Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de gen a propus extinderea concediului de maternitate la minim 20 de saptamani (inclusiv sase saptamani de concediu post-natal), platite cu salariul integral si minim doua saptamani de concediu de paternitate.
20 de saptamani pentru concediul de maternitate Propunerea initiala a Comisiei Europene, ce dateaza din 2008, este de a extinde perioada actuala a concediului de maternitate de la 14 saptamani la 18, dintre care sase ar trebui luate imediat dupa nastere. Comisia recomanda, fara sa impuna obligativitatea, ca femeile sa fie platite cu salariul integral in aceasta perioada, alocatia neputandu-se situa sub limita celei pentru concediul medical. Raportoarea parlamentara Edite Estrela (Portugalia) doreste extinderea concediului de maternitate la minim 20 de saptamani, platite cu salariul integral, considerand ca 20 de saptamani reprezinta o perioada rezonabila care sa le permita femeilor sa se refaca dupa nastere, care sa incurajeze alaptarea si sa permita mamei sa stabileasca o relatie solida cu copilul. O perioada mai lunga ar putea afecta intoarcerea femeilor pe piata muncii.
Costuri diferite intre statele UE Diferitele puncte de vedere culturale, ideologice si politice au dus la dezbateri aprinse asupra propunerii. Pe 5 octombrie 2010, deputatii europeni si experti in domeniu au avut un schimb de opinii privind o evaluare a impactului, care arata ca pentru fiecare nastere costurile variaza intre 0 si 5.000 de euro, in functie de stat membru, momentul in care incepe plata alocatiei si perioada de concediu.
Reguli europene pentru concediul de paternitate Pentru concediul de paternitate, raportul doamnei Estrela cere minim doua saptamani platite integral, pentru promovarea distributiei responsabilitatilor intre femei si barbati si a concilierii intre viata personala si cea profesionala. In momentul de fata nu exista reguli privind concediul de paternitate le nivel european. Deputatii europeni care se opun acestei propuneri sustin ca perioada de concediu pentru barbati a nu poate fi inclusa in aceasta directiva care se ocupa de sanatatea si siguranta femeilor insarcinate. Propunerea de directiva abordeaza in acelasi timp protejarea la locul de munca a mamelor care alapteaza, interdictia de a concedia o femeie dupa concediul de maternitate timp de sase luni si reguli privind adoptia, lucrul peste program si munca in schimbul de noapte.
Concluziile intalnirii ministrului Justitiei cu expertii Comisiei Europene 18 May 2010 | 1174
Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice Sursa: MCP Cabinet avocati
[Av. muncii] Incetare CIM pe durata concediului pentru cresterea copilului Sursa: MCP Cabinet avocati
Analiza termenelor si perioadelor mentionate in cadrul legislatiei achizitiilor publice Sursa: EuroAvocatura.ro