din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5774 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » PICCJ - Trimitere in judecata pentru omor calificat s.a.

PICCJ - Trimitere in judecata pentru omor calificat s.a.

  Publicat: 12 Nov 2012       1948 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor PAPUZU BOGDAN-EUGEN si MILITARU CONSTANTIN-COSMIN (agenti de politie) sub aspectul savarsirii infractiunilor de omor calificat si deosebit de grav, arestare nelegala si cercetare abuziva.

Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:


In noaptea de 17-18 noiembrie 2008, in sediul unei sectii de politie situat pe raza judetului Gorj, inculpatii i-au aplicat cu deosebita intensitate victimei D.N. (aflata in imposibilitate de a se apara) multiple lovituri cu pumnii si picioarele, cauzandu-i leziuni, inclusiv un traumatism cranio-cerebral cu fractura liniara de bolta, contuzii hemoragice cerebrale, ce au condus la decesul victimei. Inculpatii PAPUZU BOGDAN-EUGEN si MILITARU CONSTANTIN-COSMIN au exercitat asupra victimei violente, aceasta fiind lovita de mai multe ori (urmate de cel putin sapte caderi ale acesteia), context in care cei doi inculpati i-au cerut in repetate randuri sa recunoasca comiterea unei fapte de furt.


Din rapoartele de expertiza medico-legala intocmite in cauza a rezultat faptul ca moartea victimei a fost violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii, consecinta a leziunilor cranio-cerebrale, ce s-au putut produce prin lovire cu si de plan dur.


Urmarirea penala in cauza a fost efectuata de catre procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica, impreuna cu ofiteri de politie judiciara ai Directiei de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.


Reamintim faptul ca Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedura penala, a dispus preluarea dosarului de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie avand in vedere complexitatea cauzei si mediatizarea acesteia si pentru solutionarea cu celeritate a dosarului.


Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Caras-Severin, ca instanta de judecata desemnata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin sentinta penala din 02.11.2012.



Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.




Citeşte mai multe despre:    Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie    Omor calificat    Arestare nelegala    Cercetare abuzva    Tribunalul Caras-Severin    Inalta Curte de Casatie si Justitie    Prezumtia de nevinovatie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Judecatori si Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 1338

Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 1136

La sediul Ministerului Justitiei, a avut loc o noua reuniune a Consiliului de Management Strategic
17 Sep 2019 | 1197

Ministerul Justitiei a semnat contractul de finantare a proiectului �Corectional� in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021
03 Sep 2019 | 1086

CCR a declarat neconstitutional art. 352 alin. (11) si (12) CPP ref. la accesul la informatiile clasificate
20 Jan 2018 | 2357

Monitorul Oficial din data de 14 martie 2017
14 Mar 2017 | 1287



Articole Juridice

RECHIZITORIUL conform Noului cod de procedura penala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ordonanta de declinare de competenta a organului de urmarire penala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Restituirea/compensarea taxei de timbru
Sursa: EuroAvocatura.ro

Competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie in materie penala. Art. 40 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Folosirea unui inscris falsificat in fata unei instante de judecata, in scopul obtinerii unui folos patrimonial injust, nu realizeaza elementele de tipicitate ale infractiunii de inselaciune
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 268/RC din 25 iunie 2019

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificative anexate acestor facturi
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019

Revendicare imobiliara a unui bun proprietate comuna pe cote-parti (coproprietate). Exceptie de la opozabilitatea hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ