din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1727 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Legea care diminua raspunderea penala a medicilor a fost trimisa spre reexaminare

Legea care diminua raspunderea penala a medicilor a fost trimisa spre reexaminare

  Publicat: 15 Jul 2014       1688 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat luni, 14 iulie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Este persoana numita intr-o functie publica.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Puterile publice existente in stat.
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal, alaturi de institutia infractiunii si a pedepsei, reglementata in diferite dispozitii din Codul penal (ex. infractiunea este singurul temei al raspunderii penale, cap. I, t. II, C. pen., partea generala etc).
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Coruptia, in sens larg, reprezinta folosirea abuziva a puterii incredintate, fie in sectorul public fie in cel privat, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.
Consta in descrierea faptei prevazute de lege ca infractiune, stabilirea continutului juridic, a conditiilor obiective si subiective, prevederea pedepselor care se aplica infractorilor si masurile ce se pot lua in cazul comiterii ei.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,

Articolul I pct. 38 al legii transmisa spre promulgare prevede modificarea alineatului (2) al Articolului 375 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, dupa cum urmeaza: ``Avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia.``.


Prin aceasta modificare a Legii nr. 95/2006 medicii nu mai pot fi asimilati in categoria functionarilor publici in sensul legii penale, care considera functionar public, potrivit Articolului 175 alineat (2) din Codul Penal, orice persoana ``care exercita un serviciu de interes public pentru care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public``.

Astfel, prin modificarile operate de Articolul I pct. 38 al legii transmisa spre promulgare, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale.

Daca asemenea fapte nu ar fi descurajate prin mijloacele dreptului penal, valorile fundamentale, ocrotite de Codul Penal, valori de rang constitutional, precum statul de drept, democratia, respectarea Constitutiei si a legilor, care sunt consacrate, prin Articolul 1 alin. (3) si (5) din Legea fundamentala, printre valorile supreme, ar fi incalcate.

Mai mult, prin aceste prevederi legiuitorul afecteaza protectia penala acordata unor valori sociale deosebit de importante. Fenomenul coruptiei este considerat a fi una dintre cele mai grave amenintari cu privire la institutiile statului de drept, democratie, drepturile omului, echitatea si justitia sociala, cu efecte negative asupra activitatii autoritatilor si institutiilor publice si asupra functionarii economiei de piata . Coruptia se constituie intr-un obstacol al dezvoltarii economice a statului si compromite stabilitatea institutiilor democratice si fundamentul moral al societatii. De aceea, politica penala a statului trebuie sa fie aceea de a intensifica eforturile in scopul adoptarii unor acte normative in materia combaterii coruptiei, care, printre altele, sa prevada incriminarea coordonata a tuturor infractiunilor de coruptie, nu de a submina aceste eforturi prin scutirea ori diminuarea raspunderii penale a anumitor categorii socio-profesionale.

Statutul juridic distinct, privilegiat, sub aspectul raspunderii penale, contravine principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor consacrat de Articolul 16 alin. (1) din Constitutie, potrivit caruia ``cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari``. In masura in care anumite subiecte de drept sunt favorizate, prin efectul unei dispozitii legale adoptata in considerarea lor si aplicabile numai in ceea ce le priveste, dispozitiile legale in cauza nesocotesc principiul constitutional potrivit caruia ``nimeni nu este mai presus de lege``.

Totodata, astfel de modificari contravin angajamentelor asumate de Romania fata de institutiile internationale si europene, precum si recomandarilor Comisiei Europene privind Programul national de reforma al Romaniei pentru anul 2014.

Avand in vedere aspectele mentionate si competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.



Citeşte mai multe despre:    Malpraxis    Legea 95/2006    Medici    OUG 2/2004

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordine au demarat o verificare a conditiilor in care mai multe persoane care au beneficiat de somaj tehnic
12 Jul 2020 | 1440

Modificari in domeniul sanatatii: CAS obligata sa puna la dispozitie la cerere lista cu serviciile medicale de care a beneficiat persoana in anul precedent
08 Oct 2019 | 1017

Decrete de promulgare semnate de Presedintele Romaniei in data de 03.10.2019
05 Oct 2019 | 781

Proiecte de acte normative adoptate de Camera Deputatilor in data de 4 septembrie 2019
04 Sep 2019 | 869

Decrete de promulgare semnate de Presedintele Romaniei in data de 24.05.2019
24 May 2019 | 949

Cabinetele de medicina de familie pot deschide cel mult doua puncte secundare de lucru
03 May 2019 | 603



Articole Juridice

Reglementarea contractului de donatie in Noul Cod Civil
Sursa: avocat STOICA IOANA

Mediere obligatorie versus mediere facultativa
Sursa: EuroAvocatura.ro

Moartea cerebrala, consecinte in materie succesorala
Sursa: Av. Artin SARCHIZIAN

Raspunderea penala a medicului
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

CEDO: Marciulescu si Neacsu impotriva Romaniei. Dreptul la viata
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Ordonanta presedintiala impotriva deciziilor angajatorului este admisibila in considerarea principiului stabilitatii in munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Braila Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 120/2017, in sedinta publica din 3 martie 2017

Malpraxis. Actiune in despagubiri intemeiata pe dispozitiile Legii nr. 95/2006. Instanta competenta material
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 578 din 19 februarie 2014

Formularul E 112. Conditii cumulative pentru a beneficia de tratament medical in spatiul UE
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 889 din 21 februarie 2012