachetului privind calitatea al Comisiei, care este in prezent analizat de Parlamentul European si de Consiliu . Aceasta propunere este menita sa consolideze sistemele DOP-IGP, in special prin intarirea rolului si a responsabilitatilor grupurilor, precum si sa revitalizeze sistemul STG.``Registrele de calitate pentru produsele agricole si alimentare sunt urmatoarele: 505 denumiri de origine protejata (DOP): denumiri ale unor produse cu caracteristici se datoreaza in mod exclusiv sau esential locului lor de productie si priceperii producatorilor locali. Produsul agricol sau alimentar trebuie sa fi fost produs, procesat si preparat intr-o zona geografica data, prin utilizarea unui know-how recunoscut. 465 de indicatii geografice protejate (IGP): produse agricole si alimentare a caror reputatie sau ale caror caracteristici sunt strans legate de desfasurarea activitatii de productie intr-o zona geografica data . Cel putin una din etapele de productie, procesare sau preparare trebuie sa aiba loc in zona geografica respectiva. 30 de specialitati traditionale garantate (STG): denumiri de produse care garanteaza caracterul traditional al produsului, fie prin compozitia acestuia, fie prin metoda sa de obtinere. Produsele care poarta denumirea de STG nu sunt legate de o zona geografica anume, insa trebuie sa fie produse conform specificatiilor prestabilite.In plus, Comisia administreaza doua registre cu indicatii geografice pentru vinuri si spirtoase.Produsul Piacentinu Ennese (DOP) este o branza originara din provincia Enna din Sicilia (Italia). Branza de acest tip este obtinuta pe baza de lapte crud de oaie si de sofran (de asemenea din provincia Enna), la care se adauga piper si sare. Oile pasuneaza in zone inalte (cu o altitudine intre 400 si 800 de metri), hrana lor fiind completata cu furaje, fan, paie si paie de grau ramase dupa seceris. Specificitatea acestei branze se datoreaza utilizarii sofranului, precum si pasunilor si priceperii producatorilor locali.
In 2013 UE aloca 500 mil. de euro pentru alimente destinate persoanelor celor mai defavorizate 11 Oct 2012 | 1873
Sigla ecologica a UE va fi complet functionala incepand cu 1 iulie 2012 28 Jun 2012 | 2205
Uniunea Europeana si Statele Unite incheie un parteneriat domeniul comertului cu produse ecologice 15 Feb 2012 | 1791
Noi norme UE pentru vinul bio 08 Feb 2012 | 2048
Agricultorii care nu-si lucreaza pamantul ar putea fi exclusi definitiv de la subventii 17 Oct 2011 | 1957
Comisia Europeana a prezentat un proiect de reforma a PAC pentru perioada de dupa 2013 12 Oct 2011 | 2371