din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2132 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Consilier superior in cadrul APIA Constanta cercetat penal pentru fraudarea fondurilor europene

Consilier superior in cadrul APIA Constanta cercetat penal pentru fraudarea fondurilor europene

  Publicat: 17 Sep 2014       1932 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie � Serviciul Teritorial Constanta au dispus punere in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore (incepand de la data de 16.09.2014, ora 10:25 si pana la data de 17.09.2014 ora 10:25) a inculpatului

Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Ionescu Alexandru - membru al Parlamentului Romaniei.
Este persoana numita intr-o functie publica.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este parte in procesul penal alaturi de inculpat, partea vatamata si partea responsabila civilmente, care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Legea 10 din 2001. Persoana fizica sau juridica, proprietara a unui/unor imobil(e) la data preluarii abuzive, care indeplineste conditiile impuse de lege pentru a beneficia de dispozitiile acesteia;
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Act normativ care cuprinde principiile si reglementarile referitoare la relatiile sociale avand ca obiect vanzarea si cumpararea marfurilor.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus punere in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore (incepand de la data de 16.09.2014, ora 10:25 si pana la data de 17.09.2014 ora 10:25) a inculpatului

IONESCU RAZVAN ALEXANDRU, consilier superior in cadrul APIA - Centrul judetean Constanta, pentru savarsirea infractiunilor concurente de: folosire de documente ori declaratii false care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene (patru infractiuni) si inselaciune (patru infractiuni) si fals material in inscrisuri oficiale (noua infractiuni)

si au dispus retinerea, pentru 24 de ore (incepand de la data de 16.09.2014, ora 12:10 si pana la data de 17.09.2014 ora 12:10) a inculpatei

SERBAN LAURA, pentru savarsirea infractiunilor concurente de: folosire de documente ori declaratii false care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, inselaciune si fals in declaratii

Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a reiesit ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011 - 2013, la APIA - Centrul Judetean Constanta au fost inregistrate mai multe dosare privind cererea unica de plata, intocmite pe numele inculpatei Serban Laura si ale altor trei persoane, in calitate de fermieri, prin care se solicita acordarea de subventiilor de la bugetul general al Uniunii Europene si de la bugetul national, cuvenite pentru suprafetele de teren pe care le exploatau.

In baza cererilor formulate de presupusii fermierii si a documentelor anexate, APIA - Centrul Judetean Constanta a achitat sume importante de bani in conturile acestora, atat din bugetul general al Uniunii Europene cat si din bugetul national.
In total in conturile celor patru persoane au fost virati 1.647.054,98 lei.
Ulterior, din verificarile efectuate a rezultat ca toate adeverintele si declaratiile din dosarele privind cererile unice de plata formulate de cei patru presupusi fermieri sunt false.
Sumele de bani virate de APIA - Centrul Judetean Constanta in contul lui Serban Laura au fost retrase integral de catre aceasta din urma.
Sumele de bani virate de APIA - Centrul Judetean Constanta in conturile celorlalti trei presupusi fermieri au fost retrase integral de catre o alta persoana, de asemenea urmarita penal in cauza, care figura ca imputernicit in acest sens.

In realitate, presupusii fermieri sunt persoane fara adapost, provenite din centrele de plasament, racolate si folosite de functionarul respectiv numai pentru a obtine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, in numele persoanelor respective, acte ce atestau ca acestia detineau si lucrau terenuri agricole.

In perioada mai 2011 - mai 2013, inculpatul Ionescu Razvan Alexandru, in exercitiul atributiilor de serviciu care decurgeau din calitatea de functionar public la APIA Constanta, a contrafacut scrierea din cererile de finantare atribuite celor patru persoane, presupusi fermieri, a folosit la APIA - Centrul judetean Constanta mai multe documente false, in dosarele celor patru persoane si i-a indus in eroare pe reprezentantii APIA, cu efectul obtinerii, pe nedrept, de fonduri europene si de bani de la bugetul national.

De asemenea, inculpata Serban Laura, la data de 21.05.2013, a formulat, in fata functionarilor APIA - Centrul judetean Constanta, declaratii necorespunzatoare adevarului, a folosit la APIA - Centrul judetean Constanta declaratii si documente false, obtinand pe nedrept, fonduri din bugetul general al Uniunii Europene si din bugetul national.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile formulate, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, acestia urmand a fi prezentati, in cursul zilei de 16 septembrie 2014, la Tribunalul Constanta, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta si a Departamentului de Informatii si Protectie Interna din cadrul M.A.I.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de o alta persoana .

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Fonduri europene    APIA    DNA    Inselaciune    Fals material in inscrisuri oficiale

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Legi promulgate in data de 18 august 2020
19 Aug 2020 | 1658

Innotech Student 2020: Studentii din Romania pot obtine finantari intre 40.000 si 100.000 de euro din fonduri europene pentru a-si deschide mici afaceri
31 May 2020 | 1136

Beneficiarii OUG 92/2020 privind sprijinirea angajatorilor si salariatilor afectati de CoVid-19
31 May 2020 | 1903

93 de milioane de euro - fonduri europene pentru stimularea ocuparii fortei de munca
07 Mar 2020 | 923

MAI va beneficia de noi elicoptere pentru operatiuni medicale si de cautare-salvare
29 Jul 2019 | 761

Reforma in sistemul de achizitii publice - au fost contractate fonduri europene de peste 25 de milioane de euro.
10 Jul 2019 | 759



Articole Juridice

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Noile reglementari privind ucenicia la locul de munca. Conditii de angajare, drepturi si obligatii ale partilor
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim

Respinge cerere de despagubire introdusa in urma inghetarii nelegale a fondurilor acestuia de catre Consiliu
Sursa: EuroAvocatura.ro

Reglementarea Uniunii privind publicarea de informatii referitoare la beneficiarii de fonduri europene agricole este in parte nevalida
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Achitare in procesul penal. Dreptul la plata tuturor drepturile salariale aferente perioadei de suspendare a contractului de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova

Demisia salariatului. Angajatorul nu este in masura sa recalifice arbitrar cererea formulata de salariat
Pronuntaţă de: Tribunalul Ilfov

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020