In functie de studii, angajatorul primeste de la stat sume cuprinse intre 500 si 750 lei pentru fiecare absolvent pe care il angajeaza.
Astfel, conform legii in vigoare, angajatorii care incadreaza in munca, prin incheierea de contracte individuale de munca pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant vor primi lunar, pe o perioada de 12 luni (si in cazul absolventilor cu handicap pentru o perioada de 18 luni), pentru fiecare absolvent:- 500 lei pentru absolventi de clasa a X-a sau absolventi de scoli de arte si meserii;- 600 lei pentru absolventi de clasa a XII-a sau a XIII-a, sau de invatamant postliceal;- 750 lei pentru absolventi de invatamant superior.
Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
De aceste stimulente financiare beneficiaza angajatorii absolventilor care, la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de munca sau de serviciu, precum si cei care incadreaza absolventi cu studii superioare care nu au promovat examenul de licenta .
In acest scop, angajatorii trebuie sa incheie o conventie cu agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor. Angajatorii sunt obligati sa mentina cel putin 18 luni raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor incadrati in aceste conditii, in caz contrar fiind obligati, in anumite cazuri de incetare, sa restituie in totalitate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu .
Concomitent, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii, ale carei costuri pot fi suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Angajatorii care mentin raporturile de munca sau de serviciu si dupa cele 18 luni, primesc, pentru fiecare an de continuare a acestor relatii, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate pentru aceste persoane si virate conform legii.
Contributiile sociale vor include:- contributia de asigurari sociale;- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;- contributia pentru asigurari sociale de sanatate;- contributia de asigurari pentru somaj.
Acest ajutor financiar se acorda la cerere, in termen de 90 de zile de la data aprobarii cererii, din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorilor care nu inregistreaza debite provenind din neplata contributiilor sociale.
Absolventii pot fi incadrati o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la absolvirea studiilor. Situatiile in care inceteaza raporturile de munca intre angajator si absolvent care conduc la restituirea tuturor sumelor primite de la stat:- incetarea raportului de munca prin acordul partilor;- incetarea raportului de munca ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca;- incetarea raportului de munca ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;- incetarea raportului de munca ca urmare a necorespunderii profesionale a salariatului;- incetarea raportului de munca ca urmare a desfiintarii postului.
Indemnizatii si prime pentru absolventi ANOFM ofera diverse facilitati, indemnizatii si prime absolventilor daca acestia se inregistreaza, in termen de 60 de zile de la absolvire, la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu, ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati, in vederea medierii pentru incadrare in munca . Ca urmare a inregistrarii la ANOFM, absolventii beneficiaza de informare si consiliere profesionala si de servicii de medierea muncii.
De asemenea, absolventii pot beneficia de diverse ajutoare financiare. Astfel, absolventii, care, intr-o perioada de 60 de zile de la incheierea studiilor, nu s-au incadrat in munca potrivit pregatirii profesionale, sunt inregistrati la structurile ANOFM din raza de domiciliu, nu urmeaza o forma de invatamant, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare (500 lei), vor primi indemnizatie de somaj. Indemnizatia, in valoare de 250 lei, lunar, se acorda timp o jumatate de an.
Absolventii inregistrati la ANOFM, care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni, au dreptul la o prima de incadrare, in valoare de 500 lei. Prima se solicita in termen de cel mult 60 de zile de la data angajarii.
Absolventii care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.
Primele de mobilitate
Primele de mobilitate se acorda absolventilor care s-au angajat la o distanta mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu . Astfel, prima de incadrare, de doua ori mai mare decat indicatorul social de referinta (1.000 lei), se acorda absolventilor care, in perioada in care primesc indemnizatie de somaj, se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 kilometri de localitatea de domiciliu .
Primele de instalare
Absolventii care, in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj, se angajeaza intr-o alta localitate, unde isi stabilesc si domiciliul, au dreptul la o prima de instalare cu o valoare de 3.500 lei. Daca raporturile de munca inceteaza mai devreme de 12 luni, din motive imputabile angajatului, acesta va trebui sa restituie, integral, primele de incadrare, respectiv de instalare.
Pe langa prevederile aratate mai sus, in Codul muncii sunt prevazute o serie de norme menite sa protejeze absolventii ciclului gimnazial si/sau profesional la incadrarea in munca . Astfel, legea prevede in mod expres ca incadrarea in munca in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face dupa implinirea varstei de 18 ani, nefiind permisa incadrarea absolventilor de ciclu gimnazial si profesional care nu au implinit aceasta varsta pe asemenea posturi. O alta norma expresa prevazuta in Codul muncii este aceea ca tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte. In privinta efectuarii unui stagiu dupa incheierea contractului individual de munca, Codul muncii stipuleaza ca pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu . Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi special. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul .
Autor Andrei-Gheorghe Gherasim, colaborator Cabinet de avocat Marius-Catalin Predut
Obligatia de a stabili un salariu superior salariului minim garantat in plata. Reglementari si controverse Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati
Dialogurile MCP (VIII): Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca. Ce este si ce nu este confidential? Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Dialogurile MCP (V) � Legea Kurzarbeit (a somajului tehnic). Avantaje si lipsuri Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Conditiile in care o perioada de garda in regim de permanenta constituie in integralitatea sa timp de lucru Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu
Particularitatile activitatii desfasurate de agentul de munca temporara. Raporturile juridice create Sursa: MCP Cabinet avocati
Persoanele care nu actioneaza in calitate de furnizori sau de cumparatori pe piata afectata de o intelegere pot solicita repararea prejudiciului cauzat de aceasta intelegere Sursa: EuroAvocatura.ro
Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021
Promisiune bilaterala de cesiune de parti sociale. Denuntarea unilaterala a contractului Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 2144 din 4 noiembrie 2020
Functie bugetara. Neacordarea sporului pentru conditii de munca ca urmare a necuprinderii acestor cheltuieli in buget. Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta civila nr. 3628 din data de 29.07.2020
Decizia C.C.R. nr. 833/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 alin. (1) din OUG nr. 44/2015 Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca respecta Codul muncii in ipoteza in care prin actul modificator se urmareste a se reintra in legalitate Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti Sectia a VII-a pentru cauze privind C.M.A.S., Decizia civila nr. 220/2017, in sedinta publica din 18 ianuarie 2017