Consiliul Baroului Bucuresti, in limita fondurilor disponibile, a organizat in mod corespunzator acest eveniment .
La 30 septembrie 1931, logofatul dreptatii Iordache Golescu a emis actul " Stiinta de Obste", stabilind 22 de avocati oranduiti pe langa Divanurile din Bucuresti. Acest document reprezinta actul de nastere al primului barou al tarii. In decembrie 1964, a fost aprobata legea privind organizarea Corpului de Avocati. Data de 24 iunie 1865 reprezinta momentul cand s-a constituit primul Consiliu de Disciplina. Aceasta data este serbata de atunci ca Ziua Avocatului Roman. Ca la orice moment aniversar, mentionam ilustri maestri ai barei romanesti: Aristide Pascal, Nicolae Titulescu, Tache Ionescu, Istrate Micescu, Mihail Antonescu, Dem I. Dobrescu .
Baroul din Capitala se poate mandri si cu inscrierea in 1891 in randul membrilor sai a primei femei avocat din Europa si a primei licentiate in Drept din lume (1889), a avocatei Sarmiza Bilcescu. Prestigiul breslei a fost dat si de marii Decani: Iordache Golescu - logofat al dreptatii; Decanul fondator - Aristide Pascal ; Decanul legiuitor - Mihail Antonescu si de Decanul reformator - Dem I. Dobrescu .
In paginile presei judiciare s-a facut intotdeauna apel la solidaritate, avocatilor. Reviste ca : "Palatul de Justitie", "Tribuna Avocatilor" si " Curierul Judiciar " au reliefat aportul maestrilor barei la dezvoltarea societatii si culturii romanesti.
Primul Presedinte al Uniunii Avocatilor din Romania, Demetru I. Dobrescu a reusit sa realizeze unitatea sufleteasca a tuturor avocatilor din tara noastra. Baroul Bucuresti, prin integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, isi reafirma vocatia occidentala. Organismele profesiei de avocat sunt implicate in imbunatatirea activitatii profesionale, existand o preocupare majora cu privire la revizuirea conceptiilor axate pe protectia profesiei. Reprezentanti ai conducerii Baroului Bucuresti au participat activ la dezbaterile organizate la Parlamentul Romaniei pe marginea proiectelor Codurilor: Penal , Civil, Procedura Penala si Procedura Civila, precum si a modificarilor aduse Legii profesiei de avocat.
In etapa actuala, sunt identificate noi opotunitati in activitatea avocatiala. Largirea continutului activitatii profesionale a avocatului reprezinta un obiect major in activitatea structurilor de conducere ale Baroului Bucuresti.
Avocatura romaneasca face demersuri, in etapa actuala, in scopul atenuarii dificultatilor cu care se confrunta in conditiile in care ea a fost afectata de criza economica. A existat si exista o cooperare permanenta cu barourile din Uniunea Europeana, cu cele din Asociatia din zona Marii Negre, dar mai ales cu organismele internationale de conducere ale profesiei de avocat: Uniunea Internationala a Avocatilor si Asociatia Baroului International. Ca semn de pretuire a bunelor relatii pe care Baroul Bucuresti le-a intretinut de-a lungul anilor cu Uniunea Internationala a Avocatilor dar si cu barourile din Europa Centrala si de Sud-Est, in anul 2008 Uniunea Internationala a Avocatilor a organizat cel de-al 52-lea Congres la Bucuresti.
Baroul Bucuresti depune un efort deosebit pentru rezolvarea problemelor majore cu care se confrunta in momentul de fata si anume supraaglomerarea sistemului ca urmare a politicii " portilor deschise" ; afectarea pietei avocaturii, ca o consecinta a reducerii volumului investitiilor, a tranzactiilor imobiliare si a volumului creditarii; nesiguranta materiala a avocatului, existenta unor raporturi deficitare cu unii reprezentanti ai instantelor, parchetelor si organelor de cercetare penala, intarzieri nejustificate cu referire la plata onorariilor avocatilor din oficiu, ca rezultat direct al blocajului economico-financiar din societatea noastra, accesul limitat al avocatilor din Baroul Bucuresti pe piata serviciilor profesionale avocatiale din Europa si existenta unor competente reduse ale avocatului stabilite prin legislatia actuala.
Se manifesta in etapa actuala, tendinte de reorientare a avocaturii spre domeniile recuperarilor de creante, achizitiilor, insolventei, refinantarilor si a restructurarii creditelor.Managementul crizei a permis intrarea avocaturii de bussines pe o noua plaja de activitate, care cuprinde litigii comerciale determinate de neexecutarea obligatiilor de plata dar si solutionarea cererilor de deschidere a procedurii insolventei. Avocatii din Baroul Bucuresti au mentinut standarde profesionale ridicate printr-o buna cunoastere a legislatiei nationale dar si a normei comunitare.
Consider ca este de datoria noastra sa continuam la un nivel inalt prestatia profesionala a inaintasilor nostri.
MCP Cabinet avocati recruteaza avocat stagiar/definitiv 07 Feb 2022 | 2450
Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita 26 Jan 2022 | 2165
Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower 10 Aug 2021 | 1525
Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august 10 Aug 2021 | 1306
13 iulie 2021 - Conferinta Nationala de Dreptul Muncii 15 Jun 2021 | 2117
INTERVIU | Drumul catre pensionare. Realitatea constituirii si distribuirii bugetului de pensii 06 May 2021 | 2406
Portal.Just.ro - Dreptul justitiabilului de a ii fi sterse datele cu caracter personal Sursa: MCP avocati
Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024 Sursa: MCP avocati
Oportunitatea - prerogativa angajatorului de a-si organiza activitatea. Rolul activ al instantei de judecata in aflarea adevarului Sursa: MCP avocati
Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor Sursa: MCP Cabinet avocati
Conditii privind incadrarea in grupe superioare de munca. Regasirea activitatilor prestate printre cele enumerate in Ordinul nr. 50/1990 si existenta conditiilor deosebite de munca la locul de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Ploiesti - Decizia civila nr. 2556 din data de 23 octombrie 2019
Actiune in constatarea grupei I de munca. Discriminarea prin raportare la alti salariati incadrati in grupa de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel PLOIESTI- Decizia civila nr. 2556/23.10.2019
Obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale restante si a dobanzii legale aferente acestora Pronuntaţă de: Tribunalul BUZAU - Sentinta civila nr. 4471/08.08.2019
Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019