din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1779 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » [VIDEO] Activitatea de tele-munca (munca la distanta) va fi reglementata si in Romania

[VIDEO] Activitatea de tele-munca (munca la distanta) va fi reglementata si in Romania

  Publicat: 15 Aug 2017       1932 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Activitatea de tele-munca (munca la distanta) - o transpunere a conceptului de �teleworking�, prevazut in majoritatea statelor europene - va fi reglementata si in Romania, stabileste un proiect de lege aprobat de Guvern in sedinta de astazi.

Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.
Vezi Domiciliu conventional.
Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.
Rezultat al masurilor de protectie a muncii si al acelor masuri care urmaresc asigurarea confortului fizic, psihic si social al omului in procesul muncii.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,

Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuata in cadrul locului de munca organizat de angajator va putea fi desfasurata de catre salariat si la distanta de aceasta locatie, in mod regulat si voluntar, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.


Desfasurarea activitatii in regim de tele-munca de catre salariat va avea loc cel putin o zi pe luna si se poate extinde pe toata perioada de lucru.


Salariatul isi poate exprima acordul cu aceasta forma de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de munca sau a unui act aditional, dupa caz.


Reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea si adaptarea relatiilor de munca la realitatile socio-economice actuale, in raport cu evolutia dinamica a pietei muncii, si va oferi avantaje atat salariatului, cat si angajatorului. Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu inchirierea spatiilor, utilitatile, consumul de carburant si parcul auto. In ceea ce-l priveste pe salariat, acesta va elimina consumul de bani si de timp cu deplasarea de la si pana la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de munca si valorificarii timpului de lucru, optimizandu-si, astfel, raportul intre viata profesionala si cea personala.


Nu in ultimul rand, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii si indeplinire a sarcinilor, vor creste sansele persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii.


Proiectul de act normativ aprobat de Guvern urmeaza sa fie trimis Parlamentului, spre a fi supus dezbaterii si adoptarii.


In prezent, domeniul raporturilor de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii sunt reglementate prin Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Un element obligatoriu al contractului individual de munca il constituie locul muncii. Potrivit Legii securitatii si sanatatii in munc nr. 319/2006, prin loc de munca se intelege locul destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/sau unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii.


Codul muncii prevede si posibilitatea de a lucra de acasa cu contract de munca la domiciliu . Principala particularitate a acestui contract de munca este ca atributiile de serviciu se executa la domiciliul salariatului, locul muncii fiind in aceasta situatie domiciliul acestuia.


In contextul strategiei europene pentru ocuparea fortei de munca, Consiliul UE a invitat partenerii sociali sa negocieze contracte care sa ajute la modernizarea organizarii pietei muncii, incluzand aranjamente de munca flexibile, cu scopul de a oferi productivitate si competitivitate angajamentelor si pentru a realiza un echilibru intre flexibilitate si securitate .


In acest sens, in anul 2002, la Bruxelles a fost incheiat intre partenerii sociali un acord-cadru european privind teleworking-ul (tele-munca).


Tinand cont de modernizarea pietei muncii la nivel european si Programul de Guvernare 2017-2020, la capitolul ``Politici publice in domeniul muncii si justitiei sociale``, sectiunea ``Sprijin pentru familii si copii``, face referire la ``incurajarea incheierii de contracte de munca cu timp flexibil si a tele-muncii pentru parinti``.





Citeşte mai multe despre:    Tele-munca    Codul muncii    Tele-salariat

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Zilele libere din 2024, acordate conform Codului muncii
19 Dec 2023 | 1200

Casele de pensii vor avea obligatia de a informa angajatorii cu privire la pensionarea salariatului
06 Apr 2022 | 13641

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 1984

Completarile aduse Codului Muncii prin OUG 130/2021
21 Dec 2021 | 2185

INTERVIU | Drumul catre pensionare. Realitatea constituirii si distribuirii bugetului de pensii
06 May 2021 | 2220

Operator medical sactionat pentru divulgarea neautorizata si accesul neautorizat la datele cu caracter personal
27 Mar 2021 | 1743



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cand il preceda in mod direct repausul zilnic se adauga la repausul saptamanal
Sursa: MCP Cabinet avocati

Transportatorii rutieri nu pot transfera unor terte persoane responsabilitatea de a respecta perioadele de conducere si perioadele de repaus ale conducatorilor auto
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti