Romania condamnata la CEDO pentru fumatul pasiv si promiscuitatea in penitenciare
![]() |
Detinutul s-a plans de suprapopulare carcerala si de conditii rele de igiena, inclusiv de faptul ca a fost inchis impreuna cu detinuti fumatori, situatie necorespunzatoare cu diversele maladii de care suferea.
Conditiile de detentie si tabagism de care a suferit Gheorghe Florea intre 2002 si 2005 la inchisoarea din Botosani, apoi intr-un spital penitenciar, contravin interdictiei privind tratamentele inumane si degradante, potrivit judecatorilor din Strasbourg, care au decis in cazul lui Florea suma de 10.000 de euro drept despagubiri .
CEDO noteaza ca Florea ``a atras de mai multe ori atentia autoritatilor competente in legatura cu conditiile rele de detentie, inclusiv prezenta detinutilor fumatori in celula sa``.
Potrivit deciziei Curtii, statele trebuie sa se asigure ca fiecare detinut este tinut in detentie respectand demnitatea umana, ca nu este supus unei suferinte sau incercari de o intensitate care sa depaseasca nivelul inevitabil de suferinta inerenta detentiei si ca nu este compromisa sanatatea detinutilor.
Detinutul a locuit indeosebi timp de opt luni cu un numar de detinuti cuprins intre 110 si 120 pentru numai 35 de paturi.
Potrivit declaratiilor sale, 90 % dintre ei erau fumatori. El s-a aflat, de asemenea, in prezenta unor fumatori in timpul sederii sale in spitalul penitenciar.
Raspunzand plangerilor sale, Ministerul roman de Justitie a recunoscut ca, din cauza suprapopularii carcerale, detinutii ajung sa stea si cate doi in pat si ca separarea detinutilor fumatori de cei nefumatori este imposibila din lipsa de spatiu .
In aprilie 2004, reclamantul a demarat o actiune in justitie pentru a cere despagubiri din cauza degradarii starii sale de sanatate, demers respins pe motivul ca n-a fost stabilita relatia de cauzalitate. El beneficiaza din 2005 de eliberare conditionata.
Citeşte mai multe despre:

MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 3071
CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1706
CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1369
CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1922
CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1479
CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1223

CCR. Noul mod de calcul al despagubirilor pentru imobilele confiscate abuziv, pronuntand o decizie favorabila persoanelor care solicita compensatii
Sursa: MCP avocati
Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024
Sursa: MCP avocati
Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL
Protectia corespondentei electronice a salariatului in era digitala
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Rambursarea retroactiva a somajului eronat de catre autoritatea publica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO
Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021














