O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stabileste ca indemnizatia si concediul pentru carantina se acorda salariatilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de Directia de Sanatate Publica.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina este de 75% din baza legala de calcul.
Durata concediilor pentru carantina nu diminueaza numarul de zile de concediu medical acordate unui salariat pentru celelalte afectiuni .
In acest caz, legea nu stabileste o durata minima a concediului pentru carantina, din cauza incapacitatii temporare de munca ca urmare a unei boli obisnuite sau profesionale a salariatului, ci durata acestuia este stabilita prin certificatul eliberat de Directia de Sanatate Publica.
De asemnea, art. 18 din OUG 158/2005, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, pe langa concediu si indemnizatia pentru carantina, stabileste ca asiguratii pot beneficia de:
- indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;
- tratament balnear, in conformitate cu programul individual de recuperare.
Indemnizatia pentru reducerea timpului de muncacu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca . Aceasta se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul .
Indemnizatiile de carantina si pentru reducerea timpului de munca se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prevazute de OUG 158/2005.
Munca la negru � definitie, forme, avantaje si dezavantaje, sanctiuni Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim
Determinarea veniturilor de natura salariala Sursa: EuroAvocatura.ro - Av. Marius-Catalin Predut
Reducerea programului de lucru si a salariului in contextul reducerii temporare a activitatii impune existenta unor motive obiective care nu depind de vointa exclusiva a angajatorului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr.135/2020