din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2694 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Lucratorii UE care se muta in alt stat membru vor putea sa isi transfere toate drepturile la pensie

Lucratorii UE care se muta in alt stat membru vor putea sa isi transfere toate drepturile la pensie

  Publicat: 16 Apr 2014       2046 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Lucratorii UE care se muta in alt stat membru vor putea sa isi transfere toate drepturile la pensie, datorita unei propuneri legislative adoptate de Parlament marti. Aceasta urmeaza a fi aprobata formal de Consiliul de Ministri.

Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).

"Textul aduce o imbunatatire reala a situatiei multor lucratori. Este un mare pas inainte pentru libertatea de miscare a lucratorilor si un impuls dat Europei sociale", a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL), adaugand ca "o pensie buna este o necesitate, in contextul in care speranta de viata a europenilor a crescut".

Drepturi de pensie depline

Legislatia actuala UE prevede ca lucratorii care se muta in alt stat membru nu isi vor pierde drepturile statutorii la pensie, adica cele oferite de stat .

Nu exista insa reguli similare la nivelul UE pentru schemele suplimentare de pensii, finantate sau co-finantate de angajatori, asadar oamenii care se muta intre statele membre risca sa isi piarda drepturile achizitionate in decursul unei perioade, daca aceasta nu este considerata suficient de lunga de catre statul in care se muta.

Maximum trei ani pentru a fi eligibil

Conform noii legislatii, perioada de subscriere, adica perioada de apartenenta activa la o schema de pensii, necesara pentru ca o persoana sa isi pastreze drepturile la pensie suplimentara nu trebuie sa fie mai lunga de trei ani.

Deputatii au inclus o clauza care prevede ca lucratorii transfrontalieri trebuie sa beneficieze de acelasi nivel de protectie conform noii directive, pe care statele membre trebuie sa o puna in aplicare in rastimp de patru ani.


Propunerea legislativa a fost depusa de Comisia Europeana in 2005 si revizuita in 2007.


Prima lectura a Parlamentului a avut loc in 2007, apoi propunerea a fost blocata de Consiliu timp de sase ani, din cauza divergentelor intre schemele de pensii ale statelor membre si a necesitatii unui vot in unanimitate.


Intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona a insemnat ca textul poate fi supus la un vot prin majoritate calificata, ceea ce a permis reluarea negocierilor si incheierea unui acord intre Parlament si statele membre, aprobat de deputati marti.



Citeşte mai multe despre:    Pensie ocupationala    Parlamentul European

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru �fapte de coruptie� incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 1466

Senatul a publicat un raport cu privire la prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice
27 Jun 2019 | 996

Senatul Romaniei a constatat inregistrarea de progrese cu privire la aplicarea Agendei europene privind migratia
27 Jun 2019 | 1015

Consiliul Concurentei: Romania exporta mai mult in tarile din Vestul Europei decat in Est
22 Jun 2019 | 1073

Presedintele Romaniei a participat la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, 20-21 iunie 2019)
22 Jun 2019 | 950



Articole Juridice

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Curtea de Justitie respinge actiunea Republicii Cehe impotriva directivei privind consolidarea controlului achizitionarii si detinerii de arme de foc
Sursa: EuroAvocatura.ro

Egalitatea in drepturi la acordarea pensiei sociale minime garantate
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Decizia nr. 146/2019 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea privind alegerea Presedintelui Romaniei, Legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European si din din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Plata concediului de odihna, a diferentei de diurna si restituirea garantiei retinute de societate reprezentand contravaloarea a doua amenzi primite in calitate de conducator al autovehiculului
Pronuntaţă de: Tribunalul Iasi - Sentinta civila nr. 324 din data 19.02.2010

Restrangerea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate
Pronuntaţă de: Tribunalul Vaslui - Sentinta civila nr. 760 din data 08.06.2010