din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1780 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CEDO: Cirstea c. Romaniei - arest preventiv nejustificat

CEDO: Cirstea c. Romaniei - arest preventiv nejustificat

  Publicat: 27 Jul 2019       1454 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
In Hotararea Comitetului din data de 23.07.2019 in cauza Cirstea c. Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut ca a existat o incalcare a art. 5 alin. (3) (justificarea arestului preventiv) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.

Cauza privea punerea reclamantei sub arest preventiv in timpul cercetarilor penale privind un incendiu tragic intr-o sectiune de terapie intensiva pentru nou-nascuti de a carei supraveghere reclamanta era raspunzatoare.


Curtea a reiterat puctul sau de vedere confoorm caruia instantele nationale sunt obligate sa indice motive intemeiate (si sa le indice punctual) pentru care ordinea publica ar putea fi, in concret, pusa in pericol, daca inculpatul nu s-ar afla in stare de arest premergator judecatii. Arestul preventiv trebuie sa serveasca scopurilor urmaririi penale, ci nu posibila dorinta de razbunare si pedeapsa din partea publicului larg.


Justificarea arestului chiar si pentru o perioada scurta trebuie sa fie demonstrata in mod convingator de autoritati. Faptul ca arestul preventiv al reclamantei a durat doar in jur de doua luni nu inlatura obligatia autoritatilor nationale de a justifica si extinde masura.


Hotararea este definitiva.



Citeşte mai multe despre:    CEDO    Arest preventiv    Dreptul la libertate si siguranta    Conventia Europeana a Drepturilor Omului    Cirstea c. Romaniei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2895

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1630

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1325

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1779

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1422

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1157



Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

O masura privativa de libertate luata impotriva unei persoane vizate de un prim mandat european de arestare (MEA) nu este contrara dreptului Uniunii daca aceasta persoana a parasit voluntar teritoriul statului membru emitent al primului MEA
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Tratamentul inegal aplicat salariatilor. Discriminare. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Jurisprudenţă

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Rambursarea retroactiva a somajului eronat de catre autoritatea publica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati