Prin Sentinta civila nr. 34 din 23.01.2019, pronuntata de Tribunalul N.in dosar nr. x, s-a admis in parte actiunea formulata de contestatorul T.V.- B., in contradictoriu cu intimata _``SRL Slanic M., si in consecinta:
s-a anulat Decizia nr. 7/06.09.2016 emisa de societatea intimata si s-a dispus reincadrarea contestatorului pe postul detinut anterior concedierii.
A fost obligata intimata la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care contestatorul ar fi beneficiat de la data concedierii si pana la data reintegrarii acestuia efective pe post, precum si la plata dobanzii legale aferente acestor drepturi, calculata de la data scadentei si pana la achitarea efectiva a sumelor datorate.
A fost obligata intimata sa plateasca contestatorului c/val. sporului pentru 3 zile de sambata si 5 zile de duminica, prestate in program de 8 ore/zi, in perioada mai - iunie 2016, (8 mai, 15 mai, 21 mai, 28 mai, 4 iunie, 12 iunie, 19 iunie si 26 iunie 2016), precum si la plata dobanzii legale aferente acestor drepturi, calculata de la data scadentei si pana la achitarea efectiva a sumelor datorate.
A fost obligata intimata sa plateasca contestatorului cheltuieli de judecata in suma de 1202 lei.
s-au respins capetele de cerere privind obligarea intimatei la plata c/val. sporului pentru munca suplimentara prestata in perio ada 30.04.2016 - 26.08.2016 si plata c/val. sporului pentru zilele de sambata si duminica prestate in lunile iulie - august 2016, ca nefondate.
Pentru a pronunta aceasta sentinta Tribunalul a avut in vedere urmatoarele:
``Contestatorul a fost salariatul unitatii intimate in functia de bucatar sef, de la data de 30.04.2016, in conformitate cu contractul individual de munca nr. 100/29.04.2016 (f.22-25).
Incepand cu data de 06.09.2016, petentului i - a fost desfacut contractul de munca in temeiul art. 61 lit. a din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), pentru ``lipsa nemotivata de la serviciu mai mult de 3 zile``.
Nemultumit de aceasta masura a promovat prezenta actiune considerand ca nu a savarsit nicio abatere disciplinara, mai mult decat atat aratand ca nu s-a efectuat nicio cercetare disciplinara prealabila si ca masura concedierii s-a dispus abuziv in perioada in care era in incapacitate temporara de munca, ba chiar nici drepturile salariale care i se cuveneau nu i - au fost acordate in totalitate.
Fata de actele depuse la dosarul cauzei instanta constata ca actiunea formulata, este intemeiata, in parte, urmand a o admite, ca atare, pentru urmatoarele motive:
Potrivit art. 58 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului, putand fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului ori pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Insa, pentru protejarea salariatului de eventualele abuzuri si garantarea drepturilor sale, Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) a stabilit expres si limitativ situatiile in care poate fi dispusa concedierea, precum si procedura de indeplinit, respectiv, regulile care trebuie respectate cu ocazia concedierii, fixand limitativ cazurile si motivele pentru care poate avea loc incetarea raporturilor juridice de munca .
Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 62 alin. 2 si ale 251 alin. 1 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), rep., sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura disciplinara, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. 1 lit. a, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Este adevarat ca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. 2 din art. 251 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, conform alin. 3 al aceluiasi articol . Insa, in situatia de fata nu s-a facut dovada ca petentul a avut cunostinta de efectuarea acestei anchete disciplinare, situatie probata prin dovezile de comunicare a convocarii administrate in cauza.
In acest context, Tribunalul retine ca, prin convocarea inregistrata sub nr. 6/01.09.2016, contestatorul a fost convocat la comisia de disciplina in data de 05.09.2016, orele 10-12, insa potrivit recipisei - confirmare de primire, plicul continand convocarea a ajuns la destinatar (contestator) la data de 06.09.2016, dupa data la care a fost convocat in vederea efectuarii anchetei disciplinare (f. 3 6- 3 8).
Ca atare, Tribunalul retine ca in situatia de fata procedura prevazuta de lege in vederea efectuarii anchetei disciplinare nu a fost respectata, situatie care echivaleaza cu neefectuarea cercetarii disciplinare prealabile a faptei ilicite imputate, sanctionata de dispozitiile legale cu nulitatea masurii astfel dispuse.
Separat de acestea, Tribunalul retine ca masura concedierii disciplinare a contestatorului a fost aplicata si cu incalcarea dispozitiilor art. 60 alin. 1 lit. a din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) care interzic concedierea salariatilor pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii.
Ori, in situatia de fata concedierea supusa verificarii judecatoresti a fost dispusa la 06.09.2016, data la care, potrivit certificatului medical .nr. x, contestatorul se afla in concediu medical.
Sub acest aspect, apararea intimatei potrivit careia nu a avut cunostinta de existenta acestui certificat de concediu medical nu poate fi primita in conditiile in care obligatia salariatului de informare a angajatorului a fost indeplinita in situatia de fata, prin depunerea certificatului in termenul prevazut prin prevederile art. 67 alin. 1 lit. a din Ordinul nr. 60/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in vigoare la momentul analizat.
Astfel, potrivit textului invocat, ``Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.``
Astfel, in momentul in care intimata a luat cunostinta de existenta certificatului de concediu medical avea obligatia si posibilitatea de a modifica data de la care urma sa aplice masura concedierii contestatorului, unitatea neconformandu-se insa acestei obligatii .
Motive pentru care se constata ca Decizia nr. 7 din 06.09.2016 de concediere disciplinara a contestatorului, este nelegala, fiind emisa de intimata fara respectarea dispozitiilor legale de referinta, anterior invocate.
In consecinta, decizia contestata urmeaza a fi anulata, potrivit dispozitivului.
In aceasta situatie, in temeiul art. 80 alin. 2 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat, Tribunalul va dispune reintegrarea contestatorului in functia detinuta anterior emiterii deciziei de concediere conte state.
Totodata, instanta va obliga intimata la plata unei despagubiri egale cu drepturile salariale indexate, majorate si reactualizate, precum si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatorul de la data concedierii si pana la data reincadrarii efective, astfel cum prevad dispozitiile art. 80 alin. 1 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), rep., precum si la plata dobanzii legale aferenta acestor drepturi, in considerarea principiului reparatiei integrale a prejudiciului creat, calculata de la data scadentei si pana la achitarea efectiva a sumelor datorate, potrivit O.G. nr. 13/2011.
In ceea ce priveste pretentiile contestatorului referitoare la plata sporului pentru orele suplimentare si a sporului pentru orele prestate in zilele de sambata si duminica, pentru perioada 30.04.2016-26.08.2016, Tribunalul retine urmatoarele:
Potrivit sustinerilor contestatorului, activitatea s-a desfasurat cu nerespectarea programului normal de lucru, convenit prin contractul de munca incheiat intre partile in litigiu, de 8 ore/zi si 40 ore/saptamana si a repausului saptamanal, precum si cu plata necorespunzatoare a muncii prestate efectiv in aceste conditii .
Conform art. 120 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara. De asemenea, art. 123 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) prevede ca in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in urmatoarele 60 de zile calendaristice, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia, stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza .
Insa, in situatia de fata din probatoriul administrat nu rezulta cu certitudine, dincolo de orice dubiu, in principal faptul ca petentul a efectuat munca in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, dupa cum nu s-a probat nici numarul efectiv de ore prestate in acest regim, astfel incat sa poata fi cuantificat sporul pretins cu acest titlu, in conditiile in care din evidentele unitatii intimate, cu referire le fisele de pontaj, statele de plata si fluturasii de salarii pentru perioada in litigiu, depuse de societate la dosar, in aparare (f. 74-99), reiese ca programul de lucru al contestatorului a fost cel convenit prin contractul individual de munca . Sub acest aspect, Tribunalul nu poate avea in vedere registrele casei de marcat (ZET-urile) depuse la dosar de societatea intimata intrucat aceste documente nu pot atesta cu certitudine ora de deschidere si ora de inchidere a bucatariei restaurantului, mai exact, inceperea si terminarea programului de lucru al contestatorului.
De altfel acestea au fost si concluziile raportului de expertiza contabila administrata in cauza, forma initiala, in baza materialului documentar verificat expertul concluzionand ca in ceea ce il priveste pe contestator nu au fost inregistrate ore suplimentare in pontajele lunare si nici nu i - au fost platiti bani cu acest titlu (f.183-188).
Tribunalul are in vedere si aspectul ca, prestarea muncii suplimentare nu a fost recunoscuta de catre societatea intimata, care nu a achiesat la plata sporului pentru orele suplimentare pretinse in cauza.
Pentru considerentele anterior expuse, instanta constata nefondate pretentiile contestatorului vizand plata c/val. sporului pentru munca suplimentara pentru perioada in litigiu, respectiv, 30.04.2016-26.08.2016, urmand sa le respinga, pe cale de consecinta.
Referitor la activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal contestatorul este indreptatit la plata unui spor la salariu, stabilit in concordanta cu dispozitiile art. 137 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), insa numai pentru trei zile de sambata si pentru cinci zile de duminica, prestate in program de 8 ore/zi, in perioada mai 2016- iunie 2016.
Astfel, din probatoriul administrat rezulta ca in cauza unitatea angajatoare nu a facut decat dovada platii partiale a drepturilor banesti cuvenite reclamantului pentru activitatea desfasurata in acest regim, aceste concluzii desprinzandu - se si din raportul de expertiza contabila administrat in cauza.
Este adevarat ca petentului i - a fost acordat repausul saptamanal in alte zile, insa pentru parte din intervalul analizat, nu i - a fost platit sporul la salariu la care este indreptatit, in concordanta cu dispozitiile art. 137 alin. 3 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), acest aspect reiesind din documentele financiar contabile depuse la dosar si din concluziile raportului de expertiza contabila efectuat in cauza.
Instanta are astfel in vedere zilele de 8 mai 2016, 15 mai 2016, 21 mai 2016, 28 mai 2016, 4 iunie 2016, 12 iunie 2016, 19 iunie 2016, 26 iunie 2016, pentru celelalte zile de sambata si duminica, prestate de contestator in lunile iulie si august 2016, fiindu - i achitat sporul salarial cuvenit.``
Impotriva sentintei civile mai sus-mentionate a formulat in termen leg al apel, paratul S.C. H.Per la M.S.R.L., apel scutit de plata taxei de timbru conform art. 270 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro).
In motivarea apelului s-au aratat, in esenta, urmatoarele:
Convocarea pentru desfasurarea cercetarii disciplinare a fost expediata la 02.09.2016, iar corespondenta a fost ridicata de intimat la data de 05.09.2016 si nu mai inainte de aceasta data pentru ca a anticipat intentia apelantei privind desfacerea contractului de munca .
Intimatul-contestator nu a facut dovada informarii angajatorului despre starea de incapacitate de munca la data desfacerii contractului de munca .
Intimatul a lipsit de la serviciu, nu a informat nici colegii si nici superiorii cu privire la motivul absentei, in lipsa colaborarii cu angajatorul s-a hotarat sanctionarea conform art. 61 lit. a Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro).
Angajatorul nu a actionat cu vinovatie la desfacerea contractului de munca, intrucat nu cunostea situatia medicala a intimatului.
Certificatul medical depus la dosarul cauzei nu justifica lipsa de la serviciu din perioada 22 - 26 august 2016 ci perioada 06.09.2016 - 23.09.2016.
Se solicita respingerea capatului de cerere vizand reincadrarea intimatului pe postul detinut anterior.
Intimatul-contestator nu a formulat intampinare.
Analizand sentinta civila apelata, Curtea de Apel retine urmatoarele:
Prima instanta a apreciat judicios situat ia de fapt si de drept, in baza probatoriului eficient administrat din care rezulta ca, prin convocarea inregistrata sub nr. 6/01.09.2016 (comunicata la data de 02.09.2016), intimatul-contestator a fost convocat la comisia de disciplina in data de 05.09.2016 orele 11 - 12, insa potrivit recipisei-conf i rmare de primire, plicul continand convocarea a ajuns la destinatar (intimat) la data de 06.09.2016, dupa data la care a fost convocat in vederea efectuarii cercetarii disciplinare (fl. 36 - 38 dosar fond), iar decizia de desfacere a contractului de munca a fost emisa la data de 06.09.2016 cand intimatul-contestator se afla in concediu medical, potrivit Certificatului medical .nr. x/06. - 09.2016.
Curtea retine ca, cercetarea disciplinara presupune prezenta salariatului in fata comisiei anume constituita, pentru a avea posibilitatea sa se apere prezentand probele si motivatiile pe care le considera necesare, motiv pentru care intre data emiterii convocarii si data prezentei celui cercetat disciplinar trebuie sa existe un termen rezonabil care sa asigure respec t area acestui drept .
Pe de alta parte, ratiunea pentru care legiuitorul, in art. 251 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) a inserat cerinta notificarii - scrise, a fost acela de a-i da posibilitatea salariatului sa-si pregateasca apararile si probele in cunostinta de cauza fata de fapta care ii este imputata si care trebuie sa- i fie comunicata. S ub acest aspect dreptul la aparare al salariatului a fost incalcat.
Nu in ultimul rand, Curtea retine ca, in legislatia muncii nu s-a stabilit nici un termen al convocarii anterior datei stabilite pentru realizarea cercetarii. Acest termen trebuie sa fie unul rezonabil suficient pentru pregatirea apararii de catre salariatul cercetat. El trebuie sa aiba timpul necesar pentru a medit a la aspectele mentionate in convocator si sa expuna un punct de vedere coerent la intrevederea cu membrii comisiei de cercetare.
Or, convocarea a fost expediata la data de 02.09.2016 pentru termenul din 05.09.2016, iar corespondenta ajunge la destinatar la data de 06.09.2016, termenul rezonabil pentru pregatirea apararii si pentru a da posibilitatea salariatului sa se prezinte in fata comisiei a fost cu mult incalcat.
Curtea retine ca fiind nelegala si masura concedierii salariatului pe durata incapacitatii sale de munca, iar in cauza de fata angajatorul a fost instiintat cu privire la starea de incapacitate, Certificatul medical fiind emis pentru perioada 06.09.2016 - 23.09.2016, iar decizia de concediere a fost de asemenea emisa la data de 06.09.2016.
Fata de cele mai sus retinute, Curtea in temeiul art. 480 Cod procedura civila, va respinge apelul potrivit dispozitivului prezentei.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge apelul promovat de apelanta-parata S.C. H.P.M.S.R.L., cu sediul in Slanic M., 2, judetul Bacau, impotriva Sentintei civile nr. 34 din 23.01.2019 pronuntata de Tribunalul N.- Sectia I Civila si de C. administrativ, in Dosarul nr. x, in contradictoriu cu intimatul-reclamant T.V_- B., cu domiciliul in Piatra N., 27, ca nefondat.
Definitiva.
Pronuntata in sedinta publica, azi 14 Iunie 2019.
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Litigii de munca - contestatie decizie de concediere; concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, lipsa descrierii in cuprinsul deciziei a motivelor care determina concedierea - trimiterea la raportul intern al unitatii Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 124/20.05.2020
Prelungirea raportului de serviciu dupa implinirea varstei de pensionare, pana la varsta de 65 de ani. Conditii. Aplicarea prioritara a dreptul european Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - 533/28.05.2020
Instanta de judecata nu analizeaza oportunitatea deciziei de restructurare interna a angajatorului. Controlul de legalitate al masurii concedierii Pronuntaţă de: Tribunalul Arad - Sentinta civila nr. 923 din data de 23 noiembrie 2020
Prin motivare se intelege expunerea explicita si fara echivoc a motivelor de fapt si de drept care au determinat luarea masurii concedierii Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta civila nr. 6960 din data de 05.12.2019
Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019
Interesul legitim al angajatorului trebuie sa fie dictat doar de nevoia eficientizarii activitatii, concedierea determinata de desfiintarea locului de munca reprezentand singura solutie Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta civila nr. 5912 din data de 28.10.2019
Salariatul aflat in somaj tehnic avea obligatia de a se prezenta la serviciu si de a indeplini sarcinile trasate de conducerea societatii Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna - Sentinta civila nr. 1119 din data de 23 noiembrie 2017
Orice decizie de sanctionare disciplinara, pentru a fi valabila, trebuie sa indeplineasca cumulativ toate cerintele statornicite de lege Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr. 593 din data de 22 februarie 2012
Nemotivarea deciziei de concediere. Protectia salariatilor impotriva concedierilor abuzive Sursa: MCP avocati
Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere Sursa: MCP Cabinet avocati
Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale Sursa: MCP Cabinet avocati
Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Dialogurile MCP (XVI): Concedierea salariatului pentru inaptitudine fizica sau psihica Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Dialogurile MCP (XIII) - Incetarea contractului de munca temporara Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut