Totusi, aceste decizii trebuie sa respecte procedurile legale stricte pentru a fi valabile si pentru a nu deveni un instrument de care angajatorii sa se foloseasca pentru a indeparta salariatii pe motive subiective.
Codul muncii ii confera angajatorului dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori se constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
In temeiul art. 252 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei .
Iar, sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
In cadrul unui mediu de lucru, cele mai frecvente plangeri din partea salariatilor provin de la faptul ca lipseste drescrierea faptei pentru care sunt sanctionati si astfel, se creeaza confuzie si se pune sub semnul intrebarii toata procedura de cercetare disciplinara.
Fapta care constituie abatere disciplinara, ca si manifestare in realitatea obiectiva, sociala, presupune identificarea ei si prin imprejurarile concrete in care aceasta a fost savarsita, plasarea in timp, raportarea ei la norma de drept de la care deroga, iar toate acestea au ca scop informarea salariatului intr-o masura suficienta pentru a-i asigura, pe deplin, dreptul la aparare.
Cerinta legii este satisfacuta atunci cand din descrierea prezentata de angajator salariatul vizat de sanctiunea disciplinara intelege, identifica si cunoaste conduita ce i se reproseaza prin decizia respectiva.
In practica, in majoritatea cazurilor, decizia de sanctionare disciplinara nu confera o descriere a faptei imputate salariatului, sub aspectul elementului material al laturii obiective, ci se rezuma in a indica in continutul deciziei de sanctionare disciplinara doar unele imprejurari generice, neindividualizate care nu complinesc lipsa mentiunilor referitoare la descrierea faptei, intrucat aceasta cerinta este indicata expres la art. 252 din Codul muncii, iar faptele in materialitatea lor trebuie descrise efectiv pentru a se putea verifica ulterior legalitatea si temeinicia deciziei de sanctionare disciplinara de catre instanta de judecata si pentru a da posibilitatea angajatului sanctionat sa se apere efectiv, contestand faptele imputate acestuia.
In sustinerea argumentelor mai sus expuse, intr-o cauza in materia conflictelor de munca, Curtea de Apel a schimbat in tot sentinta primei instante si a retinut ca ``in continutul deciziei de sanctionare nr. m/12.12.2022 se indica fapta imputata apelantei si anume ca a intarziat in mod repetat la programul de lucru stabilit oficial, sosind la locul de munca cu mult dupa ora 08.00, prezentandu-se in mod obisnuit in intervalul 09.30-10, existand si situatii in care a fost depasit cu mult acest interval de timp . S-a mentionat in cuprinsul deciziei de sanctionare disciplinara ca apelanta, in mod repetat in intervalul in care a fost monitorizata respectiv 25.05.2022-31.10.2022, nu a respectat programul de munca, constatandu-se nu mai putin de 86 de abateri de la programul stabilit prin Regulamentul de ordine interioara al institutiei, consemnate in 86 de procese-verbale intocmite de grefierul-sef al Serviciului registratura, grefa, arhiva si relatii cu publicul``.
Instanta a considerat ca mentionarea unui interval de timp in care au intervenit aceste 86 de fapte de nerespectare a programului de lucru, nu poate fi considerata o descriere a faptei in acceptiunea textului legal, aspect ce nu poate fi complinit prin raportare la procesele-verbale indicate in continutul deciziei de sanctionare disciplinara, intrucat prevederile art. 252 alin. (1) din Codul muncii, stabilesc ca si conditie obligatorie descrierea faptei chiar in cuprinsul actului de sanctionare disciplinara.
Si convocarea la cercetarea disciplinara trebuie sa respecte anumite cerinte asa cum s-a aratat in doctrina si jurisprudenta, pentru a se da eficienta deplina si reala dreptului la aparare al salariatului si pentru ca acesta sa fie in masura sa propuna probe in sustinerea sa.
In cuprinsul convocarii este necesar a fi aduse la cunostinta salariatului toate faptele pentru care urmeaza a fi cercetat disciplinar si o prezentare concreta a fiecarei fapte, ci nu o expunere generala si/sau partiala a acestora. Emiterea unei decizii de sanctionare disciplinara pentru fapte care nu au fost prezentate, sau au fost prezentate insuficient in cuprinsul convocarii salariatului conduce la imposibilitatea verificarii de catre instanta de judecata a respectarii dreptului la aparare al salariatului si, in consecinta, la anularea deciziei astfel emisa.
Astfel, o descriere detaliata a faptelor in decizia de sanctionare disciplinara este esentiala pentru asigurarea transparentei, legalitatii si corectitudinii procesului disciplinar. Angajatii au dreptul sa cunoasca exact motivele sanctiunii si sa aiba oportunitatea de a-si prezenta apararea. In cazul in care faptele nu sunt clar descrise, angajatii au la dispozitie mijloace legale pentru a contesta decizia si pentru a solicita clarificari sau anularea sanctiunii.
Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice Sursa: MCP avocati
Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor Sursa: MCP avocati
Incetarea contractului de munca temporara Sursa: MCP avocati
Contractul de munca temporara: avantaje si dezavantaje Sursa: MCP avocati
Relatia dintre utilizator, salariatul temporar si agentul de munca temporara Sursa: MCP avocati
Salariile compensatorii la concediere. Reglementare, criterii de acordare si restituire Sursa: MCP avocati
Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti