din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2127 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Cinta impotriva Romaniei

CEDO: Cinta impotriva Romaniei

  Publicat: 24 Jul 2021       845 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.
Cauza a vizat restrangerea de catre instante a dreptului reclamantului de vizitare a fiicei lui de 4 ani in timpul procesului de divort si incredintare a minorului.

( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Reclamantul a sustinut ca afectiunea lui psihica a avut un rol semnificativ in restrangerea dreptului sau, desi nu a fost adusa nicio proba in fata instantelor ca ar constitui o amenintare pentru siguranta fiicei lui.


Curtea a constatat ca, pentru evaluarea sanatatii mintale a reclamantului, instantele nu s-au bazat pe nicio expertiza recenta; lipsa unor astfel de rapoarte privind starea de sanatate mintala a reclamantului in perioada in care instantele i-au examinat actiunea a limitat in mod substantial evaluarea factuala a aptitudinilor lui de ingrijire, a vulnerabilitatii si a starii lui mintale la momentul faptelor.


Curtea nu a gasit niciun element in hotararile instantelor nationale care ar explica cum au stabilit sau au evaluat acele instante interesul superior al copilului. De asemenea, instantele nu au explorat suficient nici sustinerile potrivit carora copilul a suferit din cauza tatalui sau.


In cele din urma, Curtea a mai observat ca nu a fost explorat niciun mijloc alternativ de catre autoritatile nationale, cum ar fi vizite supravegheate implicand DGASPC, rolul principal al acesteia din urma fiind de a facilita contactul si de a negocia solutii intre partile implicate, in vederea promovarii interesului superior al copilului.


Curtea nu a identificat in hotararile nationale niciun element care sa ii permita sa determine daca sanatatea mintala a reclamantului era un aspect relevant de luat in considerare. In acest sens si fara a aduce atingere principiului subsidiaritatii, Curtea a considerat ca faptul ca reclamantul suferea de o afectiune psihica nu poate in sine sa justifice tratamentul lui diferit fata de alti parinti care urmareau sa aiba contact cu copiii lor.


La data pronuntarii hotararilor nationale, reclamantul isi lua medicatia cu regularitate si de 2 ani nu avusese niciun episod de decompensare psihiatrica cauzat de boala lui.


In consecinta, Curtea a concluzionat ca restrangand contactul reclamantului cu copilul lui, instantele nationale au facut o distinctie bazata pe starea lui de sanatate mintala pentru care nu au furnizat motive relevante si suficiente.


Hotararea CEDO integral AICI.




Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:    respectarea corespondentei    discriminare
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Neefectuarea coprespunzatoare a cercetarii disciplinare prealabile Comportamente inadecvate sau nedrepte la locul de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Functionari publici. Contestatie decizie de incetare de drept a raportului de serviciu prin pensionare. Discriminare pe criteriu de gen
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia civila nr. 149/26.02.2020

CEDO: Cegolea impotriva Romaniei. Discriminare
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Buturuga impotriva Romaniei
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Mobbing-ul este considerat un fenomen la granita cu discriminarea
Pronuntaţă de: Tribunalul Arad - Sentinta civila nr. 571 din data de 08 septembrie 2020

Admiterea cererii de inscriere la concurs nu putea avea semnificatia unui acord tacit din partea angajatorului pentru incheierea contractului de munca in conditiile vizate de candidat
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 227 din data de 4 Februarie 2020

Raspunderea patrimoniala a angajatorului. Excluderea discriminatorie a salariatului de la indeplinirea unor atributii de serviciu cu consecinte pe planul cuantumului drepturilor salariale ca urmare a prezentarii unor nemultumiri directorului general
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. din data de 5141 din data de 12.11.2019

Nu orice conditie pentru exercitarea unui drept constituie si criteriu de discriminare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 4058 din data de 09 Noiembrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020



Articole Juridice

Nu constituie discriminare interzicea purtarii vizibile a semnelor religioase, filozofice sau spirituale in cazul in care se aplica in mod general si nediferentiat tuturor lucratorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Inlaturarea inechitatilor salariale dintre functionarii publici. Anularea hotararilor Consiliilor Locale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Interdictia de a purta orice forma vizibila de exprimare a convingerilor politice, filozofice sau religioase la locul de munca poate fi justificata de nevoia angajatorului de a se prezenta in mod neutru fata de clienti sau pentru a preveni conflicte sociale
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Diferenta de tratament bazata indirect pe religie. Refuzul unui tratament medical
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene