Conform prevederilor Constitutiei Romaniei, proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular, iar potrivit art. 1 din Primul Protocol Aditional la Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale si nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.
Actiunea in revendicare reprezinta mijlocul juridic specific de aparare al dreptului de proprietate privata si publica, fiind o actiune aflata la indemana proprietarului bunului impotriva posesorului sau al unei alte persoane care detine, fara drept, respectivul bun.
Cu alte cuvinte, prin intermediul actiunii in revendicare, o persoana cere sa i se recunoasca in justitie dreptul de proprietate asupra unui lucru de care a fost deposedata, scopul principal al acesteia constand in stabilirea existentei a insusi dreptului de proprietate privata si, pe cale de consecinta, redobandirea stapanirii acestuia.
Caracteristici
1. Titularul actiunii in revendicare
Actiunea in revendicare poate fi introdusa de catre titularul dreptului de proprietate privata ce a fost nesocotit. In cazul in care bunul se afla in coproprietatea mai multor persoane, oricare dintre coproprietari poate formula singur in justitie actiune in revendicare, nefiind necesar acceptul celorlalti coproprietari.
2. Termenul de introducere al actiunii in revendicare
Actiunea in revendicare este imprescriptibila, astfel ca poate fi introdusa in orice moment, nefiind stabilit un termen limita de exercitare a acesteia, cu exceptiile prevazute de lege.
3. Mijlocul de proba
Reclamantului ii incumba obligatia de a proba faptul ca este titluarul dreptului de proprietate asupra bunului revendicat. De asemenea, acesta trebuie sa dovedeasca faptul ca bunul a carui revendicare se solicita a iesit din posesia sa, fiind stapanit, fara drept, de catre o terta persoana (paratul).
In situatia in care bunul revendicat este un bun imobil inscris in cartea funciara, legea prevede obligativitatea ca reclamantul sa faca dovada dreptului sau de proprietate cu extrasul de carte funciara .
Efectele actiunii in revendicare
Efectele actiunii in revendicare pot fi clasificate sub forma a doua categorii, si anume, efecte care determina aparitia unor obligatii in sarcina paratului, precum si efecte care stabilesc o serie de obligatii inclusiv in sarcina reclamantului.
I. Efecte cauzatoare de obligatii in sarcina paratului
A. Recunoasterea dreptului de proprietate privata
Asa cum am specificat anterior, este necesar ca reclamantul sa dovedeasca faptul ca este titularul dreptului de proprietate revendicat. Astfel, principalul efect al admiterii actiunii in revendicare este reprezentat de recunoasterea dreptului de proprietate al reclamantului si, implicit, recunoasterea calitatii de proprietar al acestuia asupra bunului a carui revendicare se solicita.
Acesta reprezinta efectul firesc al admiterii actiunii in revendicare, specificul acesteia fiind de a proteja dreptul de proprietate privata, atat din perspectiva recunoasterii existentei sale, cat si din perspectiva asigurarii stapanirii acestuia.
B. Restituirea bunului revendicat
Consecinta specifica a recunoasterii dreptului de proprietate al reclamantului este reprezentata de nasterea obligatiei paratului de a restitui bunul a carui revendicare se solicita. Ca regula, restituirea va avea loc in natura, iar atunci cand aceast lucru nu este posibil, restituirea va imbraca forma despagubirilor.
C. Despagubirea
In situatia in care bunul a carui revendicare se solicita a pierit din culpa paratului sau a fost instrainat (spre exemplu, atunci cand bunul a fost vandut unei terte persoane), paratul va fi obligat la plata unei despagubiri .
Cu titlu de particularitate, in situatia in care bunul a pierit dintr-un caz fortuit sau de forta majora, paratul va raspunde in functie de fiecare dintre aceste situatii. Astfel, posesorul de buna-credinta (persoana care avea aparenta faptului ca este proprietar) nu va fi obligat la despagubiri, in timp ce posesorul de rea-credinta (persoana care cunostea faptul ca nu este proprietar) va fi obligat la despagubiri, cu exceptia cazului in care dovedeste ca bunul ar fi pierit chiar si in situatia in care s-ar fi aflat in acel moment la proprietar.
D. Restituirea fructelor
Posesorul de rea-credinta sau detentorul precar (persoana care detine un bun, stapanindu-l fara intentia sau vointa de a efectua aceasta stapanire pentru sine, de a se comporta cu privire la bun ca proprietar) va fi obligat, la cerere, si la restituirea fructelor (naturale, civile, industriale) produse de bun pana la momentul inapoierii acestuia catre proprietar.
II. Efecte cauzatoare de obligatii in sarcina reclamantului
A. Restituirea cheltuielilor efectuate de catre parat in legatura cu bunul revendicat
Proprietarul bunului poate fi obligat, la cerere, sa restituie paratului cheltuielile necesare cu privire la bun (cheltuieli pentru conservarea bunului), cat si cele efectuate in scopul producerii si culegerii fructelor sau a productelor.
In ceea ce priveste cheltuielile utile (cheltuieli care, desi nu sunt necesare, sporesc valoarea bunului), paratul, la cerere, are dreptul la restituirea acestora, insa doar in limita sporului sporului de valoare adus respectivului bun.
In ceea ce priveste cheltuielile voluptuare (cheltuielile efectuate pentru placerea personala a posesorului, fara a spori valoarea bunului), reclamantul nu este dator sa le restituie, iar paratul poate sa isi insuseasca lucrarile realizate, numai in masura in care, prin acest fapt, bunul nu se deterioreaza.
Restituirea cheltuielilor necesare si a celor utile, precum si insusirea lucrarilor efectuate cu cheltuielile voluptuare, nu se pot solicita in situatia in care cheltuielile/lucrarile se concretizeaza intr-o lucrare noua, in acest din urma caz aplicandu-se dispozitiile din materia accesiunii imobiliare artificiale.
B. Dreptul de retentie al paratului
Paratul beneficiaza de un drept de retentie asupra produselor pana la restituirea cheltuielilor efectuate pentru producerea si culegerea acestora, cu exceptia situatiei in care proprietarul ofera posesorului o garantie indestulatoare privind executarea obligatiilor sale.
Cu toate acestea, dreptul de retentie nu se poate exercita, sub nicio forma, atunci cand:
- bunul cu privire la care se doreste exercitarea dreptului de retentie este un bun frugifer (bun susceptibil de a produce fructe naturale/industriale/civile);
- intrarea in stapanirea materiala a bunului s-a facut prin violenta ori frauda;
- produsele sunt bunuri perisabile;
- produsele sunt supuse, ca urmare a trecerii unei perioade scurte de timp, unei scaderi semnificative a valorii lor.
Autor: avocat Andreea-Cristina Deaconu, MCP Cabinet avocati, fondat in anul 2008, specializat in relatii de munca, civile si comerciale.
Bibliografie:
1. Codul civil
2. Fl. A. Baias, E. Chelaru, R. Constantinovici, I. Macovei, Noul Cod civil. Comentariu pe articole, Editia 2, 2014.
3. Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, incheiat la Paris la 20 martie 1952, publicat in M.Of. nr. 135/31 mai 1994.
4. Constitutia Romaniei.
Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024! Sursa: EuroAvocatura.ro
Contestarea deciziei de pensionare conform Noii Legi a Pensiilor (Legea 360/2023) Sursa: MCP Cabinet avocati
Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Interviu avocat Predut: Oportunitatea digitalizarii relatiilor de munca. Efecte imediate si pe termen lung Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Raspunderea operatorului de date cu caracter personal in cazul unui incident de securitate Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati
Raspunderea si sarcinile Responsabilului cu Protectia Datelor Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati
Despagubirile acordate pentru exproprierea pentru cauza de utilitate publica Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Decizie de sanctionare disciplinara. Caracterul restrictiv al dispozitiilor inscrise Codul muncii. Analiza elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prin raportare la prevederile actului emis de angajator Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 40/06.02.2020
Litigii de munca - contestatie decizie de concediere; concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, lipsa descrierii in cuprinsul deciziei a motivelor care determina concedierea - trimiterea la raportul intern al unitatii Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 124/20.05.2020
Contestatie impotriva deciziei de concediere; nulitatea absoluta a deciziei de concediere; continutul deciziei de sanctionare; nemotivare Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 429/13.10.2020
Incetarea contractului de munca din initiativa angajatului. Nedatorare a cheltuielilor privind cursurile de perfectionare profesionala Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau � Sectia I Civila - Decizia civila nr. 501 din 24 iunie 2019
Efectuarea cercetarii disciplinare in lipsa salariatului care nu a fost legal citat. Incalcare drept la aparare Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau � Sectia I Civila - Decizia civila nr. 481 din 14 iunie 2019