din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3439 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Contract de intretinere. Reziliere.

Contract de intretinere. Reziliere.

  Publicat: 29 Jul 2008       9479 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Componentele structurale ale actului juridic civil, adica elementele sale constitutive, care pot fi comune tuturor actelor civile
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Expresie folosita in t. VIII, art. 146, C. proc. pen., partea generala,
Conditii . Neindeplinirea obligatiei asumate. Culpa beneficiarului intretinerii. Consecinte .

Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Contrarietate intre un fapt sau act juridic si prevederile actelor normative.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Prin sentinta civila nr.1897/12.07.1993 a Judecatoriei Valenii de Munte s-a respins, ca nefondata, actiunea formulata de reclamantul B.M. impotriva paratilor C.M. si C.E., prin care s-a solicitat rezolutiunea contractului de intretinere autentificat sub nr.272/1991.
S-a retinut ca in perioada cat partile au locuit impreuna, paratii si-au respectat obligatiile asumate prin contract, acordandu-i reclamantului hrana zilnic si imbracamintea de care avea nevoie.
Prin decizia civila nr.912/23.04.1994, Tribunalul Prahova a admis apelul promovat de reclamantul B.M., a schimbat in tot sentinta judecatoriei, in sensul ca a admis actiunea, a dispus rezolutiunea contractului de intretinere si a repus partile in situatia anterioara incheierii acestuia.
Tribunalul a retinut ca, din probele administrate in cauza, a rezultat ca paratii nu si-au respectat obligatiile de intretinere si ingrijire zilnica a reclamantului, in cele din urma acesta fiind nevoit sa plece din imobil, la nepoata sa ; reclamantul a fost izolat de prieteni si vecini, fiind vazut deseori neingrijit.

Impotriva deciziei tribunalului au formulat recurs paratii CM si CE, care au criticat decizia pentru nelegalitate si netemeinicie, intrucat se intemeiaza pe o greseala grava de fapt, decurgand dintr-o apreciere eronata a probelor administrate (art.304 pct.11 C.pr.civ.).

Recursul este fondat.

Din probele administrate in cauza s-a retinut ca partile au coabitat in imobil din 1992 pana la finele lunii decembrie 1993, cand reclamantul insotit de nepoata sa a parasit locuinta isi rezervase dreptul de habitatie viagera si s-a mutat in alt oras.

Pana la data plecarii reclamantului din locuinta, paratii si-au indeplinit intocmai obligatiile asumate prin contract, in sensul ca i-au asigurat hrana necesara, medicatia adecvata si consultatiile medicale.

In raport de aceste considerente, se constata ca plecarea nejustificata a reclamantului din locuinta intr-o alta localitate, influentat fiind de rudele sale, ca si refuzul acestuia de a se mai intoarce in acea locuinta au pus pe recurenti in imposibilitatea de a-si mai executa obligatiile ce izvorau din contractul de intretinere, cu atat mai mult cu cat aceste obligatii constau in caracterul alimentar si succesiv al prestaiilor, pe care reclamantul le-a refuzat, fara o justificare reala.
Retinandu-se culpa exclusiva a creditorului in neexecutarea obligatiei de intretinere de catre parati, obligatia asumata prin contractul incheiat intre parti, curtea constata ca instanta de apel a dat o interpretare gresita prevederilor art.1020 si urm C.civ. si, in mod gresit, a admis actiunea reclamantului.

Pentru aceste considerente recursul va fi admis conform art.312 alin 1 C.pr.civ., se va casa decizia tribunalului si, pe fond, se va respinge apelul formulat de reclamantul BM ca nefondat.



Pronuntata de: Curtea de Apel Bucuresti, decizia civila nr.165 din 13 februarie 1995


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...