din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1531 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » Neacordarea concediului de odihna si a sporurilor

Neacordarea concediului de odihna si a sporurilor

  Publicat: 08 Jan 2020       2535 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Buna ziua! X lucreaza la o companie de mai multi ani. Contractul de munca pana acum cativa ani, a fost facut pe 8 ore, iar de cativa ani, a fost modificat la 12h/24, 24/48h, el lucrand in fapt de la angajare si pana in prezent 24/72h.

Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.

De la angajare si pana in prezent nu a beneficiat de: concediu de odihna, banii pentru concediu, bani pentru orele de noapte.


Mentionez ca in primul an de munca, a fost obligat sa semneze cererea de concediu cu inspectorul ITM de fata. De atunci si pana acum, nu a mai semnat nici un document. Dar banii si concediul nu au venit niciodata. Pentru ca a inceput sa puna intrebari mai des despre acest aspect, ne-au parvenit zvonuri ca il vor da afara. Intrebarile mele sunt:


1. Cum il pot concedia (care ar putea fi motivul legal)?


2. Ce putem face pentru dreptrurile incalcate atatia ani la rand?


Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!


Raspuns avocat specializat in dreptul muncii:


Buna ziua,


Conform dispozitiilor art. 144 din Codul_muncii, dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. Acesta trebuie efectuat in natura, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca .


Cu privire la concediere, aceasta nu poate fi efectuata decat pentru motivele prevazute de lege, printre care savarsirea unei abateri disciplinare grave sau savarsirea unor abateri repetate, ca sanctiune disciplinara, sau pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, prin desfiintarea postului. Motivele concedierii trebuie, insa, sa fie intemeiate, iar in eventualitatea unei concedieri ilegale, decizia de concediere poate fi contestata in instanta (mai multe detalii aici >>>>>)



In ceea ce priveste repararea prejudiciului cauzat prin incalcarea dreptului la concediul de odihna, acest lucru poate fi solicitat in fata instantei de judecata competente cu respectarea termenului de prescriptie de 3 ani de la data nasterii dreptului, conform art. 268 din Codul_muncii.

De asemenea, o sesizare in acest sens poate fi adresata Inspectoratului Teritorial de Munca . In mod similar se poate proceda si pentru sporul de noapte.


Citeşte mai multe despre:    concediu de odihna    bani pentru concediu    bani pentru orele de noapte    concediu de odihna 2020    indemnizatie de concediu    indemnizatie de concediu 2020

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor
Sursa: MCP avocati

Concediul de odihna suspenda termenul de preaviz?
Sursa: MCP avocati

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Legea 19/2020: Intrebari privind zilele libere pentru supravegherea copiilor
Sursa: ITM

Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca!
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Pastrati-va si protejati-va salariatii! Veti avea din nou nevoie de ei!
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu



Jurisprudenţă

Inlocuirea zilelor de concediu de odihna neefectuate cu o indemnizare financiara
Pronuntaţă de: Tribunalul Ilfov

Reorganizarea activitatii prin desfiintarea doar a postului de director. Angajatorul nu a reusit sa dovedeasca masura reorganizarii societatii doar prin desfiintarea unui singur post de director
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 53/12.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Indemnizatie de concediu de odihna. Stabilirea prin luarea in considerare a sporului pentru conditii deosebite de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 254/14.07.2020

Contestatie impotriva deciziei de concediere; nulitatea absoluta a deciziei de concediere; continutul deciziei de sanctionare; nemotivare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 429/13.10.2020

Actiune in raspundere patrimoniala; calculul duratei efective a concediului de odihna anual; cuantumul sumei de restituit in ipoteza incetarii contractului de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 63/16.02.2021