Pentru a afla care este regimul juridic al ofertei trebuie sa apelam la prevederile din Codul civil ``contractul se incheie prin negocierea lui de catre parti sau prin acceptarea fara rezerve a unei oferte de a contracta. O propunere constituie oferta de a contracta daca aceasta contine suficiente elemente pentru formarea contractului si exprima intentia ofertantului de a se obliga in cazul acceptarii ei de catre destinatar``.
Asadar, oferta trebuie sa aiba suficiente elemente pentru formarea contractului si sa exprime intentia ofertantului de a se obliga in cazul acceptarii ei de catre destinatar.
In legislatia muncii, elemente esentiale pe care trebuie sa le cuprinda oferta sunt: numele angajatorului, denumirea si sediul social al companiei, datele de contact, denumirea oficiala a functiei pentru care se face oferta, principalele atributii si responsabilitati ale postului, inclusiv sarcinile zilnice si obiectivele de performanta, numarul de ore pe saptamana, nivelul salariului brut si net, modalitatea de plata, beneficii, durata contractului.
O oferta de angajare detaliata si bine redactata este oportuna pentru a asigura o relatie de munca clara si echitabila. Aceasta protejeaza atat angajatorul, cat si angajatul, stabilind termeni si conditii precise care pot preveni eventualele dispute si neintelegeri. De aceea, este important ca ambele parti sa citeasca si sa inteleaga in detaliu toate aspectele incluse in oferta inainte de acceptarea acesteia.
Chiar daca oferta nu reprezinta un contract individual de munca ea trebuie sa respecte prevederile imperative impuse de Codul muncii, respectiv salariul minim pe economie, perioada de preaviz, concediile, anumite clauze (de exemplu clauza de neconcurenta) pentru a crea un cadru legal si echitabil pentru relatia de munca .
Angajatorul este tinut sa respecte toate cluazele pe care le-a enumerat in oferta din moment ce a fost acceptata de catre salariat, transformandu-se astfel in fundamentul contractului individual de munca final cu putere de lege intre parti.
Fiind un act juridic bilateral si consensual, contractul individual de munca presupune consimtamantul partilor, asa cum prevede expres art. 16 alin. (1) Codul muncii, ceea ce implica, in primul rand, faptul ca fiecare dintre parti trebuie sa isi exprime in mod valabil si in deplina cunostinta de cauza, vointa de a contracta si, in al doilea rand, sa se realizeze acordul de vointa in vederea incheierii contractului.
O eventuala retragere abuziva a ofertei de angajare dupa ce a fost acceptata de catre salariat, ofera acestuia din urma dreptul de a solicita in instanta daune morale pentru inconvenientele create, existand situatia in care acesta sa isi fi depus deja demisia la vechiul loc de munca, tocmai pentru ca a acceptat oferta noului angajator .
Chiar daca ne raportam la legislatia muncii, aceasta se completeaza cu prevederile dreptului comun, astfel ca oferta de angajare este irevocabila ``de indata ce autorul ei se obliga sa o mentina un anumit termen. Oferta este, de asemenea, irevocabila atunci cand poate fi considerata astfel in temeiul acordului partilor, al practicilor statornicite intre acestea, al negocierilor, al continutului ofertei ori al uzantelor``.
Beneficiile unei oferte de angajare sunt numeroase, iar un prim atuu al acesteia este de a oferi o imagine clara a salariatului cu privire la noul loc de munca pentru a fi in masura sa faca o comparatie intre cele doua locuri de munca, pentru a analiza oportunitatile si respnsabilitatile pe care le va avea si daca va merita sa faca acest pas in schimbarea angajatorului.
Un alt beneficiu al ofertei de angajare este faptul ca reprezinta si un punct de plecare pentru negocierile intre angajator si candidat, mai ales ca aceasta contine elementele esentiale ale unui contract individual de munca precum salariul, beneficiile si conditiile de munca .
Acestea pot fi discutate si ajustate in functie de cerintele si asteptarile ambelor parti inainte de semnarea contractului final. Aceasta posibilitate de negociere ofera flexibilitate si permite angajatorului sa selecteze doar acei salariati care se preteaza cel mai bine pe cerintele si standardele companiei.
In practica, au existat cazuri in care angajatorul nu si-a respectat clauzele din oferta de angajare, considerand ca odata ce s-a incheiat contractul individual de munca, oferta de munca ramane fara efecte juridice.
Insa, oferta reprezinta un veritabil contract incheiat intre societatea angajatoare si salariat, contract care devine obligatoriu atata timp cat este in circuitul civil si nu a fost anulat de vreo instanta de judecata .
Instantele de judecata au sanctionat acest abuz si au retinut in considerente ``conform art. 1188 alin. (1) din Codul civil, o propunere constituie oferta de a contracta daca aceasta contine suficiente elemente pentru formarea contractului si exprima intentia ofertantului de a se obliga in cazul acceptarii ei de catre destinatar. Ca si apelanta, Curtea constata ca respectiva oferta de angajare, acceptata de reclamanta, contine elementele necesare pentru formarea consimtamantului, dar si intentia angajatorului de a se obliga, urmare a acceptarii ofertei de catre salariat . Observa Curtea ca oferta de angajare, acceptata de apelanta, constituie atat un contract, in sensul art. 1188 din Codul civil, dar si o informare a salariatului de catre angajator cu privire la cuantumul initial net al salariului, cat si la intentia de modificare a salariului dupa trei luni. Chiar daca partile prin contractul individual de munca, ulterior ofertei de angajare, nu au stipulat o clauza privind majorarea salariului dupa trei luni, Curtea observa ca aceasta majorare convenita se putea face printr-un act aditional la contract, conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii``.
In cele din urma, oferta de angajare contribuie la crearea unui mediu de incredere si respect reciproc intre angajator si angajat. O oferta bine structurata si clara ajuta la construirea unei relatii de munca solide si durabile, bazate pe intelegerea si respectarea termenilor si conditiilor agreate.
Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice Sursa: MCP avocati
Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor Sursa: MCP avocati
Incetarea contractului de munca temporara Sursa: MCP avocati
Contractul de munca temporara: avantaje si dezavantaje Sursa: MCP avocati
Relatia dintre utilizator, salariatul temporar si agentul de munca temporara Sursa: MCP avocati
Salariile compensatorii la concediere. Reglementare, criterii de acordare si restituire Sursa: MCP avocati
Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti