din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2024 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Locatiune. Cererea chiriasilor de extindere a spatiului locativ.

Locatiune. Cererea chiriasilor de extindere a spatiului locativ.

  Publicat: 25 May 2007       2929 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Drept locativ. Cererea chiriasilor de extindere a spatiului locativ.

Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Sume de bani (in lei sau in valuta) ale titularilor, aflate in conturi deschise la diverse banci.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Conform Legii locuintei 114/1996, o locuinta care \"se atribuie cu chirie subventionata unor persoane sau familii,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Legea nr. 114/1996

Extinderea spatiului locativ, la cererea chiriasului, nu poate fi admisa, in baza art. 43 din Legea locuintei nr. 114/1996, cum, in speta, s-a solicitat chiar de catre chirias, deoarece spatiul devenit liber, avand regim de locuinta sociala, beneficiaza numai persoanelor indicate in textul legal enuntat.

Prin sentinta civila nr. 12378 din 22 septembrie 2003, Judecatoria Constanta a admis actiunea reclamantilor B.T. si B.A., obligand paratii Consiliul local Constanta, Municipiul Constanta, prin primar si RA EDPP Constanta la aprobarea extinderii spatiului locativ situat in Constanta, B-dul Tomis, nr.48, etaj 1 si la incheierea contractului de inchiriere pentru imobilul sus mentionat. S-a retinut ca reclamantii - care ocupau apartamentul de la etajul 1 o suprafata de 32 mp, care nu asigura norma locativa reglementata de Legea nr. 114/1996, pentru o familie alcatuita din 4 persoane - au solicitat in repetate randuri extinderea spatiului locativ si inchirierea acestuia, cele doua camere, pentru care s-a solicitat extinderea fiind lipite de locuinta lor, spatiul fiind initial o singura unitate locativa. Ca, chiar daca Legea nr.114/1996 nu recunoaste dreptul la extindere, prin reglementarile din anexa nr.1 sunt stabilite suprafetele minimale in functie de numarul de persoane pe locuinta si, prin urmare, nu se suprima dreptul de extindere asupra unui spatiu locativ devenit disponibil .
Curtea de Apel Constanta, prin decizia civila nr. 377 din 19 aprilie 2004, a admis apelurile formulate de parati si a schimbat sentinta atacata, in sensul respingerii actiunii ca nefondata retinand, in esenta, ca de spatiul in litigiu, putea dispune numai consiliul local, fiind o locuinta sociala.
Recursul declarat de reclamanta este nefondat.
Art.43 din Legea nr. 114/1996 constituie textul de lege in baza caruia se repartizeaza locuintele sociale de catre consiliile locale si se stabilesc persoanele indreptatite la repartizarea unei asemenea locuinte.
Modalitatea de solutionare a cererii de extindere a spatiului locativ nu face obiectul prevederii legale mentionate anterior, iar instanta de judecata nu poate cenzura, prin prisma art.43, decat nerespectarea dispozitiilor acestui text de lege.
RA EDPP Constanta nu poate fi obligata la aprobarea extinderii spatiului locativ, intrucat ei nu-i revine dreptul de a dispune cu privire la beneficiarii unei locuinte sociale si, cu atat mai putin, nu poate dispune cu privire la extinderea locuintei.
Prin urmare, decizia Curtii de apel Constanta, fiind legala si temeinica, s-a respins recursul declarat de reclamanti.



Pronuntata de: I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 1077 din 11 februarie 2005.


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Portal.Just.ro - Dreptul justitiabilului de a ii fi sterse datele cu caracter personal
Sursa: MCP avocati

Greva. Aspecte practice. Cauze si consecinte
Sursa: MCP avocati

Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale
Sursa: MCP avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...