Exista numeroase definitii diferite ale acestui termen, precum cele utilizate de Programul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Mediu , Comisia Europeana sau Eurostat .
Locurile de munca ecologice pot fi insa intelese ca avand o contributie, de un anumit tip, la conservarea sau refacerea mediului.
Acestea pot include locuri de munca avand o contributie la protejarea ecosistemelor si biodiversitatii sau care reduc consumul de energie si materii prime sau reduc deseurile si poluarea.
Locurile de munca ecologice trebuie sa asigure conditii de munca sigure, sanatoase si decente pentru a contribui la o crestere cu adevarat inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii si la atingerea obiectivelor.
De ce este important sa se aiba in vedere SSM in ceea ce priveste locurile de munca ecologice?
Tindem sa asociem cuvantul ``ecologic`` cu securitatea - insa ceea ce este adecvat pentru mediu nu este neaparat adecvat pentru sanatatea si securitatea lucratorilor cu locuri de munca ecologice. In unele cazuri, am asistat deja la adoptarea de acte legislative si tehnologii noi, concepute pentru protejarea mediului, care au avut drept rezultat cresterea expunerii la riscuri a lucratorilor. Reducerea cantitatii de deseuri trimise la depozitele de deseuri, de exemplu, a generat rate mai mari ale accidentelor si bolilor in randul lucratorilor care au sarcina de a le prelucra.
Noile tehnologii sau procese de lucru asociate cu locurile de munca ecologice pot conduce la noi pericole, care necesita noi combinatii de competente pentru a fi gestionate: ``vechile`` cunostinte in materie de SSM nu pot fi pur si simplu transferate acestor lucratori. Instalarea unui incalzitor de apa solar, de exemplu, presupune combinarea competentelor unui specialist in montarea acoperisurilor, ale unui instalator si ale unui electrician.
Viteza cu care se asteapta sa se extinda economia ecologica poate conduce la deficiente de competente, unii lucratori fara experienta fiind implicati in proceduri pentru care nu au fost instruiti si care se expun, astfel, riscurilor legate de sanatate si securitate . Poate exista, de asemenea, o polarizare mai accentuata a fortei de munca in ceea ce priveste competentele, lucratorii cu un nivel scazut de calificare fiind obligati sa accepte conditii de munca mai precare. Nu in ultimul rand, presiunea economica si politica poate conduce la trecerea cu vederea a problemelor SSM.
Daca se doreste ca locurile de munca ecologice sa fie cu adevarat durabile, trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt in avantajul sanatatii si securitatii lucratorilor, precum si al mediului. In economia ecologica, la fel ca in orice alte domenii, SSM are un rol vital in cresterea competitivitatii si productivitatii. In acest domeniu care se dezvolta rapid, trebuie sa ne asiguram ca ceea ce este adecvat pentru mediu este adecvat si pentru lucratori.
Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca Sursa: MCP avocati
Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE? Sursa: EuroAvocatura.ro
Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere Sursa: av. Andreea Deaconu
Portal.Just.ro - Dreptul justitiabilului de a ii fi sterse datele cu caracter personal Sursa: MCP avocati
Greva. Aspecte practice. Cauze si consecinte Sursa: MCP avocati
Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale Sursa: MCP avocati
Punctele de stabilitate in Noua lege a pensiilor. Clarificari si Reglementari Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti