din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2641 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » De ce tinerii prefera multinationalele in locul angajatorilor romani?

De ce tinerii prefera multinationalele in locul angajatorilor romani?

  Publicat: 26 Aug 2017       2757 citiri       Sursa: Catalyst  


Firma de consultanta Catalyst a publicat o noua editie a topului cu cei mai doriti angajatori din Romania, un studiu la care au raspuns 11.036 de persoane, din toata tara, cu studii superioare, atat juniori, cat si candidati cu experienta.

(Audit) Operatiunea de examinare profesionista a documentelor financiare ale unei companii cu scopul de a stabili daca inregistrarile si rapoartele ei sunt valide si daca informatiile au fost inregistrate in contabilitate si prezentate in rapoartele financiare in mod legal si corect.
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.

In top 20 preferinte nu se afla nicio companie romaneasca, sau este una la limita, dar care e perceputa ca o firma romaneasca - OMV Petrom.


Topul este deschis de Oracle, gigantul american din IT si unul dintre cei mai doriti angajatori pe piata programatorilor, si este inchis de Deloitte, compania de audit si consultanta. Banca Transilvania nu intra in top 20.


Americanii au 10 pozitii din 20 cu firmele: Oracle, Microsoft, IBM, Google, Amazon, Coca-Cola, HP, Adobe, PNG si Accenture.


Germanii au doua firme, Continental si Bosch, britanicii sunt prezenti in acest clasament cu Vodafone, Endava, KPMG si Deloitte, francezii ii au pe cei de la Renault, iar olandezii sunt cu ING.


Mai mult sau mai putin, cei care vor sa se angajeze vizeaza aceste companii si mai putin altele. Deci, toate talentele Romaniei se indreapta catre americani, britanici, nemti, francezi si olandezi.


Niciun talent romanesc nu se indreapta catre o companie pur romaneasca.


In top 20 nu este nici Dedeman, nici Altex, nici Aramis Invest Baia Mare, cel mai mare producator de mobila din Romania, nici Cris-Tim (aflat in top 3 pe piata mezelurilor), nici companiile Fildas sau Catena (numarul 1 in Romania pe segmentul lanturilor de farmacii), nici FAN Courier (numarul 1 pe piata de curierat).


Americanii, care sunt cei mai strategici din acest punct de vedere, odata ce se instaleaza pe o piata, desfasoara an de an campanii de marketing, de recrutare, de prezenta in toate centrele universitare, sau acolo unde sunt tinerii.


Companiile romanesti, aflate intotdeauna in criza, considera aceste cheltuieli inutile, mai ales in perioadele cand nu angajeaza.


Americanii, de fapt multinationalele, au rezolvat problema provocarilor profesionale prin faptul ca au facut organigrame orizontale, dand iluzia fiecarui angajat ca este responsabil de ceva important, si fara el organizatia ar muri.


In companiile romanesti, ierarhia este verticala si toti trebuie sa inteleaga ca nu suntem de neinlocuit.


Adevarat, dar important este si cine vine in locul celui care pleaca. Iar daca firma nu reuseste sa atraga alti oameni, si nu reuseste pentru ca nu se afla in top, gaura va fi mai mare.


Cei mai doriti angajatori din Romania 2017



Care sunt criteriile in functie de care respondentii isi aleg angajatorul?


Studiul Cei mai doriti angajatori analizeaza criteriile care stau la baza deciziei in functie de care candidatii isi aleg compania preferata.


In top 5 criterii pe care le iau in considerare candidatii, se plaseaza mediul de lucru placut, alaturi de pachetul de salarii si beneficii oferit de compania respectiva. Urmatoarele criterii sunt siguranta locului de munca, posibilitatile de evolutie profesionala respectiv, programele de training pe care compania le ofera.



Rezultatele studiului Cei mai doriti angajatori din acest an se bazeaza pe informatiile colectate in urma unui chestionar online in perioada martie - mai 2017. La studiu au participat 11,036 respondenti cu studii superioare, atat juniori, cat si candidati cu experienta din toata tara.



Citeşte mai multe despre:    Angajare    Locuri de munca    Codul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

ANOFM 48.848 locuri de munca vacante la nivel national si in reteaua EURES in iunie 2024
15 Jun 2024 | 545

15 noiembrie 2024 - data limita pana la care Romania trebuie sa implementeze salariul minim european
13 Jun 2024 | 845

Mecanismul de decontare de catre angajator a achizitiei de ochelari, in limita a 500 lei de persoana
11 Jun 2024 | 1023

MCP Cabinet avocati recruteaza avocat stagiar/definitiv
07 Feb 2022 | 2522

CNCD: Includerea criteriului de varsta la angajare incalca dreptul la egalitate de tratament
13 Aug 2020 | 1701

Angajatii companiilor care isi intrerup activitatea din cauza aparitiei unor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 vor primi indemnizatie de somaj tehnic
29 Jul 2020 | 1671



Articole Juridice

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Efectele ofertei de angajare in raporturile juridice de munca
Sursa: MCP avocati

Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024
Sursa: MCP avocati

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Negocierea si includerea clauzei de confidentialitate in contractul individual de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Momentul de la care curge termenul de prescriptie al dreptului material la actiune privind plata despagubirilor pentru pagubele produse de salariati
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges