din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1711 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Mecanismul de decontare de catre angajator a achizitiei de ochelari, in limita a 500 lei de persoana

Mecanismul de decontare de catre angajator a achizitiei de ochelari, in limita a 500 lei de persoana

  Publicat: 11 Jun 2024       175 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Prin Ordonanta de Urgenta nr.53/2024 s-a aprobat ca autoritatile si institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, sa deconteze lucratorilor care folosesc in mod obisnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durata semnificativa a timpului normal de lucru, achizitia de dispozitive de corectie speciale, in limita sumei de 500 lei/persoana.

Act adoptat de organele de stat,
Efectuarea de incasari si pe aceasta baza lichidarea obligatiilor de plata prin intermediul conturilor deschise la banci, fara bani in numerar,
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Rezultat al masurilor de protectie a muncii si al acelor masuri care urmaresc asigurarea confortului fizic, psihic si social al omului in procesul muncii.
Rezultat al masurilor de protectie a muncii si al acelor masuri care urmaresc asigurarea confortului fizic, psihic si social al omului in procesul muncii.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Partea finala a hotararii pronuntata de catre un organ de jurisdictie,care cuprinde solutia data cauzei.

Potrivit Proiectului de Hotarare de Guvern, pus in dezbatere de catre Ministerul muncii, lucratorii din cadrul autoritatilor si institutiilor publice beneficiaza de dreptul de decontare in baza rezultatelor examenului oftalmologic, care atesta faptul ca pentru desfasurarea activitatii este necesara folosirea de dispozitive de corectie speciale, respectiv ca este necesara modificarea celor utilizate la momentul examinarii.


Domeniul ``echipamentelor cu ecran de vizualizare`` este reglementat in prezent, la nivelul Uniunii Europene, prin Directiva 90/270/CEE privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, care a fost transpusa in legislatia nationala prin Hotararea Guvernului nr.1029/2008 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.


In conformitate cu prevederile art. 24 si 25 din Legea nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, masurile prin care se asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile privind securitatea si sanatatea in munca se stabilesc potrivit reglementarilor legale, supravegherea sanatatii lucratorilor fiind asigurata prin medicii de medicina a muncii.


Prin Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor Ministerul Sanatatii, ca autoritate cu atributii in supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, a reglementat modalitatea prin care se efectueaza controalele medicale de catre medicii de medicina muncii.


Pe baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional semnata de angajator, medicul de medicina muncii stabileste tipurile de examinari medicale.


Potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr.1029/2008, lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor/vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:


- inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;


- ulterior, la intervale regulate;


- ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.


Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului mai sus mentionat arata ca acesta este necesar.


Daca rezultatele examenelor medicale stabilesc o legatura intre afectiunile/dificultatile vizuale ale unui lucrator si activitatea la un post de lucru cu ecrane de vizualizare, atunci este indicata necesitatea utilizarii unor aparate de corectie a vederii si daca nu pot fi folosite dispozitivele de corectie normale, lucratorul trebuie sa beneficieze de un dispozitiv de corectie special, care este in raport cu activitatea desfasurata, specifica unui post de lucru cu ecrane de vizualizare.



Citeşte mai multe despre:    decontare ochelari    dificultatile vizuale ale unui lucrator    OUG 53/2024

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri