In fapt s-a aratat in esenta ca debitoarei S.C. ``A. C.`` S.R.L. s-a acordat un credit in suma de 100.000 lei potrivit contractului de credit 659 din data de 17.07.2008. Facilitatea de credit acordata de B. SA Sucursala Sibiu potrivit contractului de credit nr.659 din data de 17.07.2008, modificat si completat potrivit actului aditional nr.1/659/15.07.2009 este garantat cu garantii reale din patrimoniul debitoarei si din patrimoniul unor terti garanti ipotecari si avalisti respectiv ipoteca de rang I asupra casa de locuit cu regim de inaltime parter si teren aferent in suprafata totala de 236 mp,inscris in CF nr.38018 Sibiu, nr. Top 5/2/2/2/28/2 proprietatea garantilor ipotecari L. N. si L. G. E. - contract Garantie imobiliara - ipoteca nr. 659/IPO/1/17.072008, 2BO remise de S.C. ``A. C.`` S.R.L. in favoarea creditorului, stipulate fara protest si avalizate de catre L. G. E. si L. N. in calitate de avalist.
In vederea garantarii creditului in conformitate cu caracteristicile specifice acestui tip de produs , s-a constituit ipoteca asupra bunurilor imobile proprietatea societatii garantilor ipotecari L. G. si L. N. ,imobil `` casa de locuit cu regim de inaltime parter si teren aferent in suprafata totala se 236 mp`` situat administrativ in Sibiu, inscris in CF 11 a loc. Sibiu(provenit din conversia de pe hartie nr. 3 Sibiu) CAD -5886, nr. top 5/2/2/2/28/2, sub A1, respectiv CAD: C1, nr. Top 5/2/2/2/28/2A1.1-proprietatea garantilor ipotecari L. N. si L. G. E. potrivit contractului de ipoteca (nr. 659/IPO/1-17-07-2008).
De asemenea, in vederea rambursarii creditului au fost emise de catre societatea creditata bilete la ordin in alb, stipulate fara proteste in suma si scadenta,care au fost avalizate in nume propriu de catre L. G. E. si L. N . Ulterior , deoarece societatea nu si-a indeplinit obligatiile contractuale asumate , neachitand la scadenta ratele contractuale stabilite conform graficului ,de rambursare, B. S.A. a fost nevoita sa initieze procedura de executare silita atat a debitoarei cat si a garantilor ipotecari si a garantilor avalisti pentru recuperarea integrala a debitelor. Executorul bancar H. C. a primit dispozitie din partea Corpului Executorilor bancari ai B. S.A. Sucursala Sibiu privind executarea titlurilor executorii . Executorul T. F. a inceput executarea silita la cererea creditorului B. I. . In aceasta situatia s-a predat dosarul de executare , precizandu-se totodata creanta pe care banca o are de recuperat, respectiv suma de 118791,59 lei. Se arata ca procedura de vanzarea imobilului este nelegala prin neindeplinirea instiintarii tuturor creditorilor cu privire la data organizarii licitatiilor publice. Bancii i s-a ingradit un drept legal prevazut de art. 510 al.2 C. pr. civ. de a opta pentru adjudecarea bunului in contul creantei la 75% din valoarea acestuia de evaluare. Astfel, s-a facilitat vanzarea imobilului la un pret derizoriu fata de valoarea de evaluare. Vanzarea s-a efectuat la valoarea de 49800 lei - fata de valoarea de evaluare de 235.290 lei.
In drept se invoca dispozitiile C. pr. civ. privitoare la executarea silita.
Intimatul B. I. a formulat intampinare solicitand respingerea contestatiei la executare ca neintemeiata( filele 71-72).S-a invocat exceptia lipsei de interes si a calitatii procesuale active a contestatoarei fata de imprejurarea ca prin Decizia civila nr. 375/2011 pronuntata de Tribunalul Sibiu s-au anulat actele de executare efectuate de catre executorul bancar H. C.. Se arata ca actele de executare respecta prevederile legale.
In drept se invoca art. 115-118 C. pr. civ.
In cauza s-a formulat o cerere de interventie in interes propriu de catre N. F.D.
solicitandu-se anularea procesului verbal de vanzare imobiliara incheiat la data de 11.04.2011 din dosarul executional nr. 68/2010 al Biroului Executorului Judecatoresc T. F. L. privind vanzarea imobilului situat in Sibiu si inscris in C.F. 10 Sibiu nr. top. 5/2/2/2/28/3.
Se arata ca in temeiul unor titluri executorii s-a inceput executarea impotriva contestatorilor L. N. si L. G. E. Executorul M. V. a efectuat inscrierea unei somatii cu privire la imobilul in litigiu , insa executorul T. F. nu a instiintat despre eventuala vanzare in cadrul executarii silite.
In drept se invoca art. 115 si urm C.pr.civ., dispozitiile L 58/1934.
Prin sentinta civila nr. 6205 din 14.09.2011 a Judecatoriei Sibiu a fost admisa in parte contestatia la executare formulata de B. S.A. in contradictoriu cu intimatii B. I., L. N. si L. G. E. si S. A.
S-a admis in parte cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenienta N. F. D. domiciliata in Sibiu si pe cale de consecinta :
S-a dispus anularea procesului verbal de vanzare imobiliara incheiat la data de
11.04.2011 din dosarul executional nr. 68/2010 al Biroului Executorului Judecatoresc T. F. L. privind vanzarea imobilului situat in Sibiu si inscris in C.F. 10 Sibiu nr. top. 5/2/2/2/28/3. S-au respins celelalte capete de cerere .
S-a respins contestatia la executare formulata de B. S.A. in contradictoriu cu Biroul Executorului Judecatoresc T. F. L.
Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta de fond a retinut urmatoarele:
La cererea creditorului B. I. , in dosarul executional nr. 68/2010 al Executorului Judecatoresc T. F. L. s-a inceput executarea silita impotriva debitorilor L. N., L. G. , pentru recuperarea creantei in valoare de 50000 Euro izvorata din contractul de imprumut si act de garantie imobiliara autentificat sub nr. 298 din 22.03.2006 de Biroul Notarului Public Popescu Roxana si 62/2010 , precum si a tuturor cheltuielilor de executare .
Prin incheierea civila nr. 1072/2010 Judecatoria Sibiu incuviinteaza inceperea executarii silite in favoarea creditorului in vederea recuperarii creantei in suma de 50.000 Euro precum si a tuturor cheltuielilor de executare .
Potrivit procesului-verbal de vanzare incheiat la data de 11.04.2011 din dosarul executional nr. 68/2010 al Biroului Executorului Judecatoresc T. F. L. se vinde la licitatie publica imobilul situat in Sibiu si inscris in C.F. 3 Sibiu nr. top. 5/2/2/2/28/3 , in favoarea adjudecatarului S. A. la pretul de de 49800 lei.
Imobilul inscris in C.F. 3 Sibiu nr. top. 5/2/2/2/28/3- magazin cu depozit , magazin si atelier de tamplarie in suprafata de 173 mp constituie proprietatea intimatilor L. Prin inch. 6177/2006 s-a intabulat in favoarea lui B. I. dreptul de ipoteca pentru suma de 10.000 Euro , apoi ipoteca de gradul II pentru suma de 40.000 Euro.
In speta executorul a inceput procedura de vanzare a imobilului inscris in C.F. 3 Sibiu nr. top. 5/2/2/2/28/3 cu nerespectarea dispozitiilor legale privind vanzarea la licitatie . Potrivit art. 500 al. 2 C. pr. civ , executorul va cere biroului de carte funciara sa-i comunice drepturile reale si alte sarcini care greveaza imobilul urmarit. Titularii acestor drepturi vor fi instiintati despre executare si vor fi citati la termenele fixate pentru vanzarea imobilului. Dupa cum se observa din extrasul C.F. -fila 54 asupra acestui imobil este notata somatia de plata pentru recuperarea creantei de 38020,50 Euro si 609,77 lei datorata de fam L, creditoarei N. F. Executorul judecatoresc a nesocotit aceste dispozitii legale , ignorand sa instiinteze efectiv pe titulara dreptului de creanta, respectiv pe N. F. D. Acesta a efectuat comunicari catre contestatoarea din prezentul dosar si catre BEJ M. V. ( dovezile aflata in dosar la fila 59 , 63), insa executorul judecatoresc nu este titularul dreptului de creanta , astfel ca in mod nelegal s-a efectuat comunicarea catre acesta. Celelalte motive invocate, respectiv vanzarea la o valoare derizorie a imobilului supus executarii, nu vor mai fi analizate atata timp cat s-au constatat vicii la procedura de vanzare imobiliara. Actele de executare anterioare au fost efectuate in mod legal , astfel ca nu se constata vreo cauza de anulare.
In dosarele de executare, executorul judecatoresc nu poate avea calitate procesuala
activa sau pasiva fiind doar mandatar al partilor, iar hotararile obtinute de o parte impotriva celeilalte sunt opozabile si executorului care nu le poate ignora. Astfel se va respinge contestatia fata de Biroul Executorului Judecatoresc T. F. L. pentru lipsa calitatii procesuale pasive
Impotriva sentintei au declarat recurs intimatii B. I. si S. A. solicitand:
In baza art. 304, pct. 5 C. Proc. Civ., raportat la art. 312, alin 4 C.Proc Civ, sa fie admis recursul, sa se rejudece pricina in fond si sa se pronunte in conditii de oralitate si contradictorialitate asupra exceptiei lipsei calitatii procesuale a Biroului Executorului Judecatoresc T. F. L.
In baza art. 304, pct. 9 C. Proc. Civ., raportat la art. 304, indice 1 C. Proc. Civ., solicita sa fie admis recursul, sa se modifice in parte sentinta atacata cu privire la:
- admiterea exceptiei tardivitatii contestatiei la executare formulata prin cererea de interventie In interes propriu de catre N. F. D.
- anularea procesului verbal de vanzare imobiliara incheiat la data de 11.04.2011 din dosarul executional nr. 68/2010 al Biroului Executorului Judecatoresc T. F. L.
- pe fondul cauzei respingerea in totalitate a contestatiei la executare
In motivarea recursului arata ca motivul prevazut de art.304 pct.5 C. p. c. `` cand prin hotararea data instanta a incalcat formele de procedura prevazuta sub sanctiunea nulitatii de art.105 ,alin.2`` este aplicabil in prezenta cauza deoarece instanta a respins contestatia la executare formulata de B. S.A. Sucursala Sibiu in contradictoriu cu Biroul Executorului Judecatoresc T. F. pentru lipsa calitatii procesuale active ,dar aceasta exceptie nu a fost invocata nici de parti si nici din oficiu de catre instanta ,incalcandu-se astfel principiul oralitatii si contradictorialitatii.
Considera ca in cauza este aplicabil art.304 pct.9 C. p. c. ,raportat la art.304 indice 1 C. p. c. `` cand hotararea pronuntata este lipsita de temei legal ori a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii``
Invoca faptul ca hotararea atacata este lipsita de temei legal deoarece singurul motiv care se retine pentru anularea procesului verbal de licitatie este nesocotirea de catre executorul judecatoresc a notarii somatiei de plata a titularei dreptului de creanta N. F. D., FARA INSA A SE PRECIZA SI TEXTUL DE LEGE INCALCAT DE EXECUTOR. Potrivit art. 500(3) C. Proc. Civ. obligatia executorului judecatoresc de instiintare expresa despre executare este restransa la titularii drepturilor reale si ai sarcinilor care greveaza imobilul urmarit.
Intervenienta este titulara unui drept de creanta, astfel incat nu se incadreaza in dispozitiile imperative ale textului de lege mentionat. In cuprinsul foii de carte funciara, in partea III foaia de sarcini figureaza doar B. I., astfel incat executorul judecatoresc nu avea nici o obligatie expresa fata de intervenienta sau contestatoare (si aceasta este titulara unui drept de creanta).
Potrivit doctrinei (Anexa 1) si legii (art. 497, alin. 1 C. Proc. Civ.) somatia de plata are
menirea de a-1 instiinta pe debitor despre inceperea executarii silite.
Efectul notarii somatiei de plata in cartea funciara este opozabilitatea executarii silite imobiliare fata de tertii dobanditori ai unor drepturi reale aferente imobilului in cauza, ulterior notarii in cartea funciara, conform art. 497(4) C.Proc.Civ.
Invoca faptul ca recurentul B. I. era notat cu dreptul de ipoteca anterior notarii somatiei de plata a intervenientei.
Considera ca Hotararea atacata a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii (art. 401 C. Proc. Civ.) deoarece de la data de 11.04.2011 (data incheierii procesului verbal de vanzare imobiliara ) si pana la data formularii cererii de interventiei in interes propriu au trecut mai mult de 15 zile iar instanta de judecata nu a fost investita cu o cerere de repunere in termen de formulare a contestatiei.
Intimata B. S.A.- Sucursala Sibiu a depus intampinare prin care a solicitat respingerea recursului si mensinerea sentintei.
Verificand sentinta atacata se constata ca recursul este nefondat.
Astfel, este adevarat ca la judecata de fond nu s-a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a BEJ T. F. L. insa respingerea contestatiei fata de acesta nu s-a facut ca urmare a admiterii unei asemenea exceptii, care nu trebuia asadar pusa in discutia partilor.
Referirile la lipsa calitatii procesuale pasive s-au facut ca si argument al respingerii contestatiei fata de aceasta parte si nu constituie incalcari ale principiului oralitatii si contradictorialitatii dezbaterilor.
Nu este fondata nici critica referitoare la faptul ca intervenienta N. F. fiind doar titulara unui drept de creanta nu se incadreaza in prevederile art. 500 alin. (3) Cod procedura civila.
In acest sens, prevederile acestui text legal trebuie interpretate in sensul ca executorul judecatoresc are obligatia instiintarii despre vanzarea imobilului a tuturor creditorilor interesati ori intervenienta nu era numai titulara unui drept de creanta ci pornise la randul ei formele de executare silita asupra aceluiasi imobil fiind indreptatita sa participe la vanzarea, la licitatie si distribuirea sumelor realizate prin executarea silita.
De altfel si comunicarea catre contestatoare a publicatiei de vanzare din 24.02.2011 s-a efectuat prin afisare dupa orele de program ale bancii ceea ce face plauzibila sustinerea acesteia cum ca nu a avut cunostinta despre licitatia din 11.04.2011.
In conditiile in care, asa cum aratam mai sus, intervenientei nu i s-a comunicat publicatia de vanzare din 24.02. 2011, nu se poate calcula termenul de depunere a cererii de interventie de la 11.04.2011 si acest motiv de recurs fiind nefondat.
Pentru considerentele ce preced, in temeiul art. 312 Cop procedura civila recursul va fi respins iar sentinta atacata va fi mentinuta.
Incidenta teoriei impreviziunii. Contract de credit. Actiune avand ca obiect adaptarea contractului cu efect retroactiv, de la data incheierii actului Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 620 din 11 martie 2020
Recuperarea prejudiciului cauzat angajatorului prin sanctionarea contraventionala a salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul SIBIU � Sentinta nr. 462/21.09.2020
Anuntarea angajatorului despre existenta unui concediu medical ulterior emiterii deciziei de concediere.Neincidenta interdictiei concedierii Pronuntaţă de: Curtea de Apel Alba Iulia - Decizia civila nr. 201 din data de 06 Martie 2019
Interdictia de concediere pe durata incapacitatii temporare de munca nu opereaza in ipoteza in care angajatorul a fost anuntat despre existenta unui concediu medical ulterior emiterii deciziei de concediere Pronuntaţă de: Sentinta civila nr. 201/06.03.2019 � Tribunalul Ilfov
Atitudinea necorespunzatoare si jignitoare a salariatului poate atrage concedierea disciplinara Pronuntaţă de: Tribunalul Sibiu - Sentinta civila nr. 43 din 05.02.2019
Atitudinea necorespunzatoare a salariatului in relatiile de munca poate atrage sanctiunea concedierii Pronuntaţă de: Tribunalul Sibiu - Sentinta civila nr. 43/05.02.2019
Raport de munca nascut in temeiul unei intelegeri verbale. Identificarea elementelor esentiale ale contractului individual de munca Pronuntaţă de: Tribunalul SIBIU - Sentinta civila nr. 19/22.01.2019
Raspunderea patrimoniala a salariatului. Incasarea unor drepturi banesti necuvenite Pronuntaţă de: Tribunalul Sibiu - Sentinta civila nr. 216 din data de 30 Iunie 2020
ICCJ: Art. 21 alin. (3) din Legea nr. 165/2013 - entitatea notificata va inainta dispozitia, la emiterea careia a fost obligata de instanta, impreuna cu dosarul administrativ, direct catre Secretariatul Comisiei Nationale pentru Compensarea Imobilelor. Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie
ICCJ - Decizia nr. 14/2019 dispozitiile art. 43 alin. (2) din Codul penal presupun ca toate infractiunile concurente sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie
Riscul de schimb valutar. Cerintele de transparenta Sursa: EuroAvocatura.ro
O clauza contractuala care nu a fost negociata se aplica intre parti in lipsa unui acord diferit in aceasta privinta Sursa: EuroAvocatura.ro
Contractele de credit pentru consumatori trebuie sa mentioneze intr-un mod clar si concis modalitatile de calcul al termenului de retragere Sursa: EuroAvocatura.ro
Respectarea principiului contributivitatii in sistemul public de pensii si aplicarea in timp a legii Sursa: Irina Maria Diculescu
Aplicarea in timp a legii darii in plata � aspecte de constitutionalitate Sursa: Irina Maria Diculescu
Legea darii in plata: plafonul sumei imprumutate � mijloc de protectie sau element discriminatoriu Sursa: Irina Maria Diculescu
Constitutionalitatea Legii darii in plata Sursa: Irina Maria Diculescu