din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1044 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 2013 incepe cu modificari fiscale neprevazute. Principalele modificari aduse Codului Fiscal

2013 incepe cu modificari fiscale neprevazute. Principalele modificari aduse Codului Fiscal

  Publicat: 24 Jan 2013       2572 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Cea de-a saptea conferinta anuala de fiscalitate a Ernst & Young a avut loc pe 24 ianuarie 2013 la JW Marriott Hotel Bucuresti, unde noua specialisti in fiscalitate si consultanta de afaceri au prezentat principalele modificari aduse Codului Fiscal, Normelor de aplicare a Codului Fiscal si altor acte normative fiscal-contabile, care vor avea impact asupra companiilor din Romania in 2013.

Impozitele pe venit sunt acele impozite la care platitorul (una si acceesi persoana cu suportatorul) sunt persoana fizica sau juridica care realizeaza venit.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Componenta a sistemului de protectie sociala, reprezinta ansamblul de institutii si masuri prin care statul, autoritatile publice ale administratiei locale si societatea civila asigura prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluderea sociala a unor persoane.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Strategie (deliberata) a unei intreprinderi aflate, in general, intr-o pozitie dominanta, care consta in eliminarea concurentilor de pe piata, prin fixarea de preturi inferioare costurilor de productie.
Pragul de activitate al unei companii de la care aceasta incepe sa produca profit.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),
Sistem de supraveghere, prognoza, avertizare si interventie, care are �n vedere evaluarea sistematica a dinamicii caracteristicilor calitative ale factorilor de mediu, �n scopul cunoasterii starii de calitate si semnificatiei ecologice a acestora, evolutiei si implicatiilor sociale ale schimbarilor produse, urmate de masuri care se impun.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Impozitele pe venit sunt acele impozite la care platitorul (una si acceesi persoana cu suportatorul) sunt persoana fizica sau juridica care realizeaza venit.
Impozitele pe venit sunt acele impozite la care platitorul (una si acceesi persoana cu suportatorul) sunt persoana fizica sau juridica care realizeaza venit.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Metoda de conducere care consta in atribuirea temporara unui subordonat, de catre o persoana de conducere, a uneia din sarcinile sale de serviciu, insotita de autoritatea si responsabilitatea corespunzatoare.
Modificare temporara a contractului de munca, prin trimiterea persoanei incadrate sa presteze munca la o alta unitate, intr-o perioada de pana la 6 luni,
Primirea unei sume de bani de la o persoana fizica sau juridica in numerar
Institutii, piete si infrastructuri ce interactioneaza in mod complex
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Primirea unei sume de bani de la o persoana fizica sau juridica in numerar
Situatie care consta in indeplinirea, potrivit cerintelor legii, a actelor de chemare a persoanelor interesate in fata organului de jurisdictie ori a organelor de urmarire penala.
Persoana fizica sau juridica obligata prin lege sa plateasca impozit.
Cristina Ioan - membru al Parlamentului Romaniei.
(Affiliated companies) Doua companii sunt afiliate atunci cand una dintre ele detine mai putin de 51% din actiunile cu drept de vot ale celeilalte
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.

Temele abordate in cadrul conferintei s-au axat pe ultimele schimbari legislative referitoare la: impozitul pe profit, TVA, impozitul pe venit si contributiile la asigurarile sociale, modificari ale reglementarilor contabile si inchiderea anului fiscal, sau aspecte legate de litigiile fiscale.

Venkatesh Srinivasan, Partener si Director al departamentului de Asistenta fiscala si juridica Ernst & Young, a deschis conferinta subliniind faptul ca angajamentele asumate de autoritati si tintele economice vor continua sa puna presiune pe mediul economic. In contextul consolidarii fiscale care este in derulare, contribuabilii trebuie sa se pregateasca in mod proactiv pentru controalele fiscale.

Alex Milcev, Partener, Taxation Advisory and Compliance Services, a subliniat ca 2013 este anul in care zona preturilor de transfer a capatat o noua dimensiune prin extinderea regulilor de preturi de transfer si in domeniul TVA-ului. De acum inainte, anumite ajustari de preturi de transfer vor putea avea un impact din punct de vedere al TVA, ceea ce, desigur, nu este neaparat cazul in momentul de fata. Prin urmare, asigurarea conformitatii in domeniul preturilor de transfer devine un demers cu atat mai critic, cu cat orice contestare in aceasta zona poate sa genereze un risc crescut pe partea de TVA.

Andra Casu, Senior Manager in departamentul de Asistenta Fiscala, a mentionat ca din punct de vedere al conformarii fiscale, contribuabilii trebuie sa ia in considerare in acest an optiunea privind sistemul de impozit pe profit cu plati anticipate, a carui aplicare simplifica procedurile administrative. Un alt punct de interes pentru 2013 va continua sa fie cel legat de regulile de taxare pentru contribuabilii care trec la aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara. In ceea ce priveste impozitul cu retinere la sursa, directiile de dezvoltare ale legislatiei demonstreaza un accent deosebit pus pe monitorizarea tranzactiilor efectuate de contribuabilii romani cu persoanele nerezidente. Este totodata important faptul ca in aceste zile au fost aprobate de catre Guvern modificari aditionale in legislatia fiscala.

Stela Andrei, Manager in cadrul echipei Human Capital, a facut in continuare o trecere in revista a principalelor aspecte de care ar trebui sa tina cont contribuabilii in 2013 in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale. ``Anul 2012 a fost un an relativ linistit, fara prea multe modificari legislative cu privire la impozitul pe venit si contributiile sociale. Pe langa modificarile aduse la modul de raportare a diverselor venituri, s-au clarificat diverse aspecte precum cele cu privire la obligatia de inregistrare, declarare si plata a contributiilor sociale datorate de angajatorii nerezidenti care isi detaseaza angajatii in Romania.`` S-au adus in discutie si modificarile care au aparut in proiectul de modificare a Codului fiscal (ex., limitarea neimpunerii indemnizatiilor de delegare si detasare la nivelul tuturor angajatorilor, prevederi cu privire la evitarea dublei impuneri in cazul angajatilor romani detasati in strainatate, includerea la impozitare a veniturilor din silvicultura si piscicultura).``

Cu privire la noutatile aduse taxei pe valoarea adaugata Ioana Iorgulescu, Senior Manager in cadrul departamentului de Asistenta Fiscala, explica: ``Modificarile aduse taxei pe valoarea adaugata ce intra in vigoare din ianuarie 2013, se refera in principal la sistemul de TVA la incasare si consecintele asupra exigibilitatii TVA, atat pentru TVA colectata, cat si pentru cea deductibila, precum si modul de declarare a operatiunilor supuse acestui sistem . In plus, au fost discutate si noile prevderi cu privire la modul de tratare a bunurilor lipsa din gestiune, a bunurilor de mica valoare acordate cu titlu gratuit si cele cu privire la facturarea electronica. De asemenea, au fost mentionate anumite decizii ale Curtii Europene de Justitie emise in 2012, care pot avea un impact semnificativ asupra tratamentului de TVA aplicabil unor tranzactii specifice in Romania.``

Radu Tudoran, Director Executiv, a trecut in revista principalele modificari ale reglementarilor contabile intervenite in anul 2012, printre care introducerea reglementarilor contabile conforme cu IFRS, completarile aduse reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE si modificarile contabile impuse de aplicarea sistemului TVA la incasare.

Diana Lupu, Senior Manager, a oferit o serie de informatii practice despre inchiderea exercitiului financiar 2012, inclusiv in ceea ce priveste intocmirea de situatii financiare de catre companiile ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, prin retratarea conform IFRS a informatiilor din contabilitatea organizata potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul nr. 3055/2009.

Cristina Bazilescu, Senior Manager in cadrul biroului de avocatura afiliat Ernst & Young, a prezentat din punct de vedere juridic notiunile esentiale si procedura utila contribuabililor ce se confrunta cu situatia punerii in executare a unui act administrativ fiscal. Cristina a trecut in revista prevederile Noului Cod de Procedura Civila ce urmeaza sa intre in vigoare incidente in cazul executarii silite a creantelor fiscale. "Prevederile Codului de Procedura Fiscala in ceea ce priveste materia executarii silite a creantelor fiscale se completeaza cu prevederile Codului de Procedura Civila. Avand in vedere ca Noul Cod de Procedura Civila, care va intra in vigoare la data de 1 februarie 2013 aduce noutati in materia executarii silite, este recomandat ca fiecare contribuabil care este subiectul executarii silite initiate de autoritatile fiscale sa cunoasca cadrul procesual in care aceasta procedura se desfasoara" a precizat Cristina .

La eveniment au participat peste 130 de persoane, reprezentand principalele companii romanesti si multinationale din toate domeniile de activitate, de la cel financiar-bancar, pana la constructii, retail, industria de petrol si gaze, industria farmaceutica si industria hoteliera. Conferinta anuala de la Bucuresti va fi urmata in urmatoarea perioada de patru conferinte regionale in Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau.



Citeşte mai multe despre:    Codul fiscal 2013    Impozit pe profit    Declaratia 100    Declaratia 101    Declaratia 104    Declaratii online    TVA

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Nivelul Sponsozarilor ONG-urilor si Asociatilor incepand cu 1 ianuarie 2022
30 Dec 2021 | 2019

Firmele care platesc anticipat impozitul pe profit vor primi bonificatie. Bonificatie si pentru microintreprinderi.
28 Mar 2020 | 943

Ministerul Finantelor a stabilit pentru anul 2019 indicele preturilor de consum necesar calculului impozitului pe profit anual
19 Mar 2019 | 1042

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2863

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 2473

[Codul fiscal 2017] Cele mai importante 10 modificari care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017
02 Jan 2017 | 1612



Articole Juridice

Obligatia cluburilor sportive de a se transforma in societati sportive pe actiuni
Sursa: EuroAvocatura.ro

Determinarea profitului impozabil al sediilor permanente
Sursa: EuroAvocatura.ro

Recuperarea pierderii fiscale in cazul contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

TVA la incasare - data aplicarii pentru fiecare caz
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

TVA. Deducere. Documente justificative. Impozit pe profit. Cheltuieli deductibile. Plata primelor de asigurare al caror beneficiar este directorul gen
Pronuntaţă de: Decizia nr.1553 din 10 martie 2005, I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal

Impozit pe profit. Venitul din 1994 . Perisabilitati
Pronuntaţă de: Decizia nr.715 din 26 februarie 2002, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Impozit pe profit. Nerealizarea de venituri. Derularea unor credite bancare neperformante, prin folosirea acestora in alte scopuri decat acelea pentru
Pronuntaţă de: Decizia nr.188 din 23 ianuarie 2002, Inalta Curte de Casatie si Justitie

TVA. Deducere. Documente justificative. Impozit pe profit. Cheltuieli deductibile. Plata primelor de asigurare al caror beneficiar este directorul gen
Pronuntaţă de: Decizia nr.1553 din 10 martie 2005, I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal