din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2377 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Ministerul Finantelor a prezentat proppuneri pentru o restructurare financiara

Ministerul Finantelor a prezentat proppuneri pentru o restructurare financiara

  Publicat: 25 Jun 2019       821 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Prin proiectul de act normativ se propune adoptarea de masuri pentru asigurarea stabilitatii economice si a echilibrului bugetar.

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Acel mijloc de stingere a obligatiilor care consta in acceptarea de catre creditor, la propunerea debitorului, de a primi o alta prestatie in locul celei pe care debitorul era obligat initial sa o execute.
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Art. 87 TCE (versiunea consolidata) stipuleaza ca, exceptand situatiile expres prevazute in Tratat, orice fel de ajutor acordat de catre un stat membru, sau prin intermediul resurselor statului, este incompatibil cu Piata Interna comunitara daca distorsioneaza concurenta favorizand unele intreprinderi sau productia anumitor bunuri si afecteaza comertul intre statele membre.
Cuprinde regulile care guverneaza organizarea unui stat dat si raporturile dintre acel stat si agentii sai, pe de o parte, si ceilalti participanti la astfel de raporturi juridice, pe de alta.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,

Facilitatile fiscale acordate in functie de valoarea obligatiilor bugetare vizeaza pe de o parte masuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, iar pe de alta parte anularea accesoriilor in cazul datoriilor sub un milion lei daca obligatiile bugetare principale se achita pana la 30 noiembrie 2019.


Masurile de restructurare a obligatiilor bugetare care pot fi propuse prin planul de restructurare sunt:
- inlesniri la plata obligatiilor bugetare;
- conversia in actiuni a obligatiilor bugetare, in conditiile reglementate la art. 264 din Codul de procedura fiscala;
- stingerea obligatiilor bugetare prin darea in plata a unor active ale debitorului, potrivit procedurii reglementate la art. 263 din Codul de procedura fiscala;
- anularea unor obligatii bugetare principale in proportie de 30%, 40% sau 50%, dupa caz, din totalul acestora si care nu poate avea ca obiect - obligatii bugetare principale si accesorii reprezentand ajutor de stat de recuperat.


In ceea ce priveste plata obligatiilor bugetare restante, acestea se vor realiza cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
- in primul an al inlesnirii debitorul trebuie sa achite obligatiile bugetare cu termene de plata in anul 2019;
- in al doilea an al inlesnirii la plata, debitorul trebuie sa achite cel putin 10% din cuantumul obligatiilor bugetare care fac obiectul inlesnirii la plata;
- din al treilea an si pana la finalizarea inlesnirii la plata, debitorul trebuie sa achite restul obligatiilor bugetare care fac obiectul inlesnirii la plata, proportional cu anii pentru care a fost acordata inlesnirea la plata;
- plata, in doua rate egale, pana la datele de 30 noiembrie 2019 si 30 iunie 2020 a 15% din cuantumul obligatiilor bugetare care fac obiectul inlesnirii la plata daca debitorii au inclusa in planul de restructurare si masura de anulare a 40% din totalul obligatiilor bugetare principale;
- plata pana la data de 30 noiembrie 2019 a 15% din cuantumul obligatiilor bugetare care fac obiectul inlesnirii la plata daca debitorii au inclusa in planul de restructurare si masura de anulare a 50% din totalul obligatiilor bugetare principale.


Prin facilitatile fiscale propuse se urmareste: imbunatatirea recuperarii creantelor statului de la debitorii aflati in dificultate financiara generata de disfunctionalitati structurale, recuperarea obligatiilor bugetare restante, imbunatatirea mediului de afaceri prin evitarea declansarii falimentului si salvarea companiilor aflate in dificultate financiara generata de disfunctionalitati structurale.


Aceste facilitati fiscale vizeaza toate persoanele, de drept public sau privat, care inregistreaza obligatii bugetare restante la 31 decembrie 2018, implicit si intreprinderile mici si mijlocii, ceea ce conduce la un impact pozitiv asupra acestor categorii de intreprinderi.



Citeşte mai multe despre:    Restructurare financiara    Stabilitate economica    Echilibru bugetar    Datorii la bugetul de stat    Obligatii bugetare restante

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Termenul pentru anuntarea intentiei de restructurare financiara se extinde pana la 31 octombrie 2019
20 Sep 2019 | 1116

Restructurarea corporatista ar trebui aplicata mai des in Romania
27 Jun 2013 | 1816

Guvernul a aprobat Programul de Convergenta 2009-2012
23 Mar 2010 | 1792



Articole Juridice

Codul muncii al Romaniei din 1972 la cel din 2003, sau de la oamenii muncii pana la lucratorul de azi
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut