din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1489 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Contract de comodat. Conditii de incetare

Contract de comodat. Conditii de incetare

  Publicat: 29 Jul 2009       14188 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Contractul prin care o persoana, numita comodant, remite spre folosinta altei persoane, numita comodatar, un lucru nefungibil si neconsumptibil, cu obligatia pentru acesta de a-l restitui la termen in natura, in individualitatea sa (art.1560 Cod Civil).
Potrivit art.1572 C.civ., comodantul nu poate sa ia indarat lucrul imprumutat, inainte de trecerea termenului convenit sau, in lipsa de conventie, inainte de a fi revenit la trebuinta pentru care s-a dat cu imprumut .

Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Legea 10 din 2001. Reconstituirea dreptului de proprietate asupra aceluiasi imobil care a fost preluat in mod abuziv in perioada de referinta a legii;

Prin sentinta nr.813 din 17 februarie 2005, Tribunalul Bucuresti, Sectia a-VI-a comerciala, a admis in parte actiunea formulata de reclamanta S.C. C.G. SRL Bucuresti in contradictoriu cu parata S.C. L.N. M. SRL Bucuresti si, a constatat incetat contractul de furnizare nr.161/19 noiembrie 2003 si contractul de comodat nr.160/19 noiembrie 2003, prin denuntarea unilaterala a acestora de catre reclamanta, fiind respins, ca neintemeiat, capatul de cerere privind restituirea celor 6 recipiente de stocare.


In fapt, instanta de fond a retinut ca, la 19 noiembrie 2003, partile au incheiat doua contracte nr.160 si nr. 161, de comodat si de furnizare GPL, reclamanta instaland sase recipiente de stocare GPL de cate 500 litri fiecare, pe terenul proprietatea paratei.


Intrucat parata nu si-a respectat obligatia asumata de a cumpara in exclusivitate de la reclamanta minim 50.000 l/an propan, reclamanta, la 15 iulie 2004, a notificat paratei denuntarea unilaterala a contractului de furnizare in temeiul art.8.1 lit.b din contractul nr. 161/2003, situatie in care, conform art.7.1 din contractul nr. 160/2003, inceteaza de plin drept si contractul de comodat.


Potrivit art.1572 C.civ., comodantul nu poate cere restituirea lucrului inainte de implinirea termenului stipulat sau inainte de a fi indestulat trebuinta comodatarului, ce s-a avut in vedere la incheierea contractului, astfel ca cererea de restituire a celor 6 recipiente a fost respinsa, ca nefondata.


Prin decizia nr.49 din 2 februarie 2006, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a-V-a comerciala, a respins ca nefondat apelul declarat de reclamanta S.C. C. G. 2000 SRL.


Critica cu privire la nerestituirea recipientelor GPL a fost inlaturata de instanta de apel, retinandu-se ca, in speta, sunt incidente prevederile art.1572 C.civ., contractul incetand prin denuntare unilaterala iar aceasta este o conditie pur potestativa, care contravine art.969 alin.(2) Cod civil.


Reclamanta a declarat recurs, invocand ca motiv de modificare a deciziei, prevederile art.304 pct.9 C.proc.civ..


Recurenta a criticat decizia atacata pentru gresita aplicare a dispozitiilor art.969 C.civ. si gresita interpretare a prevederilor art.1572 C. civ., aratand ca denuntarea unilaterala isi are izvorul in conventia partilor, ea nereprezentand o conditie pur potestativa iar teza a-2-a din art.1572 C.civ. nu-si are aplicarea in speta, avand in vedere comodatul fara conventie scrisa.


Recursul este fondat.


Partile au incheiat doua contracte, unul de comodat ( avand ca obiect 6 recipiente stabile de stocare si alimentare cu GPL) si altul de furnizare GPL, necesara a fi stocata in recipiente stabile, date in folosinta, conform contractului de comodat.


Contractul de comodat a incetat in conditiile convenite la art.7.1, ca urmare a incetarii contractului de furnizare, care, la randul lui, a incetat tot in conditii convenite, prin denuntare unilaterala.


Asadar, contractul de comodat nu a incetat, cum gresit au retinut instantele prin denuntarea unilaterala, ci ca o consecinta a incetarii contractului de furnizare GPL.


Cauza de incetare anticipata a contractului de comodat fiind convenita de ambele parti, problema echivalarii ei cu o conditie pur potestativa, este o falsa problema, in raport cu dispozitiile art.1010 C. civ., instantele facand o gresita aplicare a prevederilor art.1572 C. civ.


Asa fiind, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul, a modificat decizia atacata, a admis apelul declarat impotriva sentintei pe care a schimbat-o in parte, in sensul admiterii capatului de cerere privind restituirea recipientelor(sase recipiente de stocare GPL, cu consecinta obligarii paratei la executarea a obligatiei de restituire .




Pronuntata de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia comerciala, decizia nr.873 din 27 februarie 2007


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 3. Ghid practic si aspecte juridice
Sursa: MCP avocati

Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor
Sursa: MCP avocati

Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice
Sursa: MCP avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...