din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5613 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Horatius Dumbrava: decizia si motivarea Curtii Constitutionale este ne-echivoca

Horatius Dumbrava: decizia si motivarea Curtii Constitutionale este ne-echivoca

  Publicat: 09 Feb 2011       1726 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Declaratia judecatorului Horatius Dumbrava, presedintele CSM, privind Hotararea Senatului Romaniei de amanare a punerii in aplicare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 53 din 25 ianuarie 2011.

(Convergente) Tendinta pretului unui contract futures pe o marfa de a se apropia de pretul la care marfa respectiva se tranzactioneaza pe piata cash.
Moment (etapa) al judecatii in prima instanta,
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.
Facultatea de a discerne, de a judeca si aprecia lucruruile la justa lor valoare.
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.

"Eram convinsi ca azi Consiliul Superior al Magistraturii va veni in fata dumneavoastra, a cetatenilor si in fata autoritatilor cu un altfel de mesaj decat cel pe care insuficienta determinare si lipsa de convergenta a clasei politice ne obliga sa-l avem.

In conditiile in care actualul CSM a trecut si continua sa treaca printr-un travaliu atipic ce a fost subiectul unor ample dezbateri atat la nivel politic, cat si al societatii civile si mai mult, a fost obiectul unor contestatii in instantele ordinare si la Curtea Constitutionala , asupra CSM a planat o pseudo-vulnerabilitate. Vulnerabilitatea Consiliului nu este insa consacrata constitutional - altfel, insasi legea fundamentala ar fi vulnerabila - si, in respectarea principiilor si valorilor constitutionale, am reusit, chiar in situatia ingrata in care ne aflam, sa functionam in limitele legale, ce-i drept, intr-o situatie cu totul atipica, sa actionam si sa gandim normal, echilibrat si consecvent. Din aceasta perspectiva, tin sa va multumesc, dumneavoastra, celor din mass-media pentru corectitudinea manifestata in comunicarea cu mine, cu membrii CSM, cu institutia pe care o reprezentam. Apreciez ca ati contribuit la asigurarea bunei functionari a Consiliului in cele aproximativ 2 luni de cand a fost validat de Senatul Romaniei si contez pe aceeasi contributie din partea dumneavoastra si pentru viitor.

Este evident ca, atat membrii alesi in noiembrie anul trecut cat si cei a caror mandate se vor finaliza in viitor, au inteles complexitatea si consecintele situatiei atat din perspectiva Constitutiei Romaniei si a legilor in vigoare, cat si din perspectiva solutiilor potentiale ale instantelor, carora le-au fost inaintate diversele contestatii privind alegerile si validarea CSM. Mai mult, in format colegial, am dezbatut multiplele fatete ale problemelor si am conturat cateva variante legal posibile .

In spiritul deontologiei profesionale si cu respectarea profunda a institutiilor statului si a independentei puterilor in stat, ne-am propus sa ne abtinem de la orice forma de comunicare din partea noastra care ar fi putut da nastere la speculatii, ar fi fost susceptibila de a sugera, imprima ideea de influentare, atat a CC cat si a actorilor politici, a Senatului Romaniei, a colegilor care ne-au votat si sustinut si, nu in ultimul rand a societatii romanesti.

Unul dintre principiile promovate in campania noastra electorala si asumat apoi in Plenul Consiliului este cel al integritatii. Chiar daca aceasta a presupus uneori un puternic control emotional, pe fondul personalitatilor, constructiilor umane diferite, am constat ca formatia si vocatia noastra, a celor revalidati si a celor necontestati este comuna si creeaza solida premiza a realizarii obiectivelor cu care ne-am angajat in fata colegilor nostri si in fata Justitiei romane.

Dupa ce Curtea Constitutionala a decis asupra contestatiilor formulate si dupa intrarea in vigoare a deciziilor Curtii, odata cu publicarea acestora in Monitorul Oficial, in 3 februarie, am considerat ca aplicarea solutiei dispuse este una imperativa si de maxima urgenta si importanta, pentru toate institutiile implicate in punerea in executare a acestora.

Amanarea de catre Senatul Romaniei a validarii celor opt membri ai CSM in legatura cu care Curtea Constitutionala a decis in acest fel aduce grave atingeri principiului constitutional al independentei puterilor in stat si creeaza un risc fara precedent atat pe plan intern cat si din perspectiva angajamentelor asumate de Romania pe plan international, cu efecte dezastruoase imediate in special legate de evaluarile in cadrul monitorizarii justitiei. Atragem atentia asupra riscurilor serioase in ceea ce priveste continutul Raportului de Tara al Comisiei Europene.

Chiar si pentru profani, decizia si motivarea Curtii Constitutionale este ne-echivoca si indica clar limitele de responsabilitate cu care este investit Senatul Romaniei. Acesta `` are indatorirea constitutionala sa procedeze la validarea celorlalti membri alesi cu respectarea legii ``. Am citat exact din decizia Curtii Constitutionale. Orice rediscutare a fondului in orice fel de format sau indiferent in ce comisii este un non-sens, o tergiversare nejustificata si excede limitelor stabilite prin decizia Curtii.

In acest context, facem apel la responsabilitate si deplin discernamant din partea clasei politice si cerem Senatului Romaniei sa se pronunte de urgenta pe subiectul validarii CSM, neexistand nici o ratiune de amanare sau tergiversare.

CSM, respectand prevederile Constitutiei Romaniei, a Deciziilor Curtii Constitutionale, a legilor organice si speciale nu intelege sa sustina si sa intretina o stare de nesiguranta, sa alimenteze incertitudini cu privire la functionarea CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii functioneaza si isi indeplineste rolul constitutional de ``garant al independentei justitiei`` si cere Senatului Romaniei sa isi exercite neintarziat prerogativele cu care aceeasi Constitutie l-a investit, motiv pentru care asiguram fiecare judecator si procuror, intreg sistemul judiciar, ca avem determinarea consecventa si forta necesara mentinerii CSM pe coordonatele constitutionale. "



Citeşte mai multe despre:    Horatius Dumbrava    Alegeri CSM

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Drept la replica - judecator Horatius Dumbrava, membru ales al CSM
13 Nov 2012 | 1584

CSM a analizat Memorandumul MJ privind aplicarea noilor coduri
04 Oct 2012 | 1397

Cristi Danilet: Ar fi dezastruos pentru CSM daca membrii sai ar negocia functii in afara cadrului legal
11 Jul 2012 | 1748

Intalnirea reprezentantiilor CSM cu echipa de experti ai Comisiei Europene
22 Mar 2012 | 1941

Intalnirea presedintelui CSM cu reprezentanti ai conducerilor curtilor de apel
31 Jan 2012 | 1796

Jud. Alina Nicoleta Ghica a fost aleasa in functia de presedinte al CSM
07 Jan 2012 | 2886