din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1889 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a adopta noi masuri privind intarirea disciplinei in domeniul turistic

Guvernul a adopta noi masuri privind intarirea disciplinei in domeniul turistic

  Publicat: 31 Aug 2017       1399 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
O serie de masuri in domeniul turismului menite sa contribuie, pe de o parte la protectia turistilor iar, pe de alta parte, la intarirea disciplinei in materie de comercializare a pachetelor de servicii turistice, au fost luate printr-o Ordonanta adoptata de Guvern.

Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Este un mijloc legal sau conventional de asigurare a executarii obligatiilor;
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Persoana care, de obicei in schimbul unui avantaj banesc, face legatura intre vanzator si cumparator sau incheie o tranzactie intre doua parti, cu imputernicirea acestora;
inseamna persoana fizica sau juridica, autoritatea publica, agentia sau alt organism care,
Reprezentanta, filiala sau sucursala a unei institutii sau intreprinderi
Reprezentanta, filiala sau sucursala a unei institutii sau intreprinderi

Masura raspunde cerintelor pietei, precum si celor ale Comisiei Europene, prin transpunerea noilor norme in domeniu .


Astfel, agentiile de turism care isi desfasoara activitatile pe teritoriul national, care comercializeaza catre consumatori persoane fizice pachete de servicii turistice sau componente ale acestora, au obligatia sa asigure furnizarea serviciilor turistice sau rambursarea tuturor platilor efectuate de catre sau pe seama turistilor, in masura in care respectivele servicii contractate nu sunt furnizate ca urmare a faptului ca agentia de turism se afla in dificultate financiara, definita potrivit legii. In cazul in care, in contractul privind comercializarea pachetului de servicii turistice este inclus transportul de pasageri, agentia de turism asigura si garantii pentru repatrierea turistilor.


Sistemele de garantare a raspunderii agentiilor de turism pentru furnizarea serviciilor turistice catre consumator sunt reprezentate de scrisori de garantie bancara, polite de asigurare sau alte instrumente de garantare legal constituite, care pot functiona distinct sau asociat. Garantia este efectiva si acopera costurile, inclusiv costurile estimate ale repatrierii. Suma asigurata si modalitatea de organizare si functionare a sistemelor de garantare se stabilesc prin ordin comun emis de Ministerul Turismului si Autoritatea de Supraveghere Financiara.


In prezent, legislatia obliga agentiile de turism touroperatoare sa incheie asigurari in caz de insolventa pentru o suma asigurata de cel mult 50.000 de dolari, respectiv pentru 10.000 de dolari pentru agentiile de turism de tip detailiste.


Prin Ordonanta adoptata de Guvernul Romaniei se actualizeaza masurile contraventionale aplicate in cazul incalcarii legii de catre agentiile de turism. Astfel, se majoreaza cuantumul amenzii de la 5 pana la 10 puncte-amenda (un punct amenda reprezinta contravaloarea unui salariu brut pe tara garantat in plata), fata de nivelul actual cuprins intre 400 si 1.000 de lei.


In acelasi timp, actul normativ creeaza cadrul legal pentru a da posibilitatea oricarei agentii de turism sa comercializeze pachete de servicii turistice sau componente ale acestora catre consumatorul final, fie in calitate de organizator, fie in calitate de intermediar al unei agentii de turism organizatoare. Astfel, se elimina incertitudinea turistului ca serviciile oferite de catre agentia de turism parte contractanta exced cadrului legal de reglementare. Totodata, se ofera posibilitatea oricarui operator economic care detine o agentie de turism (actualmente de tip detailista) sa ofere servicii de calitate si competitive clientilor sai, fara a apela la serviciile oferite de catre o alta agentie de turism care, in prezent, este touroperatoare.


Prin actul normativ adoptat se urmareste cresterea disciplinei financiare in raporturile contractuale dintre agentiile de turism partenere, cat si in raporturile dintre agentiile de truism si consumatorii finali/turisti. Totodata, se preconizeaza o crestere a relatiilor tranzactionale dintre agentiile de turism si prestatorii de servicii turistice.



Citeşte mai multe despre:    Turism    Protectia consumatorilor    Autoritatea de Supraveghere Financiara

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Legi promulgate in data de 11 iunie 2021
13 Jun 2021 | 1074

Biletele de calatorie gratuita acordate persoanelor cu handicap aferente anului 2020 pot fi utilizate si in luna ianuarie a anului 2021
27 Dec 2020 | 1871

Ministerul Economiei incurajeaza angajatorii sa ofere vouchere de vacanta
23 Jun 2020 | 1220

Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) a fost recunocuta ca fiind de utilitate publica
25 May 2020 | 1213

Firmele care platesc anticipat impozitul pe profit vor primi bonificatie. Bonificatie si pentru microintreprinderi.
28 Mar 2020 | 869

Agenda sedintei Guvernului Romaniei din 26 martie 2020
26 Mar 2020 | 1037



Articole Juridice

Utilizarea senzorilor GPS pe masinile de serviciu ale salariatilor
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Accesul neautorizat si divulgarea neautorizata a datelor cu caracter personal prin postarea codului sursa al website-lui
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Legalitatea prelucrarii datelor in contextul inregistrarii si publicarii pe internet a imaginilor cu numerele de inmatriculare ale autovehiculelor ai caror soferi savarsesc posibile contraventii sau infractiuni in contextul circulatiei pe drumurile publice
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Dialogurile MCP (V) � Legea Kurzarbeit (a somajului tehnic). Avantaje si lipsuri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Masuri educative. Supraveghere. Neaplicare obligatii
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 791/07.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA
Pronuntaţă de: Decizia nr. 879/20.04.2018 a Curtii de Apel Galati